L’ex-primer ministre francès i el candidat conservador a la presidència de la república francesa, François Fillon, ha defensat el dret de decidir dels catalans en una entrevista a Radio France. Fillon ha estat molt explícit quan ha dit que el sorprèn que el govern espanyol negui el referèndum. També ha dit que la independència no és cap tabú i ha destacat el fet que la Gran Bretanya hagi deixat decidir als escocesos, els quals ha dit que serien acceptats en la Unió Europea.

Podeu veure el vídeo ací:

Vegeu un extracte de la conversa:

Radio France: ‘Té raó o no, Espanya, quan prohibeix a Catalunya defer un referèndum d’independència?’

Fillon: ‘Aquesta és una qüestió interna de la política espanyola. Me’n guardaré prou de jutjar-ho, però…’

Radio France: ‘Us xocaria una Catalunya independent?’

Fillon: ‘El que em xoca que es negui totalment a un poble el dret de decidir, un principi fonamental defensat pel pensament francès des de la Il·lustració. I vet aquí que tot d’una en aquest país hi ha molts intel·lectuals de forces polítiques considerades progressistes que creuen que és més important mantenir les fronteres que no pas el dret del poble de decidir. Trobo que és el món a l’inrevés. És evident que cal mantenir l’estabilitat i no podem acceptar que es discuteixin tothora les fronteres. Però hi ha casos on les injustícies són flagrants també i cal resoldre-les.’

Radio France: ‘Cap tabú, doncs?’

Fillon: No hi ha cap tabú. Hi ha aquesta qüestió de Crimea sobre la qual parlàvem, potser hi haurà qüestions a l’Orient Pròxim, a la vista de les condicions en que es van traçar aquestes fronteres.

Radio France: I a Escòcia els donaríeu la benvinguda si aconsegueixen celebrar un segon referèndum?

Fillon: Ningú no impedeix als escocesos organitzar un segon referèndum. És més, ningú no els ho ha impedit. Això és un fet que honora la Gran Bretanya, que accepta, no que Escòcia se’n vagi sinó que organitzi un referèndum.

Radio France: Una Escòcia independent seria benvinguda a Europa?

Fillon: I per què no?’

Combined-Shape Created with Sketch.

Ajuda VilaWeb
Ajuda la premsa lliure

VilaWeb sempre parla clar, i això molesta. Ho fem perquè sempre ho hem fet, d'ençà del 1995, però també gràcies al fet que la nostra feina com a periodistes és protegida pels més de 20.000 lectors que han decidit d'ajudar-nos voluntàriament.

Gràcies a ells podem oferir els nostres continguts en obert per a tothom. Ens ajudes tu també a ser més forts i arribar a més gent?
En aquesta pàgina trobaràs tots els avantatges d'ésser subscriptor de VilaWeb, a què tindràs accés a partir d'avui.