La Intersindical convoca una vaga en defensa del sector públic: tots els serveis mínims

Hi haurà d’haver dos docents per cada quatre classes d’infantil, dos per cada sis a l’ESO i un 85% del servei a Renfe, TMB i Ferrocarrils

VilaWeb
Redacció / ACN
29.11.2021 - 20:16
Actualització: 29.11.2021 - 21:15

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

El govern de la Generalitat de Catalunya ha fixat els serveis mínims per la vaga del sector públic del 30 de novembre convocada per la Taula Sindical i la Intersindical-CSC per denunciar la precarietat dels treballadors i no comprometre la integritat de les diferents administracions en la contractació. Segons el sindicat, al Principat hi ha vora 100.000 interins en risc de perdre la feina per la inestabilitat del seu contracte laboral, un fet que afecta la seva seguretat i a la qualitat del servei.

Serveis mínims a les escoles i instituts

Així, a ensenyament, on l’aturada s’allargarà també l’1 i el 2 de desembre, hi ha d’haver dos docents per cada quatre classes a infantil i primària i dos professors per cada sis grups a l’ESO. A educació especial, llars d’infants, menjadors i activitat complementàries, hi ha d’haver el 50% de les plantilles com a mínim.

Serveis mínims al transport públic

D’altra banda, el Departament d’Empresa i Treball fixa en el 85% el servei que han de garantir les operadores de transport Renfe, Transports Metropolitans de Barcelona (TMB) i Ferrocarrils de la Generalitat (FGC).

Servei mínim del servei sanitari

L’ordre també dicta que el sistema sanitari ha de garantir el normal funcionament d’urgències, de les unitats especials –com les UCI o les sales de parts–, del circuit assistencial covid-19 a l’atenció primària i també de la campanya de vacunació. També s’ha d’atendre l’activitat quirúrgica inajornable i garantir els tractaments de radioteràpia i quimioteràpia en situacions urgents i de necessitat vital.

La resta de serveis no previstos en l’àmbit sanitari funcionen com en un dia festiu, exceptuant aquells centres on la plantilla sigui igual a la dels dies laborables, que passarà a ser del 50%. D’altra banda, Treball fixa en el 85% el mínim de treballadors que han d’atendre comunicacions d’urgència i emergències.

Pel que fa al personal d’empreses que realitzen funcions d’assistència, es fixa el mateix servei que el cap de setmana en menjadors socials i el d’un festiu a les residències de gent gran i per a persones amb diversitat funcional. Centres de dia han de garantir el funcionament habitual de la restauració i un 50% de la resta d’espais. El servei d’ajuda a domicili s’ha de prestar en casos urgents, necessaris i inajornables.

Serveis mínims mitjans de comunicació

La ràdio i la televisió pública ha de retransmetre un 50% dels continguts usuals dels seus canals, emissores i portals i garantir l’emissió de la informació necessària en cas que es produeixi una emergència per a la població.

Serveis mínims a la justícia

Pel que fa als cossos que depenen del Departament de Justícia, el personal de centres penitenciaris ha d’anar a la feina com si fos un dia festiu mentre que el que s’encarrega de rehabilitació ho haurà de fer amb un 50% del personal i el d’oficines amb un 65%. Els jutjats que estiguin de guàrdia han de comptar amb el 100% dels efectius adscrits.

Per altra banda, el servei de grues, ha de garantir un terç del servei habitual per tal de poder retirar vehicles que obstaculitzin la circulació viària, o els estacionats en passos de vianants i els que ocupin les places d’aparcament reservades a les persones amb discapacitat, etc.

Més notícies

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 60€ l'any / 5€ el mes