frontera Andorra

L’ambaixadora francesa a Andorra, Ginette de Matha, va advertir ahir els parlamentaris andorrans que l’acord duaner signat el 1990 entre Andorra i la Unió Europea perillava, arran de la negociació de l’acord d’associació.

En un dinar privat que diversos mitjans andorrans van explicar, l’ambaixadora els va dir que les línies vermelles que havia marcat el govern en el procés d’associació a la UE eren gairebé impossibles de mantenir. Va esmentar, per exemple, que no es podria sostenir l’actual model de franquícies comercials ni l’exclusió de l’acord de productes com ara el tabac. També va deixar entendre que l’acord de lliure circulació hauria de ser complet i que Andorra ara no podia aspirar a un acord amb excepcions en aquesta matèria.

En virtut de l’acord duaner, Andorra rep el tractament d’estat membre de la UE en matèria de comerç de béns manufacturats, però no en matèria de productes agrícoles. Entre Andorra i la Unió Europea hi ha controls duaners complets, car Andorra té l’IVA i alguns altres imposts indirectes baixos (com ara els de l’alcohol, el tabac i la benzina), i els visitants se’n podrien aprofitar.

Un acord d’associació entre Andorra i la Unió Europea obligaria Andorra a complir totes les llibertats bàsiques del funcionament de la Unió –actualment només compleix la de béns.

Aquest article que llegiu es publica gràcies als subscriptors voluntaris, que amb el seu suport econòmic i periodístic són la clau perquè VilaWeb us arribi cada dia. Si podeu contribuir amb una petita quota a fer de VilaWeb un mitjà encara més independent i de més qualitat, us demanem que us apunteu clicant ací.