Incertesa entre els treballadors abans del primer diumenge d’obertura comercial a Barcelona: “La voluntarietat és una anècdota”

  • Les entitats insten les empreses a contractar i els sindicats avisen que controlaran els incompliments

VilaWeb

ACN

14.05.2022 - 08:59
Actualització: 14.05.2022 - 12:21

El canvi d’horaris comercials de Barcelona que entrarà en vigor demà causa incertesa entre les plantilles de les botigues de grans dimensions de les zones més turístiques, que podran obrir cada diumenge durant quatre mesos. Les entitats de comerç insten les empreses a contractar personal perquè no es perdi el valor de l’acord firmat per l’ajuntament, les patronals, CCOO i UGT. Els sindicats majoritaris defensen que treballaran perquè els que cobreixin el nou torn siguin voluntaris i es reguli la compensació econòmica que han de rebre. En canvi, la CGT avisa que la voluntarietat pot ser una anècdota, atès que la gran majoria de convenis i acords d’empresa de les grans superfícies contemplen de treballar el diumenge.

Les entitats de comerciants celebren l’acord, que pretén d’atreure més turisme i equiparar Barcelona als horaris d’unes altres ciutats europees. Les associacions de botigues fa anys que treballen amb el consistori per canviar el sistema de fins ara, que diuen que causa confusió en els consumidors i les empreses perquè es permetia obrir tres diumenges al maig i dos a l’octubre.

Barcelona Oberta, que agrupa els eixos comercials més turístics de la capital catalana, considera que la mesura arriba en un moment crucial per a l’activitat econòmica de la ciutat. Defensen que els nous horaris comercials ajudaran al comerç situat en les zones més turístiques, molt castigades per la pandèmia, i que afavoriran la contractació de personal per a cobrir-los.

Són arguments similars als de Barcelona Comerç, que engloba eixos com ara el del carrer de Sants, el Clot, Gran de Gràcia i Sagrada Família i emfatitza que l’obertura de més diumenges consecutius ha d’impulsar els contractes en el sector. “És un horari consecutiu, de 12.00 a 20.00. No té gaire sentit que no es contracti ningú durant quatre mesos”, ha dit a l’ACN el president, Salva Vendrell, que considera que sense un augment de contractacions es perdria part del valor del pacte. Però ha destacat que els comerços de menys de 300 metres quadrats ja podien obrir abans d’aquest acord i que qui no ho ha obert fins ara probablement tampoc no obrirà.

En canvi, PIME Comerç sí que espera que el moviment de gent que causarà l’obertura de botigues de més de 300 metres quadrats a les zones més turístiques animi els comerços més petits a afegir-s’hi. “De vegades, si fas números, no et surt a compte obrir, sobretot als barris. Però els que són a les zones turístiques, si tothom obre, i hi ha carrers plens, serà molt positiu”, diu el president, Álex Goñi.

CCOO celebra un acord sense precedents

Per la seva banda, els sindicats CCOO i UGT celebren que s’hagi arribat a un acord amb comerciants, administracions i patronals. “És un acord laboral sense precedents a l’estat, que pretén de posar una mica d’ordre i fer que es respectin les condicions de treball”, apunta el secretari de polítiques sindicals de CCOO Serveis, Esteban Sanabria. Ara, també remarca que una de les condicions de l’acord és la voluntarietat dels treballadors a l’hora d’escollir si volen treballar els diumenges i els festius.

Segons CCOO, la majoria de les empreses han assumit les condicions del pacte, però n’hi ha unes altres, en canvi, que han apuntat que l’acord no té la mateixa força vinculant que un conveni col·lectiu: “Hem de fer valer l’acord, i des del sindicat podem anar a Inspecció de Treball perquè se’n respectin les condicions.”

En aquest sentit, els sindicalistes recalquen que vetllaran perquè es respectin la legislació i el conveni col·lectiu. Així mateix, apunten que en les negociacions tenen com a prioritat que es reguli la compensació econòmica que han de rebre els treballadors per fer feina el diumenge.

CGT desconfia de l’acord

En canvi, els sindicats que no han firmat l’acord se’l miren amb desconfiança. És el cas de la CGT, que dubta que el redactat garanteixi que tan sols treballi qui ho accepti, perquè diu que la voluntarietat no s’aplicaria en els casos en què els acords de les empreses i els convenis col·lectius no contemplessin la feina en diumenge, cosa que passa a les grans superfícies i comerços de la zona de gran afluència turística.

“La voluntarietat queda com una anècdota, més que res”, denuncia Hèctor Rustarazo, delegat de CGT a Apple. “No comportarà res més que una encara més difícil conciliació familiar i laboral”, diu, i considera que tampoc servirà per fer créixer els llocs de feina: “Dubto que es contractin gaires persones més per cobrir aquests diumenges d’època estival.”

La CGT també qüestiona el rerefons de la mesura, que diu que potencia el turisme de consum, en què no hi ha diferències entre Barcelona, París, Roma o més ciutats d’Europa. “Tenim un país i una històrica únics, més coses per oferir al turisme que no són el comerç”, ha dit aquest treballador de la botiga d’Apple del Passeig de Gràcia, que també ha denunciat que l’ajuntament ha dificultat l’accés al sindicat al document signat.

Taula de seguiment

Per garantir que es respectin els drets laborals dels treballadors i fer un seguiment de tot plegat, Barcelona Activa ha constituït la Taula de Seguiment de l’Acord Social pel Pacte d’Horaris Comercials. És una comissió de seguiment de la qual formen part tots els signants de l’acord, inclòs l’Ajuntament de Barcelona, i que es reunirà periòdicament. Servirà per a analitzar l’ocupació que es crea i cercar solucions a incidències que puguin aparèixer. “Si ens consta algun incompliment, el farem arribar”, insisteixen els sindicats.

D’una altra banda, els empresaris confien que augmentarà la contractació i que allò que s’ha pactat i escrit es mantindrà, considera Goñi.

Aquest mateix model d’obertura comercial s’estudia en unes altres ciutats de Catalunya, com ara Tarragona, que mirarà de prop l’exemple de Barcelona per prendre decisions.

Us proposem un tracte just

Esperàveu topar, com fan tants diaris, amb un mur de pagament que no us deixés llegir aquest article? No és l’estil de VilaWeb.

La nostra missió és ajudar a crear una societat més informada i per això tota la nostra informació ha de ser accessible a tothom.

Això té una contrapartida, que és que necessitem que els lectors ens ajudeu fent-vos-en subscriptors.

Si us en feu, els vostres diners els transformarem en articles, dossiers, opinions, reportatges o entrevistes i aconseguirem que siguin a l’abast de tothom.

I tots hi sortirem guanyant.

per 75 € l'any

Si no pots, o no vols, fer-te'n subscriptor, ara també ens pots ajudar fent una donació única.

Si ets subscriptor de VilaWeb no hauries de veure ni aquest anunci ni cap. T’expliquem com fer-ho

Recomanem