Ampli ressò de la denúncia en anglès del fill de Mas Colell sobre la repressió del Tribunal de Comptes espanyol contra el seu pare

Alex Mas, professor de la prestigiosa Universitat de Princeton i alt càrrec en el govern de Barack Obama, ha denunciat allò que considera una "situació kafkiana"

VilaWeb
Redacció
14.06.2021 - 18:08
Actualització: 14.06.2021 - 20:08

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

Alex Mas, fill de l’ex-conseller d’Economia Andreu Mas Colell, ha denunciat en un seguit de piulets en anglès la repressió del Tribunal de Comptes espanyol contra el seu pare i els altres trenta-cinc càrrecs de la Generalitat per l’acció exterior. “D’ací a dues setmanes, la casa dels meus pares, la seva pensió i el seu compte bancari poden ser embargats per les autoritats de l’estat, sense el procés pertinent”, ha escrit Mas, professor de la prestigiosa Universitat de Princeton i director associat de l’Oficina de Pressupost del govern de Barack Obama. Als piulets, Mas hi explica que el seu pare va deixar el seu lloc a Harvard per venir a Catalunya a fundar la Universitat Pompeu Fabra i, després, per a ser conseller d’Economia per vocació de servei.

Mas diu que la resposta de l’estat espanyol als fets del 2017 va ser molt severa, amb “onades de detencions, empresonaments i sancions molt importants contra la societat civil”, però recorda que el seu pare no va tenir res a veure amb l’organització del referèndum del Primer d’Octubre. “El mes passat –denuncia– un ‘tribunal’ polititzat i no judicial va responsabilitzar personalment trenta-nou ex-membres del govern per les despeses (d’ençà del 2011) del departament encarregat de l’acció exterior.” L’argument, relata Mas, és que l’acció del departament va anar dirigida a vendre el referèndum a l’exterior. “Què hi va tenir a veure el meu pare? El document de més de 18.000 pàgines que li van enviar, amb deu dies per a poder-hi respondre (la seva única possibilitat de defensar-se de tot això) no ho especifica“, lamenta.

Mas també explica el vot particular molt contundent d’una consellera dels dotze que formen el ple d’aquest tribunal, María Dolores Genaro Moya: “Diu que el tribunal no va ser imparcial, que la decisió es va basar en al·legacions no provades i que és ple d’exageracions.” “No hi haurà judici. Simplement s’imposa una sanció“, diu el fill de l’ex-conseller. “Els recursos duraran anys i poden arribar al Tribunal de Drets Humans de la Unió Europea, però el truc és que mentrestant l’acusat haurà de dipositar una garantia per l’import total sol·licitat.” I afegeix: “Com que la sanció podria superar amb escreix el patrimoni net combinat de tots els acusats, els podrien embargar tots els béns personals, actius i ingressos. Serà una expropiació total i arbitrària.”

Mas denuncia que la repressió del Tribunal de Comptes forma part “dels sectors dretans de l’administració pública, que fan servir la persecució política i la privació de drets per a fer sabotatge a un moviment valent del president Pedro Sánchez a favor del diàleg“. “M’entristeix que algú que va dedicar molts esforços a ajudar a construir l’educació superior i la recerca espanyoles, inclosa l’economia espanyola […] sigui tractat d’aquesta manera”, diu Mas. L’anunci final del tribunal se sabrà el 29 de juny, coincidint amb l’aniversari de Mas Colell. “Els meus pares passen per aquesta situació kafkiana amb molt més bons ànims que jo no en seria capaç”, conclou.

Els piulets, escrits en anglès, han tingut molt de ressò, amb reaccions crítiques contra el Tribunal de Comptes espanyol del polític conservador britànic Ian Duncan, de l’editor de la New York Magazine, Benjamin Hart, i de l’economista nord-americà Tim Kehoe, per exemple.

Més notícies

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 60€ l'any / 5€ el mes