L’Institut d’Assistència Sanitària comença a Salt un projecte de realitat virtual immersiva per a tractar l’autisme

  • La teràpia inclourà un estudi pilot amb seixanta pacients

VilaWeb
Alexandre Solano
09.02.2023 - 21:26
Actualització: 09.02.2023 - 22:25

L’Institut d’Assistència Sanitària (IAS) comença a Salt (Gironès) un projecte que utilitza la realitat virtual immersiva per tractar pacients autistes o amb discapacitat intel·lectual. L’equip encapçalat per la doctora Susanna Esteba hi treballarà durant dos anys gràcies a la beca que els ha concedit la fundació Granés. Aquest període inclou una prova pilot de sis mesos en la qual participaran seixanta persones d’entre quinze anys i quaranta-cinc. La meitat continuarà una teràpia basada en aquest nou concepte; se’ls introduirà en una sala per simular (gràcies a les imatges projectades) situacions que els inquieten o jocs. L’equip crearà uns continguts específics per l’estudi que, segons detalla Esteba, “els ajudaran a tractar l’ansietat i la fòbia”.

L’Institut d’Assistència Sanitària (IAS), Granés Fundació i l’Institut d’Investigació Biomèdica de Girona (IDIBGI) han presentat avui el projecte de realitat virtual immersiva, que es posa en marxa al Servei de Discapacitat Intel·lectual de l’IAS, al Parc Hospitalari Martí i Julià de Salt. El projecte és dirigit al tractament de les dificultats cognitives i conductuals de les persones amb un trastorn de l’espectre autista (TEA) i discapacitat intel·lectual i està dissenyat des de dos vessants: la terapèutica i la de recerca.

D’una banda, la col·laboració de Granés Fundació amb l’IAS ha permès disposar del nou espai de realitat virtual immersiva, que s’ha batejat amb el nom d’ERVI Granés Fundació, i adquirir la tecnologia necessària per al seu funcionament, desenvolupada per l’startup Broomx. Aquesta empresa ja ha treballat en col·laboració amb altres centres hospitalaris l’aplicació de teràpia a partir de realitat virtual immersiva. El cap del Servei de Discapacitat Intel·lectual de l’IAS, Ramon Novell, n’ha destacat “els bons resultats”, que els han empès a impulsar el projecte.

D’altra banda, Granés Fundació i l’Institut d’Investigació Biomèdica de Girona (IDIBGI) promouen amb aquest projecte la segona Beca Granés Fundació, que impulsarà, segons la cap del grup de recerca Transtorns del Neurodesenvolupament de l’IDIBGI, Susanna Esteba, “l’estudi de l’eficàcia d’utilitzar l’entorn de realitat virtual immersiva en el tractament de les persones amb TEA”.

La realitat virtual immersiva crea mons interactius generats per ordinador que substitueixen les percepcions sensorials del món real per les generades digitalment. La persona pot moure’s en un entorn artificial dissenyat expressament per a ella, amb la producció de situacions que poden ser útils terapèuticament i gairebé impossible de recrear en la vida real. “La realitat virtual immersiva permet exposar els pacients a realitats que els fan pànic en un espai controlat on pots anar introduint mecanismes de regulació”, detalla el doctor Novell. A més, segons afegeix el psicòleg de l’IAS, els permetrà “treballar les habilitats socials de les persones amb trastorn autista”.

L’ERVI permet un control tan estret sobre els estímuls presentats que les estratègies terapèutiques es poden implementar amb precisió. A més, un dels grans beneficis és que permet reduir de forma significativa la utilització de psicofàrmacs.

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any