BARCELONA, 20 (EUROPA PRESS)

Gas Natural Fenosa seguirà apostant per Llatinoamèrica en les seves inversions i no dona per perduda la filial colombiana Electricaribe, ha afirmat aquest dijous el president de la companyia, Isidre Fainé, en la roda de premsa prèvia a la junta anual d’accionistes.

Fainé ha augurat que aquest any i el vinent l’economia mundial “anirà creixent malgrat les incògnites i incerteses que existeixen en el mercat”, i ha assenyalat que compta amb Llatinoamèrica perquè és una gran oportunitat comercial per a les empreses europees i especialment les espanyoles.

“Hi ha moltes coses semblants a nosaltres. Hi ha un món on se’ns ofereixen grans oportunitats. També sóc conscient que en algunes coses són diferents, però cal entendre’ls”, ha afirmat, després que el Govern de Colòmbia hagi intervingut i anunciat la liquidació d’Electricaribe.

Gas Natural Fenosa desconsolidará l’ebitda procedent d’Electricaribe –de 253 milions el 2016–, encara que confia a arribar a un “acord raonable” amb el Govern colombià sobre la filial, segons el conseller delegat, Rafael Villaseca –que ha descartat ajustos comptables addicionals per aquest cas–, i destinarà la majoria d’inversions del 2017 al creixement de xarxes a Espanya i Llatinoamèrica, alhora que preveu un entorn de divises favorable davant l’evolució del 2016.

DIÀLEG OBERT

Fainé ha dit que farà tots els esforços per arribar a una solució amb un acord “bo per a Colòmbia i els ciutadans de Colòmbia i per als accionistes de Gas Natural Fenosa”, i que el diàleg segueix obert al marge dels procediments jurídics en marxa.

Ha exposat que aquest acord ha de passar per “tarifes que siguin suficients per a la tornada de les inversions” que Gas Natural Fenosa ha de fer, solucionant també el problema de base d’inseguretat jurídica en un context de morositat i frau.

Ha destacat el potencial de mercat de Colòmbia, amb un 3,4% de mitjana de creixement del PIB en els propers anys, tipus d’interès reduint-se, finances públiques bones, teixit empresarial molt bo i forta solvència bancària, i necessitat de grans inversions en infraestructures: “Crec en Colòmbia, no vull anar-me’n, encara que si Colòmbia ens fa fora prendrem les decisions que corresponguin”.

Com a esdeveniment positiu a Llatinoamèrica, Villaseca ha celebrat que l’Argentina va aprovar al març l’increment de tarifes i nou marc regulatori que posa fi a un marc transitori “que ja durava molt”, per la qual cosa les seves operacions han tornat a la normalitat allà, i la multinacional catalana també té bones perspectives per a Mèxic.

En qualsevol cas, Gas Natural Fenosa confirma l’objectiu de resultat net per al 2017 i 2018 previst en el pla estratègic 2016-2018, i Villaseca ha afirmat que la seva fortalesa financera permet continuar amb la política de dividends actual.

[VilaWeb no és com els altres. Fer un diari compromès i de qualitat té un cost alt i només amb el vostre suport econòmic podrem continuar creixent. Cliqueu aquí.]