La Generalitat activa un pla de salut mental amb 250 treballadors

  • Inclou, entre més qüestions, un pla d'ocupació per a joves amb problemes

VilaWeb
Europa Press
12.12.2022 - 16:27
Actualització: 12.12.2022 - 16:48

La Generalitat Valenciana ha activat el pla d’acció en salut mental amb una dotació de quaranta milions d’euros el 2023 i la incorporació inicial de dos-cents cinquanta professionals, a la qual s’afegiran reforços de plantilla els anys vinents, per desenvolupar fins al 2026 l’estratègia sorgida d’un procés de participació ciutadana.

Aquest pla preveu quatre nous hospitals de dia i que totes les àrees de salut en tinguin un, i també activar sis equips mòbils per a l’atenció a domicili. També preveu de consolidar el programa de prevenció del suïcidi i crear-ne un altre d’ocupació específica per a persones amb problemes de salut mental. En el congrés “Temps de cuidar-se” que s’ha fet al Palau de la Generalitat, el president, Ximo Puig, ha destacat la contractació “històrica” ​​de personal específic per a salut mental i s’ha marcat com a objectiu millorar l’eficiència de l’atenció i les ràtios a l’Atenció Primària.

“Salut mental no és igual a benestar social: incideix en aspectes com l’educació, el treball i l’habitatge. La salut mental ha sortit de la marginalitat i ja és al centre de l’atenció ciutadana, política i comunicativa”, ha declarat el comissionat del Consell de Salut Mental, Rafael Tabarés. A l’acte també hi han assistit els consellers de les àrees implicades: Miguel Mínguez (Salut) i Aitana Mas (Polítiques Inclusives).

En matèria d’infància i adolescència, el pla estableix la incorporació de sis equips mòbils d’intervenció comunitària amb la contractació de vint-i-quatre professionals d’unes quantes disciplines, que actuaran al domicili dels menors o en l’entorn de manera intensiva.

Amb la idea de millorar l’atenció, es proposa de contractar seixanta-tres treballadors el 2023 per a atendre com més aviat millor la gent amb problemes de salut mental, fer seguiments adequats, facilitar l’atenció a les tardes i millorar l’equitat entre departaments. També es vol donar suport als equips d’atenció primària i a altres nivells a partir la contractació de trenta-sis professionals.

Per atendre persones amb gran patiment psíquic, s’activaran nou equips de tractament assertiu comunitari, a partir de la contractació de cinquanta-quatre professionals de diferents disciplines que actuaran al domicili dels pacients perquè puguin funcionar de manera autònoma.

Suport a dones amb problemes de salut mental

Un altre dels objectius és crear tres unitats “mama-bebè”, on dones amb problemes de salut mental, drogodependències o conductes addictives que es plantegen la maternitat rebran assessorament especialitzat per part de sis treballadors, juntament amb un pla de formació per a llevadores i la creació d’un hospital de dia a Dénia per a intervencions intensives i complexes, amb 20 places i vuit professionals.

Agents de suport mutu

A més, també es preveu de formar joves amb gran patiment psíquic perquè es converteixin en agents de suport mutu i que el Servei Valencià d’Ocupació i Formació (LABORA) engegui un pla perquè el col·lectiu tingui més accés al mercat laboral, a través d’una quota de reserva de places de funcionaris o bonificacions fiscals a empreses.

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any