Guia de la Gran Fira de València 2018: 275 activitats per a dinamitzar el mes de juliol

  • El juliol, València bull d'activitats: hi ha programats concerts, espectacles pirotècnics, teatre, balls tradicionals, muixerangues...

VilaWeb
Txell Partal
05.07.2018 - 18:26
Actualització: 05.07.2018 - 18:54

València s’omple d’activitats el mes de juliol. S’hi fa la Gran Fira i els carrers de la ciutat vibren amb la cultura tradicional del país. Jazz, pop, balls, focs artificials, mostres de vi… La gent surt al carrer a celebrar en comunitat l’arribada de l’estiu.

La Gran Fira de València es va fer per primera vegada el 21 de juliol de 1871 i d’aleshores ençà s’ha mantingut cada any. En tot aquest temps ha canviat molt, però aquests últims anys s’ha consolidat com un festival urbà amb activitats molt diverses.

Enguany, s’allargarà fins al 29 de juliol, dia en què es farà la gran Batalla de Flors, el colofó de l’esdeveniment. En total, s’han programat 275 activitats repartides en més de cinquanta emplaçaments. Us oferim una guia amb les activitats que no podeu deixar escapar.

Concert de Vivers
Dins la Gran Fira, els concerts de Vivers són tot un clàssic de les nits de juliol. N’hi ha dinou de programats, i hi participen quaranta grups, entre artistes del país i internacionals. Hi sonarà música molt diversa: pop, folk, rock, reggae, música electrònica, flamenc.

Els concerts van començar dimecres amb Izal i continuaran fins al 28 de juliol, quan Icona Pop i Elyella posaran el punt final. Entremig, hi ha programades actuacions de tota mena: Zoo (11 de juliol), Ivan Ferreiro (13 de juliol), Caetano Veloso (19 de juliol), Rozalen (25 de juliol) i Rubén Blades (10 de juliol), entre més.

Aquesta és la part de la fira que no és gratuïta. Per assistir als concerts, cal pagar entrada. Ja són a la venda a la web dels concerts de Vivers.

Festival Pirotècnic
La pirotècnica és un dels grans protagonistes. El soroll, la llum i els colors ompliran el cel de València les nits de la Gran Fira. El primer acte per als amants dels focs és el 7 de juliol a les 0.30, amb el castell de pals tirat per Nadal Martí. Aquells qui vulgueu gaudir de l’espectacle podeu anar a la plaça de la Crida, davant les Torres dels Serrans, tot i que el castell es podrà veure en molts punts de la ciutat.

Una de les nits més esperades és la del Piromusical a la Marina de València. Aquest espectacle de llums, colors i música es farà el 14 de juliol a la 1.00. A més, enguany s’hi podran veure efectes pirotècnics sobre l’aigua de la mar.

El dia 21 a les 20.30, dins la programació de la Gran Nit, podreu gaudir d’una minimascletà a càrrec de Caballer FX a la plaça del Portal Nou. L’espectacle vol arreplegar, en miniatura, tota l’experiència i la força d’una mascletà. El punt final, pel que fa als focs artificials, serà el 27 de juliol. Aquell dia a les 23.00 hi haurà el correfoc, en què intervindran tot de colles de la ciutat. El recorregut començarà al carrer de les Barques, passarà per la plaça de l’Ajuntament i Marquès de Sotelo i acabarà davant l’estació del Nord.

Nits de Folk
La cultura més tradicional també té un paper molt important en el festival. Les Nits de Folk ja són tota una tradició estival a la ciutat. Demà, dia 6 de juliol, hi haurà la X Trobada de Colles de Dolçaina i Tabal a la Ciutat de València, una bona avinentesa per a escoltar la música més arrelada a la terra i aprendre’n l’evolució. Enguany, es farà la primera nit de cant d’estil. Demà a les 22.30, els cantautors començaran a voltar pels carrers del barri del Carme per oferir la seva música. L’experiència es repetirà al mateix indret i a la mateixa hora dissabte, 7 de juliol.

Aquest cap de setmana va molt carregat de cultura tradicional. Dissabte, hi ha la Muixeranga Jove de València i la Conlloga de Castelló a la plaça dels Furs, a les 20.00. Si us agrada més ballar, heu d’anar a la plaça de la Mare de Déu, on es fa el Sarau de la Fira. Tothom qui vulgui es podrà apuntar a dansar els balls tradicionals: jotes, seguides, fandangos… Si no ens sabeu, no cal que patiu: hi haurà tallers per a aprendre’n.

La Gran Nit
El 21 de juliol es fa la Gran Nit, un dels actes més importants de la Gran Fira de València. La ciutat s’engalana i s’inunda d’activitats d’oci i de festa per a encarar la recta final de la fira. Hi ha activitats de tota mena repartides per la ciutat. Música, dansa, teatre, foc… i, fins i tot, els museus municipals obren durant la nit. La major part ofereixen un horari especial de les 20.00 a les 0.00, però alguns l’allarguen fins a les 2.00.

La jornada començarà a la Torre del Micalet, amb un concert de campanes, i continuarà amb nombroses activitats. Entre les més destacades hi ha la minimascletà (20.00) a la plaça dels Furs i els concerts de música a la plaça de l’Ajuntament, que començaran a les 21.00.

Aquest dia també se celebra l’anomenada ruta del Carme, amb tot de concerts programats cada mitja hora a partir de les 18.00, en tot d’indrets del barri.

Batalla de flors
L’últim diumenge de juliol, València s’engalana per viure una gran pluja de flors. El 29 de juliol a les vuit del vespre comença la Batalla de Flors a l’Albereda. És l’últim acte de la Gran Fira de València.

Com és tradició, es farà una guerra en què dones vestides de falleres llancen clavells als assistents des de dalt de grans carrosses. En total, se’n llançaran un milió i mig, de colors diferents. A més, les carrosses també van engalanades amb flors, una feina encarregada als artistes fallers.

Una de les imatges més cobejades és la després d’haver passat les carrosses, quan l’Albereda s’ha convertit en un gran mantell de flors.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any