Itàlia ha decidit immobilitzar el vaixell de salvament Aquarius per decisió de les autoritats judicials, segons ha confirmat l’ONG que gestiona l’embarcació. Les autoritats italianes han demanat la immobilització del vaixell i la congelació d’alguns comptes bancaris de l’entitat per suposades anomalies en la gestió dels residus a bord. Tanmateix, Metges sense Fronteres (MSF) denuncia que és un intent d’impedir ‘accions mèdiques i humanitàries’ per ajudar refugiats i immigrants i de ‘criminalitzar’ les ONGs que treballen al Mediterrani. MSF nega les acusacions de la Fiscalia de Catània, localitat a l’illa de Sicília, però es mostra ‘disposada a cooperar’ amb les autoritats italianes per resoldre el cas.

Itàlia i Malta es van negar aquest estiu a obrir els seus ports als 141 immigrants que anaven a bord del vaixell Aquarius, generant una forta polèmica a Europa sobre l’obligació dels estats a permetre el desembarcament en casos humanitaris. Finalment, l’Estat espanyol es va oferir voluntari per rebre l’embarcació.

Ajudeu VilaWeb, fent-vos subscriptors

Si podeu llegir VilaWeb és perquè milers de persones en són subscriptors i fan possible que la feina de la redacció arribe a les vostres pantalles.

Vosaltres podeu unir-vos-hi també i fer, amb el vostre compromís, que aquest diari siga més lliure i independent encara. Perquè és molt difícil de sostenir un esforç editorial del nivell de VilaWeb, únicament amb la publicitat.

Vicent Partal
Director de VilaWeb