El secretari valencià de Turisme, Francesc Colomer, ha assegurat que la taxa turística no està sobre la taula i ha negat que sigui la clau de la planificació. Colomer s’ha reunit aquest matí amb el president de la Confederació d’Empresaris Turístics, Luis Martí, per a analitzar la situació del sector hoteler i les perspectives de futur. Després de la trobada, ha manifestat als periodistes que l’aplicació d’una taxa turística genera diverses opinions i, segons entén, no millora la competitivitat i no treu profit dels atributs de la destinació.

Per a justificar-ho, ha citat l’estudi comparatiu de ciutats i ha dit que la taxa no genera un efecte de millora, i en períodes d’incertesa, com ocorre ara amb el Brexit, pot no ser ‘la decisió estratègica més adequada’. Sobre l’estratègia turística del País Valencià, ha demanat de no quedar-se en ‘una zona de confort’ malgrat els bons resultats d’aquest estiu, ja que mercats rivals com Egipte, Turquia o Tunísia han tornat a competir i ‘seran forts’.

Colomer ha assenyalat que s’ha de triar entre ‘fer el mateix de sempre o canviar’ i millorar ‘el que sabem fer bé’ en relació amb els atributs culturals, patrimonials o gastronòmics, que segons diu funcionen bé però cal millorar en aspectes com a capital humà, innovació, màrqueting en línia i lluita contra l’intrusisme.

Per a Luis Martí, la destinació valenciana ha de ser ‘capdavantera’ en tots els àmbits per a continuar mantenint les dades d’ocupació en un món canviant i exposat a variables que no depenen de la destinació. Per això, ha defensat treballar per la internacionalització, les connexions aèries, la lluita contra l’allotjament il·legal i la seguretat ciutadana.

Sobre els problemes de seguretat ciutadana que pot ocasionar el turisme, Colomer ha assenyalat que el repte de les destinacions madures és gestionar la saturació i per a això s’ha de vertebrar l’oferta i ‘obrir l’angular’ més enllà del centre de les ciutats. En opinió de Martí, cal vigilar que no ‘es descontroli la situació com a Barcelona’, i ha precisat que entorn de l’allotjament il·legal és on es produeix el focus més gran d”incomoditats’.

Aquest article que llegiu es publica gràcies als subscriptors voluntaris, que amb el seu suport econòmic i periodístic són la clau perquè VilaWeb us arribi cada dia. Si podeu contribuir amb una petita quota a fer de VilaWeb un mitjà encara més independent i de més qualitat, us demanem que us apunteu clicant ací.