Interior no expedientarà els mossos condemnats per la mort de Juan Andrés Benítez

  • Batlle diu a Catalunya Ràdio: 'En un estat de dret la justícia, la imparteixen i la decideixen els tribunals i no les assemblees ni els moviments alternatius'

VilaWeb
Redacció / ACN
10.05.2016 - 11:32
Actualització: 11.05.2016 - 00:08

El Departament d’Interior no expedientarà els mossos condemnats per la mort de Juan Andrés Benítez. Ho ha confirmat el director general de la Policia, Albert Batlle, a Catalunya Ràdio. Batlle ha dit: ‘Les responsabilitats ja van ser depurades des d’un punt de vista disciplinari.’ I ha recordat que els mossos ‘van ser traslladats del lloc de feina tot esperant que decidia la justícia’.

Després de l’acord d’ahir, que va evitar el judici, Batlle ha dit que el cas Raval era tancat des del punt de vista penal, amb una sentència que té ‘la conformitat de totes les parts’, i ha argumentat que no es podia sancionar una persona dues vegades pels mateixos fets. Davant la polèmica social que ha portat l’acord, Batlle ha afirmat: ‘En un estat de dret, la justícia, la imparteixen i la decideixen els tribunals i no les assemblees ni els moviments alternatius.’

Per Batlle, les responsabilitats dels mossos que van admetre haver matat Juan Andrés Benítez, segons l’acord a què van arribar totes les parts a l’Audiència de Barcelona, ja han estat ‘depurades’ de forma disciplinària i amb la sentència ferma d’aquest dilluns, que els condemna a dos anys de presó.

Per això –ha dit– no seran sancionats administrativament ni els obriran cap expedient. Ha apel·lat al principi jurídic de ‘non bis in indem’, segons el qual no es pot condemnar dues vegades pels mateixos fets.

Així mateix, ha defensat l’acord a què van arribar i ha destacat la ‘voluntat de totes les parts per acordar una sentència de conformitat’. Segons ell, el pacte inclou ‘el reconeixement dels fets’ per part dels mossos i implica unes condemnes ‘proporcionals’ a les que demanaven les diverses parts del procés.

També ha argumentat que en un estat de dret l’acord entre les parts és una procediment judicial previst i ha apuntat que cada ciutadà és lliure de sentir-se indignat, però ell ‘difícilment’ ho pot entendre. ‘La justícia assembleària no és justícia’, ha afirmat.

A més dels dos anys de presó –l’ingrés no es complirà si durant els tres anys vinents els mossos condemnats no cometen cap delicte–, l’acord d’última hora també inclou una indemnització de 150.000 euros, dos anys d’inhabilitació i cinc de llibertat vigilada, amb la prohibició de patrullar i d’acostar-se a menys de 1.000 metres del lloc dels fets. Batlle ha aclarit que els anys de sanció es comencen a comptar a partir d’aquest dilluns, quan la sentència va ser ferma. També ha puntualitzat que, quan els mossos condemnats hagin complert la sentència i es reincorporin al cos, serà la prefectura que els traslladarà on ‘consideri oportú’ i que podria ser en una dependència de la policia  de Barcelona.

Ha reconegut també que amb l’acord els Mossos d’Esquadra tanquen ‘un episodi realment complicat’ i que han de ‘vetllar’ perquè fets com els que van ocórrer al carrer de l’Aurora l’octubre del 2013 no es repeteixin.

Els protocols es revisen quan els resultats d’una detenció ‘no són previstos ni desitjats’
L’advocat del Departament d’Interior es va comprometre en l’acord a revisar els protocols d’actuació per reduir les persones alterades. Batlle ha explicat que, arran de la mort de Benítez, ja es revisen d’ofici els protocols de detenció i reducció de persones alterades quan els resultats d’una acció de la policia ‘no són previstos ni desitjats’. Ho va explicar el conseller d’Interior, Jordi Jané, aquest dilluns a la nit al canal 3/24. ‘Ja ho fem cada vegada que es dóna un resultat no desitjat’, va dit. I va insistir que a la sentència s’hi havia arribat ‘amb la conformitat de totes les parts’. ‘Hi ha hagut justícia, hi ha una sentència’, va remarcar.

L’advocat de la família, ‘satisfet’ pel reconeixement dels fets
També a Catalunya Ràdio, avui l’advocat de la família de Benítez, David Aineto, s’ha mostrat ‘satisfet’ pel reconeixement dels fets per part dels mossos. ‘Amb la pena no estic satisfet, però en cap moment hem buscat la pena. Hem buscat un reconeixement de fets i estem satisfets que s’hagi reconegut que el senyor Benítez no es va suïcidar sinó que el van matar uns policies’, ha afirmat. També ha valorat la feina per ‘mirar de canviar protocols que podran ajudar altres senyors Benítez o Alfonsos Bayards que van morir per detencions policíaques’.

L’acusació popular reconeix que els va ‘costar molt’ de renunciar al judici
Àlex Solà, l’advocat de l’Associació Catalana per a la Defensa dels Drets Humans (ACDDH) –l’acusació popular–, ha reconegut a Catalunya Ràdio que els va ‘costar molt’ de renunciar al judici i que ho van fer per responsabilitat. ‘Com a acció popular, aquest escrutini públic era positiu, amb la triple exposició a una vista pública d’un judici, amb jurat i que tingués un seguiment mediàtic’, ha assenyalat. I ha afegit: ‘Estàvem debatent uns fets concrets que van acabar amb una mort, però també estàvem discutint un model de policia.’

L’advocat de quatre dels mossos condemnats, José María Fusté-Fabra, ha remarcat a Catalunya Ràdio que els agents podran fer qualsevol feina al cos després dels dos anys d’inhabilitació. ‘Que patrullin o no patrullin aquests últims anys ja serà una qüestió que es veurà en l’execució de la sentència i segons què digui el Departament’, ha assenyalat.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any