Adéu a l’emmagatzematge il·limitat gratuït de Google Fotos. Quines alternatives hi ha?

  • A partir d'avui, els usuaris que superin els 15 GB hauran d'obrir-se una subscripció a Google One si volen continuar utilitzant les aplicacions d'aquesta companyia per guardar fotografies · Repassem també altres alternatives

VilaWeb
Europa Press / Redacció
01.06.2021 - 18:10
Actualització: 01.06.2021 - 18:17

Adéu a l’emmagatzematge gratuït i il·limitat d’alta qualitat de Google Fotos, que afecta també Google Drive i Gmail. A partir d’avui, els usuaris que superin els 15 GB hauran d’obrir-se una subscripció a Google One, servei que amplia l’espai al núvol, si volen continuar utilitzant les aplicacions de la companyia per guardar les fotografies i els vídeos.

Com funcionarà el canvi?

Segons que ha detallat Google al seu bloc, les fotografies i vídeos d’alta qualitat ja existents al compte estan exemptes d’aquest canvi i no comptaran en el límit d’emmagatzematge. Les fotografies de qualitat inferior ja formaven part de l’emmagatzematge limitat i en seguiran formant. La companyia estima que més del 80% dels usuaris encara hauria de poder emmagatzemar aproximadament tres anys més de records en alta qualitat amb els seus 15 GB d’emmagatzematge gratuït.

La companyia també ha explicat que pren aquesta decisió perquè els usuaris pugen “més contingut que mai”, el que equival a 4,3 milions de GB diaris a Gmail, Drive i Fotos. Google també ha informat que prendrà mesures en el cas dels comptes d’usuaris inactius o que han superat el límit de 15 GB d’emmagatzematge gratuït compartit entre els tres serveis. Si la companyia detecta que un usuari és inactiu en “un o més” d’aquests serveis per un període de 24 mesos, pot eliminar els continguts guardats del servei en el qual l’usuari no mostri activitat. De la mateixa manera, si l’usuari sobrepassa la capacitat per un període de dos anys, pot eliminar el contingut emmagatzemat entre Drive, Fotos i Gmail.

Com conèixer l’espai disponible?

Els usuaris poden comprovar quant d’espai disponible tindran a partir del juny a través de la pàgina d’emmagatzematge, dins de la web de Google Fotos. La companyia mostra l’emmagatzematge conjunt dels arxius d’imatges i vídeos juntament amb els arxius de Google Drive i Gmail i fa una estimació personalitzada del temps que es trigarà a esgotar l’espai. En el panell de control de Google es pot comprovar quantes fotos i vídeos s’han pujat, així com accedir a la configuració i a serveis que permeten de descarregar els arxius, transferir-los o canviar la qualitat d’original a alta abans de l’1 de juny perquè no comptin dins dels 15GB d’emmagatzematge. Google també ajudarà a esborrar el contingut de baixa qualitat, distingint les fotografies borroses o les captures de pantalla.

A mesura que l’emmagatzematge s’apropi als 15 GB, a més, es notificarà a l’aplicació i es farà un seguiment per correu electrònic. Si l’usuari no veu una estimació, és perquè no ha pujat moltes fotografies i vídeos, perquè està a prop del límit (el que dificulta predir quants mesos durarà l’emmagatzematge) o perquè es va proporcionar el compte a través de la feina, l’escola, la família o un altre grup.

Alternatives de pagament

Existeixen una sèrie d’alternatives per eludir el problema, algunes d’elles de pagament. Alguns exemples són:

Google One

Si es vol continuar utilitzant Google, Google One ofereix quatre plans des dels 100 GB fins als 2 terabytes (TB) d’emmagatzematge per preus des d’1,99 euros fins a 9,99 euros al mes amb ofertes especials per pagaments anuals.

OneDrive

Microsoft també ofereix el seu servei OneDrive, amb plans anuals des dels 2 euros al mes per 100 GB d’emmagatzematge, fins als plans familiars amb 6 TB amb totes aplicacions d’Office incloses per 99 euros l’any.

Amazon Prime Photos

Amazon Prime Photos és gratuït per als subscriptors d’Amazon Prime, que actualment té un preu de 36 euros a l’any o de 3,99 euros al mes. Per a aquests usuaris, l’emmagatzematge de fotografies és il·limitat, mentre que s’ofereixen gratis 5 GB per als vídeos. Es pot convidar cinc familiars que poden fer ús d’aquest servei, i si l’usuari necessita més emmagatzematge per als vídeos, es poden contractar 100 GB per 1,99 euros al mes, 1 TB per 9,99 al mes o 2 TB per 19,99 al mes.

Alternatives gratuïtes

També existeixen alternatives totalment gratuïtes o parcialment gratuïtes que ofereixen característiques d’emmagatzematge. Alguns exemples són:

Dropbox

Dropbox té una sèrie de plans variats com el pla bàsic gratuït amb fins a 2 GB d’emmagatzematge per a un sol usuari. S’hi poden fer còpies de seguretat, i pujar les fotografies o vídeos des de la càmera amb l’aplicació d’escriptori. Si no, existeix el pla Plus, que ofereix el mateix servei però amb 2 TB, sincronització intel·ligent i carpetes sense connexió per a mòbils per 9,99 euros al mes; o el pla Family per a ampliar-lo a sis persones per 16,99 al mes.

Shutterfly 

A Shutterfly es poden pujar només fotografies, però en la qualitat que l’usuari triï. Només és necessari pagar si es desitja utilitzar les imatges per a àlbums o un altre tipus de serveis que l’empresa ofereix. Ofereix emmagatzematge gratuït il·limitat i garanteix que mai s’eliminaran les fotografies.

Dubox

A Dubox es poden pujar només vídeos, però l’usuari pot fer ús d’1 TB d’espai d’emmagatzematge sense pagaments i amb còpies de seguretat automàtiques.

MEGA

MEGA proporciona 50 GB d’emmagatzematge i transferència al núvol de manera gratuïta, així com sincronització i còpies de seguretat. Per a ampliar-ho, hi ha plans de 2 TB per 9,99 euros al mes fins a 16 TB per 29,99 euros al mes.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any