La fiscalia de l’Audiència espanyola demana d’amnistiar tots els encausats pel Tsunami Democràtic

VilaWeb
Europa Press
20.06.2024 - 14:30
Actualització: 20.06.2024 - 15:43

La fiscalia de l’Audiència espanyola ha demanat de declarar l’extinció de la responsabilitat penal en la causa del Tsunami Democràtic en aplicació de la llei d’amnistia. En la instrucció, el jutge Manuel García-Castellón persegueix una desena d’encausats per terrorisme, però el ministeri públic no aprecia que els fets hagin causat de manera intencionada greus vulneracions dels drets humans.

En un informe de set pàgines, recollit per Europa Press, el fiscal Miguel Ángel Carballo diu: “Resulta manifest, sense necessitat d’esforç o cap desenvolupament intel·lectual, que els fets troben cabuda clara en l’àmbit d’aplicació de la llei, més coneguda com a llei d’amnistia.”

“Malgrat la qualificació mantinguda per l’instructor –que contradiu la versió de la fiscalia– no s’aprecia que els fets hagin, ni hipotèticament, causat de manera intencionada greus violacions dels drets humans, en particular els regulats en l’article 2 i 3 del Conveni per a la Protecció dels Drets Humans i les Llibertats Fonamentals, que es refereixen, com és sabut, al dret de la vida i al dret de no patir tortures ni tractes degradants.”

El fiscal també sosté que no s’hi pot aplicar cap de les exclusions que preveu la llei. “Ni tan sols aquelles de què, hipotèticament, a efectes dialèctics, podria plantejar-se l’aplicació als fets objecte del procediment, tal com els va configurar l’instructor en l’únic acte d’imputació que consta en el procediment”, afegeix.

Segons el fiscal, “no consta la comissió d’actes dolosos per cap dels investigats que hagin causat mort, avortament, lesions al fetus o pèrdua d’una utilitat d’òrgan o membre sentit, com també impotència, esterilitat o greu deformitat”.

La mort del turista francès

“Com s’ha dit, la mort d’un turista a l’aeroport de Barcelona no té relació de causalitat amb la concentració convocada pel Tsunami i, menys encara, pot ser atribuïda a títol de dol a cap dels investigats”, diu.

Carballo insisteix que no s’ha acreditat un nexe de causalitat amb l’activitat convocada per Tsunami i que no es podria atribuir en cap cas amb caràcter dolós, donada l’absoluta imprevisibilitat de la defunció del turista francès.

“[Es pot dir el mateix] de les lesions sofertes per persones presents a l’aeroport o per policies lesionats en una manifestació no convocada directament per Tsunami, en la qual, com declaren policies ferits, es van produir detencions dels organitzadors (cap dels investigats), i sense que es pugui atribuir per cap motiu la responsabilitat dolosa d’aquests fets ni tan sols a qui hagués convocat la concentració”, continua.

I diu que això és així perquè no consta cap missatge ni incitació, inducció o provocació per causar lesions greus a ningú, “tot això sense perjudici que no consta acreditat en les actuacions cap lesió de les greus conseqüències que estableix el citat article d’exclusió de l’aplicació de la llei”.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any
Fer-me'n subscriptor