L’empresari Josep Maria Matamala serà el cap de llista de JxCat al senat espanyol per Girona. Amic de Carles Puigdemont, va acompanyar-lo a Brussel·les l’octubre del 2017, al començament de l’exili, i continua residint a Waterloo. Militant de CDC d’ençà del 1977 i més conegut amb el sobrenom de ‘Jami’, Matamala va ser regidor de CiU a l’Ajuntament de Girona del 1987 al 1995 i més tard en fou portaveu. La seva filla i Gemma Geis, portaveu adjunta de JxCat al parlament, ho han confirmat a Twitter. El candidat de JxCat al senat espanyol per Barcelona és Lluís Puig, també exiliat a Waterloo; a Tarragona ho serà Hèctor López Bofill i a Lleida Maite Rivero.

La secció tercera de la sala penal de l’Audiència espanyola va ordenar el 17 de gener de reobrir la causa contra els quatre acompanyants que viatjaven amb Puigdemont quan el van detenir a Alemanya el març de l’any passat. Un d’aquests acompanyants era Matamala, juntament amb dos mossos d’esquadra fora de servei i l’historiador Josep Lluís Alay, actual cap de l’oficina del president. Tots, llevat de Matamala, havien comparegut a l’Audiència espanyola citats pel jutge.

El 30 d’octubre, el jutge Diego de Egea va arxivar la causa. Però ara la interlocutòria, signada per tres magistrats, diu que l’actuació de tots quatre ‘anava adreçada a evitar’ que fossin detinguts en un país que no fos Bèlgica i per tant els torna a investigar per un delicte d’encobriment de rebel·lió.

Penseu amb llibertat, siguem crítics

El poder prova d'amagar la gravetat de la crisi amb crides a no apartar-se de la línia oficial, a no parlar 'd'allò que ara no toca'. VilaWeb no ho farà. No renunciarem ni un segon al pensament lliure, a parlar amb plena llibertat i a continuar essent crítics.

Ajudeu-nos a continuar essent la veu que el país necessita. Feu-vos subscriptors de VilaWeb.

Vicent Partal
Director de VilaWeb