El ministeri d’Hisenda espanyol ha advertit la Generalitat que no entregar la llista de funcionaris responsables del control de les finances ‘vulnera els acords’ i que podria ser objecte de sanció administrativa. En un acord publicat al BOE dissabte, l’Estat exigia a l’executiu català el lliurament d’un llistat amb els noms dels òrgans públics i dels seus màxims responsables.

L’estat espanyol vol que siguin els membres d’aquest llistat els que, setmanalment, remetin al ministeri d’Hisenda uns informes signats on es detallin tots els moviments econòmics de la Generalitat. L’objectiu és comprovar que no s’han gastat diners en els preparatius del referèndum. Fonts del Ministeri d’Hisenda apunten que la Generalitat està obligada a enviar aquest llistat, tal com es recull en l’acord pres a la comissió delegada d’assumptes econòmics divendres. No fer-ho, diuen, seria incomplir l’acord i, per tant, podria ser objecte de sanció administrativa.

El vice-president, Oriol Junqueras, ha anunciat que no pensaven facilitar cap nom de cap treballador públic al govern espanyol. ‘El govern vol protegir els treballadors públics i som els membres del govern els que assumim les responsabilitats de les nostres decisions. Per tant, no facilitarem la llista de treballadors públics que afecten 183 entitats vinculades a la Generalitat. Som els membres del govern els que facilitarem les peticions d’informació’, ha dit.

Segons que diu Junqueras, doncs, és als membres de l’executiu que el govern espanyol s’haurà d’adreçar. I aleshores traspassaran la petició d’informació al Departament de la Vice-presidència, que la passarà a la intervenció general perquè la passi a govern espanyol. El vice-president recorda, a més, que el govern espanyol pot disposar de la informació sobre el funcionament dels comptes cada mes i que també és pública a la web.

El govern espanyol amenaça de deixar Catalunya sense els diners del Fons de Liquiditat Autonòmica (FLA) si descobreix que hi ha diners invertits en l’1-O o si no s’envien els informes requerits. Per aquest 2017, Catalunya està previst que rebi 3.600 milions d’euros d’aquest fons destinat a pagar serveis bàsics.

Combined-Shape Created with Sketch.

Ajuda VilaWeb
Ajuda la premsa lliure

VilaWeb sempre parla clar, i això molesta. Ho fem perquè sempre ho hem fet, d'ençà del 1995, però també gràcies al fet que la nostra feina com a periodistes és protegida pels més de 20.000 lectors que han decidit d'ajudar-nos voluntàriament.

Gràcies a ells podem oferir els nostres continguts en obert per a tothom. Ens ajudes tu també a ser més forts i arribar a més gent?
En aquesta pàgina trobaràs tots els avantatges d'ésser subscriptor de VilaWeb, a què tindràs accés a partir d'avui.