Juan Andrés Benítez, l’infern és aquí

Sis mossos confessen un homicidi i no els expulsen del cos

Andreu Barnils
11.05.2016 - 08:23
Actualització: 11.05.2016 - 10:23
VilaWeb

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

Dilluns sis mossos d’esquadra van acceptar que ara fa dos anys havien comès un homicidi. La víctima es deia Juan Andrés Benítez i va morir al barri del Raval de Barcelona. Els mossos, i no és habitual, van acceptar que sí, que s’havien excedit en l’ús de la força física, en aquest cas. Que no es pot dir que ho fessin expressament, això de matar-lo, perquè ho van fer involuntàriament, segons que diuen, però que efectivament l’home va acabar mort pel seu excés de violència. Eren sis homes contra un. Uns dotze minuts de cops de puny, puntades de peu i ofecs. Benítez va caure inconscient. I els mossos resulta que no avisen l’ambulància. Tenim mossos que peguen gent, els deixen inconscients i no avisen l’ambulància. Dilluns van dir això.

Però l’ambulància arriba igualment. I els molt animals resulta que entren el cos inert, quiet, immòbil, el cos d’un home baldat, d’aquesta manera: emmanillat, i amb els peus i les mans lligades a darrere. Me l’imagino un paquet. Van haver de ser els sanitaris que els van dir ‘Facin el favor’, i el cos de Benítez fou deslligat. Morí, poca estona més tard, de la pallissa rebuda. El periodista de la Directa David Bou va penjar ahir la confessió i acceptació dels fets dels mossos al seu TL de Twitter: @dvdbou. Llegir-ho és un bany de realitat.

I si aquest és l’inici del cas, la fi del cas és realment infernal.

Després d’un pacte entre la defensa dels mossos i l’acusació, resulta que els sis homes no entraran a la presó, perquè la pena no arriba a dos anys. Tampoc no seran expulsats per sempre del cos dels Mossos d’Esquadra. La justícia creu que no cal. El govern de Catalunya pensa igual, segons les declaracions d’ahir d’Albert Batlle, director general de la policia catalana. Batlle és ex-regidor del PSC a l’Ajuntament de Barcelona. Portava Esports. Ara diu que el cas és tancat i que no els obriran ni un trist expedient ni els expulsaran. Això sí, durant dos anys, la justícia ha dit que els mossos perdran el sou i la feina. Passats aquests dos anys podran fer de mossos altre cop. Al començament, els primers cinc anys, no podran patrullar pel carrer. Després, sí. Són nanos joves, de fet, i amb tota una carrera al davant.

L’única bona notícia de tot plegat? Que els mossos hauran de pagar una multa de 150.000 euros a la germana del mort. Bé per a ella. Això em va semblar molt bé. Però sabeu qui els pagarà, els diners? La Generalitat de Catalunya. A ells, tot plegat, no els costa ni un cèntim.

Resumint: sis mossos confessen un homicidi involuntari i el resultat és que no van a la presó, no són expulsats del cos policíac ni per la justícia ni pel govern i la multa no la paguen ells. D’aquí a dos anys, ja poden tornar a ser mossos.

L’infern sempre pot ser més cruel, encara. I tant que sí: la justícia ha dictaminat que els homes hauran de passar un curset de drets humans. Quina gran idea, tu. Com és que no hi havíem pensat abans? Perquè és evident que el curset l’haurien hagut de fer abans. Però, ja que han fet tard, tenen un perfecte professor al seu abast: José María Fuster-Fabra. Quin gran professor de drets humans no seria. A ell, Fuster-Fabra, ja el coneixen. És el seu advocat defensor. L’home que dilluns estava radiant d’alegria perquè els seus clients no entrarien a la presó ni els farien fora del cos. Seva és la victòria. I seu aquest currículum (per si fos útil, com a professor en un curset de drets humans):

Fuster-Fabra va presentar-se pel partit franquista Unión Nacional (unió de Fuerza Nueva i Falange Española) a les eleccions dels anys vuitanta a Catalunya. Més tard es va fer amic del terrorista Galindo, el guàrdia civil del País Basc, client seu. L’amic Galindo va ser el seu testimoni de noces a Sitges. Ara, l’any 2016, aquest advocat dels mossos d’esquadra és una de les mans dretes d’Albert Rivera, de Ciutadans. A VilaWeb ho explicàvem ací. Per acabar-ho d’adobar Fuster-Fabra va copiar la seva tesi doctoral de la Universitat de Barcelona, de manera que ha deixat el pavelló del dret català ben amunt, doctor com és. Podrà fer un curset espectacular, aquest home. Ningú com ell. I com que ja coneix els sis homes, i es tenen confiança, pot ajudar-los a suportar el pes de tanta novetat en el temari que rebran els aclaparats alumnes. Jo l’agafaria. I així acabem de tenir un infern complet i total, a tocar de casa, beneït per la justícia espanyola, el govern català i un del PSC per torna.

PS: El nom dels sis mossos: Jesús Jamal Rueda, David Cruz Milla, Ramón de Dios López, David Garcia Manzano, Joel Navarro Agell i Eduardo Gallardo Vicens. Dos mossos més han estat acusats d’haver eliminat proves: haver fet desaparèixer un vídeo de la pallissa que una veïna havia enregistrat, i la sang de Benítez de terra.

Més notícies

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 60€ l'any / 5€ el mes