El govern espanyol aprova la rebaixa temporal de l’IVA de la llum

  • L'IVA passa del 21% al 10% i té un cost aproximat de 857 milions d'euros per a les arques de l'estat espanyol

VilaWeb
ACN
24.06.2021 - 13:12
Actualització: 24.06.2021 - 19:08

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

El consell de ministres espanyol ha aprovat la rebaixa temporal de l’IVA de la llum del 21% al 10%. La mesura, que vol pal·liar l’augment de la factura elèctrica, s’aplicarà fins a final d’any per a tots els consumidors amb una potència contractada de fins a deu quilowatts. La rebaixa tindrà efecte quan el preu mitjà mensual del mercat majorista d’electricitat estigui per sobre de 45 euros per megawatt/hora. A banda, l’executiu espanyol també aprovarà una aplicació del 10% de l’IVA a tots els consumidors vulnerables fins a final d’any amb independència de la potència contractada i del preu del mercat.

Segons la portaveu del govern espanyol, María Jesús Montero, amb la mesura les llars espanyoles pagaran de mitjana un 10% menys a la factura de la llum. “Són mesures extraordinàries per abordar el problema i contribuir a fer que la recuperació econòmica es pugui consolidar“, ha afirmat.

Montero ha recordat que la potència contractada mitjana és de 4 kW, i que el 72,5% dels contractes de subministrament d’empreses també tenen una potència contractada inferior a 10 kW, i, per tant, es beneficiaran de la mesura perquè evitaran tensions de tresoreria.

Tot plegat, segons Montero, permetrà que les famílies estalviïn 857 milions d’euros a la factura elèctrica, de manera que l’estat deixarà d’ingressar aquests diners.

La vice-presidenta quarta del govern espanyol, Teresa Ribera, ha dit que l’executiu espanyol és conscient que ha de “continuar en aquest camí” per trobar “un millor model de distribució i connectivitat del sistema energètic”.

La vice-presidenta ha afirmat que en el futur la reducció dels costs fixos associats a la infraestructura i les renovables mitjançant el Fons de Distribució del Sistema Elèctric o el projecte de llei de minoració dels beneficis del CO₂ permetrà “una reducció addicional del 15% de la factura”.

Finalment, també se suspèn el 7% de l’impost sobre el valor de la producció d’energia elèctrica el tercer trimestre d’aquest any. El govern espanyol ja el va deixar sense efecte durant sis mesos, en plena escalada de preus el 2018. La mesura representa 400 milions d’euros d’estalvi per a les empreses.

L’executiu espanyol aprova aquesta rebaixa fiscal en un període en què es registren màxims històrics del preu de la llum. El govern espanyol remarca que, juntament amb aquestes mesures urgents, treballa en qüestions de fons per abaratir-ne la factura.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 60€ l'any / 5€ el mes