14.02.2025 - 10:49
Investigadors del grup de Limnologia de l’Institut Cavanilles de Biodiversitat i Biologia Evolutiva de la Universitat de València han extret sediments de diferents parts de l’Albufera per a la seua anàlisi química i han constatat que els aproximadament sis centímetres que s’han afegit després de la gota freda, equivalen a trenta anys de sedimentació amb la taxa habitual del llac.
“Esta dada destaca la gran magnitud de la inundació esdevinguda a conseqüència de la dana d’octubre del 2024”, ha explicat en un comunicat Juan Soria, professor titular d’Ecologia de la UV, que dirigix l’equip amb els investigadors Juan Víctor Moliner i Noelia Campillo.
Respecte a altres riuades, Soria ha detallat que tenen constància que al Mar Menor (Múrcia), el 2016, el gruix acumulat va ser de dos centímetres en les zones afectades pròximes a les eixides dels barrancs, com és el cas de la rambla de Torrent a l’Albufera. També cita el cas del riu Besòs, la deposició del qual en una riuada és de 0,5 a dos mil·límetres, “la qual cosa dóna una idea de la magnitud de la riuada del 29 d’octubre”.
Segons Juan Soria, “a partir de la superfície del llac (23 km²) i una mitjana de tres centímetres de sedimentació, el volum de sediment acumulat en la dana s’estima en 690.000 metres cúbics, unes 700.000 tones, l’equivalent a uns 46.000 camions d’enderrocs”.
Soria precisa que les aportacions de matèria en suspensió “es van produir en els quatre dies que van arribar les aigües a l’Albufera, i una part va quedar en els arrossars, i l’altra va sedimentar en el mateix llac, on este procés es dona durant un dia”.
L’objectiu de l’extracció de sediment a l’Albufera és observar “quina ha sigut la quantitat i composició de la matèria arrossegada i dipositada” en la llacuna a conseqüència de la gota freda. Mitjançant un extractor de sediment en llança, que permet obtenir un perfil sedimentari “sense alteració”, s’han pres mostres repartides en quatre punts de mostreig, amb tres rèpliques cadascun i dotze en total: al nord, centre, oest i sud de l’Albufera.
“L’observació de les extraccions ens presenta que els materials sedimentats corresponen amb un color més argilenc vermellós en el nord i centre, amb un gruix del voltant de sis centímetres, i més similar al color crema en l’oest i sud, on el gruix dels materials dipositats ronda els dos-tres centímetres”, ha afegit l’investigador.
Estes mostres seran estudiades quant a la seua composició pròximament per a conéixer les seues diferències pel que fa a la capa de sediment inferior a la dipositada per la riuada i analitzar quins components químics predominen, i quin impacte poden tenir en la flora i la fauna subjacent, així com en la ja existent en el parc.
Cal recordar que la inundació provocada per la rambla de Torrent va arrasar gran part del nord de la comarca de l’Horta Sud, i les aigües es van barrejar amb tota mena de compostos i elements naturals i artificials, que van acabar dipositant-se a l’Albufera, en la qual desemboca este barranc.