Festa en un Camp Nou històric: I ara Laporta què farà?

• El Barça es classifica per a les semifinals de la Lliga de Campiones davant 91.553 espectadors i bat el rècord històric d’assistència en un partit de futbol oficial

Noèlia Llobera
01.04.2022 - 14:51
Actualització: 01.04.2022 - 16:51

S’ha viscut una nit històrica al Camp Nou. El Barça, per una banda, ha fet bons els pronòstics i s’ha classificat per a les semifinals de la Lliga de Campiones i, per una altra, ha batut el rècord d’assistència en un partit de futbol femení oficial. 91.553 espectadors s’han congregat a l’estadi blau-grana per compartir la fita i donar suport a aquest grup de dones que continuen tombant barreres. El resultat: 5-2, i les vigents campiones d’Europa, acomboiades pel públic per primera vegada al Camp Nou, tornaran a ser a les semifinals de la Lliga de Campiones.

“Més que apoderament”. Aquest ha estat el lema del partit d’avui en un estadi blau-grana ple de gom a gom i abocat amb unes jugadores que, com no podia ser altrament, han ofert un gran espectacle a la gespa. Malgrat el còmode avantatge del partit d’anada (1-3), el partit també ha tingut intriga. De fet, el Reial Madrid, al començament de la segona part, ha marcat el segon gol i s’ha acostat a l’empat de l’eliminatòria, però de seguida ha arribat la reacció blau-grana que en un tancar i obrir d’ulls ha deixat sentenciat el pas a la ronda següent de la competició. Amb els gols d’Aitana, Clàudia Pina, Alèxia i Hansen, juntament amb l’inicial de Mapi León, han fet miques els dos gols blancs, fets per Olga, de penal, i Claudia Zornoza.

Fora del camp, la festa ha començat ben aviat. El club havia convocat els afeccionats a les 17.00 per rebre les jugadores. I la gent han respost en massa. Ja dins del camp, just abans que la pilota comencés a rodar, s’ha viscut un dels moments vibrants del vespre. El Camp Nou s’ha tenyit de color amb un mural amb un missatge que deixava ben clar el sentit del partit: “More than Empowerment” (‘Més que apoderament’), un missatge en clau feminista que també ha tingut el matx. Ho deia Alèxia abans de començar: “Aquest partit pot ser el començament d’una nova era. Inspirarà moltíssimes persones, especialment nenes.”

Després d’això ha arribat el moment del futbol. El partit ha començat animat. Mapi León ha inaugurat el marcador amb un autèntic golàs. La jugadora blau-grana ha provat una centrada que s’ha acabat escolant per l’escaire de la porteria visitant. Un gran gol a l’altura del partit i de l’ambient que ja hi havia a les grades, on encara faltaven molts afeccionats. De fet, la gran afluència de públic ha fet que, en el moment del servei inicial, encara hi hagués molta gent fent cua per accedir a l’estadi.

El segon gol ha arribat poc després. Un error del Barça ha concedit un penal al Reial Madrid, que ha fet l’1-1 des dels onze metres. El Madrid, malgrat tenir-ho tot en contra, no ha acotat el cap i ha completat una primera part molt digna davant les campiones d’Europa. Encara han començat millor la segona meitat. Sandra Paños, la portera blau-grana, ha badat i ha permès a Claudia Zornoza d’avançar les blanques amb un xut molt llunyà.

L’1-2 no ha posat nerviós l’equip dirigit per Jonatan Giráldez, poc avesat als marcadors contraris. La graderia tampoc no s’ha desanimat. De fet, els càntics han pujat d’intensitat alhora que les jugadores capitanejades per Alèxia Putellas, la millor jugadora del món, s’acostaven a la porteria visitant.

El Barça ha avisat un parell de vegades abans d’aconseguir el gol de l’empat. L’ha fet Aitana Bonmatí al minut 52 en una jugada personal dins l’àrea. Clàudia Pina, la revelació de les blau-grana aquesta temporada, ha donat avantatge al Barça tres minuts després, amb un xut bombat des de l’esquerra de la porteria del Reial Madrid. Al 62 arribava el gol de la Pilota d’Or, Alèxia, que deixava encarrilada l’eliminatòria. La capitana blau-grana ha celebrat el 4-2 fent una reverència al públic que ja celebrava el triomf. Graham-Hansen ha arrodonit la golejada quan faltaven vint minuts per a acabar, tot rematant des del segon pal una centrada de Rölfo.

Quan el partit ja estava dat i beneït ha arribat la notícia: 91.553 espectadors, rècord històric d’assistència. El Camp Nou ha batut així el registre anterior, del 1999, quan 90.195 persones van veure en directe la final de la Copa del Món dels Estats Units del 1999. La grada era una festa a la qual s’han unit les jugadores en sonar el xiulet final. Les futbolistes han fet la volta al camp al ritme dels càntics del públic a qui han agraït el suport. El Barça ha pogut celebrar així, amb la seva gent, la doble victòria: el pas a semifinals de la Lliga de Campiones i un nou rècord en el seu historial, aquest gràcies als afeccionats.

Aquesta fita arriba quan fa cinquanta-dos anys que l’estadi blau-grana acollí el primer partit entre dones. Aquell dia el president Agustí Montal va dir a Imma Cabecerán, la pionera encarregada d’aplegar el grup de dones que va disputar el partit, que trobarien el Camp Nou obert sempre que guanyessin tots els partits. I Laporta, que farà ara?