Hongria exclou l’oficialitat del català de l’agenda del pròxim Consell de la UE

  • La presidència hongaresa del Consell de la Unió Europea confirma que, ara per ara, no té previst que l’oficialitat del català torni a l’agenda europea

VilaWeb
Redacció
02.09.2024 - 19:20
Actualització: 02.09.2024 - 20:00

L’oficialitat del català a la Unió Europea no es debatrà pas en el primer consell informal d’Afers Generals sota presidència hongaresa, que es farà demà a Budapest. Ho ha decidit Hongria, que, com que ocupa la presidència rotatòria del Consell de la UE, els sis mesos vinent determinarà l’agenda de les reunions.

Fonts de la presidència hongaresa ja van explicar fa setmanes a VilaWeb que, ara com ara, no hi ha cap novetat que justifiqui tornar a tractar la qüestió a la pròxima reunió del Consell d’Afers Generals, que es farà el 24 de setembre. Ara bé, també van afegir que si hi ha cap estat que volgués prendre la paraula per parlar-ne, tindria l’oportunitat de fer-ho.

Segons l’agenda establerta, el Consell d’Afers Generals informal de demà únicament tractarà qüestions vinculades amb el reforç de la competitivitat i el respecte a l’estat de dret. Dins l’apartat de la competitivitat, el govern hongarès també ha introduït un debat sobre el desafiament demogràfic, però no es fa cap esment al català, el gallec o l’èuscar.

Com ha passat en anteriors ocasions, el ministre d’Afers Exteriors, espanyol José Manuel Albares, ha descartat d’assistir a la trobada. Tampoc no hi anirà cap comissari de la Comissió Europea, que manté el boicot en les reunions informals pels acostaments del president hongarès, Viktor Orbán, amb el rus, Vladímir Putin.

“No hi haurà cap debat sobre això”, asseguren les fonts diplomàtiques consultades per l’ACN. També afegeixen que el representant de l’estat espanyol que assisteixi a la reunió no es referirà al tema.

D’aquesta manera, Hongria referma la postura que ja va manifestar el juny passat. Ara bé, el govern espanyol confia que durant aquest semestre es pugui abordar l’oficialitat. En aquest sentit, a final de juny, el ministre Albares es va trobar amb el seu homòleg hongarès, Péter Szijjártó, per acordar que ambdós països treballarien plegats per a aquest objectiu. Alhora, l’anterior govern de la Generalitat també va fer reunions amb Hongria, i la consellera d’Acció Exterior d’aleshores, Meritxell Serret, va parlar de “bona predisposició”.

Quant al nou executiu, l’actual conseller d’Unió Europea i Acció Exterior, Jaume Duch, s’ha compromès a treballar per l’oficialitat del català a la UE en col·laboració amb el govern espanyol.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any
Fer-me'n subscriptor