Fira Aviram

Per Nadal proliferen les fires i els mercats per tot el país: n’hi ha d’especialitzades en pessebres, n’hi ha de ramaderia, d’artesania, de joguines… I també són molt abundants les d’aviram, que forma part de la gastronomia nadalenca. Aquests dies de festa és costum de menjar pollastre de pagès, capó, gall dindi, ànec o gall. Parlant d’aviram de categoria, a Catalunya hi ha dos productes de referència: el pollastre de pota blava del Prat de Llobregat i el gall negre de Vilafranca, dues poblacions que aviat faran sengles fires. Aquest cap de setmana també hi haurà el Mercat de Nadal de Valls, que té una part dedicada als capons i a l’aviram.

Mercats de Nadal 2019: les quinze fires que no podeu deixar perdre

A partir de divendres, i durant tres dies, el Prat de Llobregat s’aboca al producte estrella de la localitat, el pollastre de pota blava, al qual dedica una fira. Amb el pas dels anys, la mera compra-venda de pollastres ha esdevingut un aparador dels productes del Parc Agrari del Baix Llobregat. Hi acudeixen molts pagesos i ramaders de la vila, els principals criadors de pollastre, i s’hi fan unes jornades gastronòmiques amb més productes autòctons del Prat, com ara les carxofes. A més, entorn de la fira s’organitzen tot d’activitats culturals. Diumenge al matí hi haurà una trobada castellera, ballada de sardanes i gegants.

Aquest cap de setmana també es farà la Fira de Capons, Aviram i motius nadalencs de Valls. S’hi pot trobar una gran varietat de productes: ocells de corral vius, arbres i verd, figures de pessebre, vins i caves, mel, dolços, objectes ornamentals, productes artesanals…

I la setmana que ve serà el torn de Vilafranca del Penedès amb el gall negre del Penedès. Hi haurà un mercat d’aviram on es podran comprar exemplars vius, escorxar-los i plomar-los a la fira mateix; una mostra gastronòmica amb gall del Penedès, en què participen tot de restaurants de la zona; i una fira d’artesania. I com que la fira es fa a la capital del Penedès, el vi no hi pot faltar: hi haurà un espai de celler dedicat als maridatges per a arrodonir l’àpat de Nadal. Així mateix, s’hi organitza una mostra de bestiari festiu de ploma.

Per a VilaWeb el vostre suport ho és tot

Sostenir un esforç editorial del nivell i el compromís de VilaWeb, únicament amb la publicitat, és molt difícil. Per això necessitem encara molts subscriptors nous per a allunyar qualsevol ombra de dificultats per al diari. Per a vosaltres aquest és un esforç petit, però creieu-nos quan us diem que per a nosaltres el vostre suport ho és tot.

Podeu fer-vos subscriptors de VilaWeb en aquesta pàgina.

Vicent Partal
Director de VilaWeb