Greenpeace ha demanat al Ministeri d’Energia, Turisme i Agenda Digital que descarti i arxivi les sol·licituds dels permisos de noves prospeccions d’hidrocarburs a la costa catalana i balear, ja que afectarien el corredor de migració de cetacis. Concretament, els permisos sol·licitats són ‘Nord-est 1’ a ‘Nord-est 2’, requerits davant la costa catalana i balear per Capricorn Spain Limited, i ‘Medusa’, sol·licitat per Repsol Investigacions Petroliferes, Cepsa i CNWL Oil enfront la costa de Tarragona, segons ha indicat l’ONG.

El responsable de campanya de Greenpeace, Julio Barea, ha assegurat que ‘autoritzar noves prospeccions petrolieres al Mediterrani posa en greu perill els fràgils i valuosos ecosistemes’ i, a més, ha afegit, ‘no són la solució a la dependència energètica d’Espanya’. ‘La veritable independència energètica no vindrà mai de la mà del petroli o del gas, sinó del desenvolupament de les energies renovables, que el govern estatal s’ha preocupat de paralitzar en els últims anys’, ha sentenciat.

Greenpeace remarca que ‘no existeix cap forma segura de buscar i extreure petroli al mar’ i assenyala que la primera fase de les prospeccions ‘implica realitzar un estudi del fons marí mitjançant explosions, amb canons d’aire comprimit, que provoquen una intensa contaminació acústica’. Assegura que aquestes explosions produeixen danys fisiològics ‘irreversibles’ en els cetacis i, fins i tot, la seva mort i també, segons subratlla, afecten greument espècies d’interès pesquer reduint-se les captures. Així mateix, segons afegeix l’ONG, els polsos sònics en el fons també generen contaminació per llots i fangs i a més, diu, alliberen minerals dipositats en el jaç marí com arsènic o plom, entre altres.

Ajudeu VilaWeb, fent-vos subscriptors

Si podeu llegir VilaWeb és perquè milers de persones en són subscriptors i fan possible que la feina de la redacció arribe a les vostres pantalles.

Vosaltres podeu unir-vos-hi també i fer, amb el vostre compromís, que aquest diari siga més lliure i independent encara. Perquè és molt difícil de sostenir un esforç editorial del nivell de VilaWeb, únicament amb la publicitat.

Vicent Partal
Director de VilaWeb