Joan Rendé confronta la innocència i la complexa realitat a la novel·la ‘Els anys de la serp’

  • L'autor es trasllada a la Catalunya rural de la postguerra amb un to més sever

VilaWeb
Redacció
10.10.2017 - 15:10

L’autor es trasllada a la Catalunya rural de la postguerra amb un to més sever

BARCELONA, 10 (EUROPA PRESS)

L’escriptor català Joan Rendé confronta “la innocència i la complexa realitat” a la seva nova novel·la ‘Els anys de la Serp’ (Grup62), protagonitzada per una nena andalusa que emigra a la Catalunya rural dels anys de postguerra, ha explicat en roda de premsa.

L’autor de ‘La pedra a la sabata’ i ‘El barber violador’ ha escrit una “novel·la sensiblement diferent” a les anteriors, ja que ha abandonat el to irònic per adoptar un llenguatge molt més sever.

Aquest estil el desenvolupa a partir de l’autobiografia de la protagonista, que explica el trasllat del seu poble natal de Jaén a un entorn i a una llengua que li són desconeguts, al qual aconsegueix adaptar-se a partir d’un “aprenentatge violent”.

En un entorn familiar que la porta a una realitat encara més incomprensible, la protagonista “s’habitua al seu nou país gràcies a adaptar-se a un món sencer” ella sola.

INNOCÈNCIA I PERSPICÀCIA

“La perspicàcia és l’element clau que li permeten afrontar la nova realitat sense perdre la seva innocència”, que aviva gràcies a la seva curiositat per la naturalesa, ha explicat l’escriptor.

Les experiències socials narrades, com menjar un terròs de sucre, emborratxar-se per primera vegada o presenciar la visita del cabdill, són anècdotes simbòliques en les quals l’autor barreja vivències i imaginació.

RELACIÓ MARE-FILLA

Rendé ha desvetllat que el leitmotiv de la novel·la se centra en la relació de gelosia que es desenvolupa entre la nena i la seva mare a mesura que transcorren els fets.

La mare, marcada pels durs esdeveniments de la vida, és una coprotagonista que mostra els elements més negatius de la novel·la i alhora una contrafigura de la seva filla, que adopta una personalitat molt més forjada que la dels seus progenitors.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any