La Generalitat va contractar durant el mandat d’Artur Mas els serveis de l’organització d’assessorament internacional Independent Diplomat (ID). Amb aquests serveis, el govern rep orientació en política internacional per mitjà d’uns informes mensuals preparats per l’empresa, que també facilita contactes amb governs i agents decisors de tot el món. Ahir, el parlament va aprovar –a proposta del PP i amb el vot dels partits independentistes– que el conseller Raül Romeva comparegués per informar del cost i el contingut dels contractes amb Independent Diplomat. En aquest article expliquem què és i a què es dedica.

És una organització fundada el 2004 per l’ex-diplomàtic britànic Carne Ross, que va formar part del cos diplomàtic del Regne Unit des del 1989 fins l’any de fundació d’Independent Diplomat. A més, Ross és actualment un assessor contractat per l’assemblea de les Nacions Unides. ID es defineix com una empresa innovadora en l’àmbit de les relacions internacionals. Té un equip d’ex-diplomàtics, advocats especialitzats en dret internacional i experts en relacions internacionals. Segons Independent Diplomat, els seus consultors no tenen cap lleialtat ni afiliació a governs ni institucions.

Xarxa de col·laboradors a tot el món
Durant els dotze anys de funcionament, ID ha teixit una xarxa de col·laboradors formada per bufets d’advocats, consultories i universitats, que ajuden l’equip central a preparar els informes contractats pels seus clients. L’empresa posa un requisit bàsic als clients que la volen contractar: compromís absolut amb la democràcia, els drets humans i l’estat de dret. El finançament de l’organització prové de les donacions de fundacions i donants individuals, a banda les quotes dels clients.

Dins el consell assessor d’ID hi ha diplomàtics prestigiosos, com ara Gareth Evans, Edward Mortimer, Thomas R. Pickering, Kieran Prendergast i el català Francesc Vendrell.

Quins serveis presta?
Independent Diplomat ajuda els seus clients a ‘navegar per processos diplomàtics complexos proveint anàlisi i consell d’estratègia política a partir del coneixement del panorama diplomàtic’.

També ofereix assessorament legal en l’àmbit de la diplomàcia estratègica. En aquest terreny, contribueix a la resolució pacífica de conflictes i al respecte de les lleis internacionals de drets humans.

Finalment, ID té equips especialitzats en diplomàcia pública per a reforçar les accions i els objectius dels governs en l’àmbit internacional. A més, ofereix serveis per a la difusió d’aquestes accions internacionals dels seus clients per mitjà d’estratègies mediàtiques i de relacions públiques.

Àrees d’expertesa
Independent Diplomat explica que les seves àrees d’especialització són el Consell de Seguretat de les Nacions Unides i les missions de pau de l’ONU; la Unió Europea, incloent-hi l’adhesió de tercers estats; els processos d’autodeterminació, sobirania i integritat territorial; conflictes en llei pública internacional; drets humans i llei humanitària internacional; canvi climàtic, energia i recursos naturals; lleis marítimes i conflictes relacionats amb límits marítims i pesca; i promoció de la inversió estrangera.

Per a VilaWeb el vostre suport ho és tot

Sostenir un esforç editorial del nivell i el compromís de VilaWeb, únicament amb la publicitat, és molt difícil. Per això necessitem encara molts subscriptors nous per a allunyar qualsevol ombra de dificultats per al diari. Per a vosaltres aquest és un esforç petit, però creieu-nos quan us diem que per a nosaltres el vostre suport ho és tot.

Podeu fer-vos subscriptors de VilaWeb en aquesta pàgina.

Vicent Partal
Director de VilaWeb