El colossal gasoducte que tanca l’aixeta i amenaça de fer disparar encara més el preu de la llum

  • La ruptura de les relacions entre el Marroc i Algèria afecta de retruc el subministrament d'energia a l'estat espanyol

VilaWeb
Alexandre Solano
25.10.2021 - 21:50

El preu de l’electricitat registra màxims històrics. El principal responsable de l’augment és, segons el Banc d’Espanyael preu del gas, i les previsions per als mesos vinents no són pas esperançadores. Hi ha tres factors que fan preveure un empitjorament de la situació: l’arribada de l’hivern, l’augment de la competència després de la recuperació i el tancament del principal gasoducte provinent d’Algèria, diumenge, 31 d’octubre.

D’ençà del 2017, el preu del gas s’havia mantingut estable, entre 20 i 30 euros/MWh. Tanmateix, ara s’ha disparat fins a 90 i la previsió és que el mes de desembre arribarà a 107. El mercat de gas europeu fa mesos que es troba atrapat entre una pujada del preu del sistema de comerç d’emissions, un augment de la demanda mundial de gas natural liquat i una reducció del subministrament de Rússia i Noruega. Els estats de la Unió Europea han cercat una solució comuna, però no han arribat a cap acord i ja han anunciat que no prendrien pas cap mesura abans de l’hivern.

Tot i ser un problema mundial, els habitants de l’estat espanyol poden ser un dels grans perjudicats, per dos factors. En primer lloc, perquè gairebé tot el gas natural s’ha d’importar i, a més, hi ha una gran dependència arran de la manca d’alternatives com ara les energies renovables o la nuclear; el gas constitueix una quarta part de l’energia primària consumida, només superada pel petroli. En segon lloc, s’hi afegeix la tensió que hi ha entre el Marroc i Algèria, país que fa arribar vora la meitat del gas. Arran de la ruptura de les relacions entre aquests dos països, es deixarà de fer servir el gasoducte que connecta Algèria amb l’estat espanyol a través del Marroc.

El gasoducte Magrib-Europa transporta, o transportava fins ara, vuit mil milions de metres cúbics de gas natural fins a l’estat espanyol a través del Marroc. Tanmateix, a partir de diumenge només restarà operatiu el gasoducte de Medgaz, que connecta tots dos estats directament per la mar d’Alborán. Aquest també transporta uns vuit mil milions de metres cúbics, i hi ha el compromís d’augmentar-hi el trànsit a deu mil. Però, fins i tot amb aquest augment, en mancarien sis mil milions més per a compensar tot el volum que deixarà d’arribar. I això pot fer que augmenti encara més el preu del gas a l’estat espanyol.

Fins ara l’empresa encarregada de l’operació i del manteniment del gasoducte era Naturgy, però el contracte que té expira aquest mes i la gestió havia de retornar al govern marroquí, cosa que no passarà. El tancament limita la capacitat d’Algèria, però sobretot perjudica el Marroc, que es beneficiava d’un peatge del 7% del valor del gas exportat, cosa que equivalia a centenars de milions d’euros. A més, el Marroc haurà de cercar alternatives per a cobrir el 45% de la demanda de gas que fins ara aconseguia a preu de saldo, bé mitjançant gas natural liquat, molt més car, bé amb carbó.

El subministrament pot arribar amb vaixells metaners i és l’alternativa més clara en vista de la reducció del gas que arriba per canonades. El gas es trasllada a cent seixanta graus sota zero en estat líquid des dels EUA, Nigèria o Catar i es descarrega en plantes de regasificació, en les quals s’apuja la temperatura per passar-lo a estat gasós i injectar-lo als gasoductes. Aquest procés fa que sigui més car, i encara més en aquest moment, en què el mercat s’ha saturat, amb una gran demanda –especialment de la Xina– arran de la recuperació postcovid.

La crisi del gas pot tenir ramificacions en més sectors. No tan sols el preu de la llum, sinó també el cost dels fertilitzants, cosa que perjudicarà el consumidor per l’encariment dels aliments. De fet, el preu dels fertilitzants nitrogenats ja s’ha triplicat en un any. Així i tot, es preveu que es començarà a notar de manera més accentuada d’ací a uns quants mesos, perquè els fertilitzants es fan servir principalment a la primavera.

La resposta francesa

El govern francès, arran de la impopularitat de l’augment de l’energia, ha decidit de congelar el preu del gas durant els mesos d’hivern. A l’estat francès, la major part del gas prové de Noruega, que ha augmentat d’un 60% enguany i continuarà augmentant segons les previsions de les autoritats.

Les empreses, amb l’ajut del govern, absorbiran l’augment, però, en canvi d’això, no abaixarà el preu del gas durant la primavera, quan el cost de l’energia hauria de baixar. Per tant, el manteniment del preu servirà per a compensar la congelació del preu durant aquest hivern i, igualment, l’augment del preu acabarà repercutint, encara que sigui de manera escalonada, en els ciutadans.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any
Fer-me'n subscriptor