La tertúlia proscrita

Una píndola anticonceptiva per a homes permet de blocar els espermatozoides unes quantes hores

  • El compost s'hauria de prendre entre mitja hora i una hora abans de tenir relacions sexuals i l'endemà es recuperaria totalment la fertilitat

VilaWeb
Redacció
14.02.2023 - 22:30
Actualització: 15.02.2023 - 12:22

Un equip d’investigadors nord-americans ha desenvolupat una píndola anticonceptiva experimental per a homes, que els permetria de ser estèrils durant unes quantes hores i l’endemà haurien recuperat la fertilitat habitual. L’estudi es va publicar a Nature Communications ahir, 14 de febrer.

El descobriment pot significar un abans i un després en l’anticoncepció, segons els coautors principals de l’estudi, el doctor Jochen Buck i el doctor Lonny Levin, que són professors de farmacologia del Weill Cornell Medicine.

El compost, si els experiments són reeixits, s’haurà de prendre entre mitja hora i una hora abans de tenir relacions sexuals i això ja blocarà la capacitat dels espermatozoides. El tractament ha estat provat en ratolins i, segons els investigadors, té una efectivitat total.

El fàrmac es fonamenta a blocar una proteïna, l’adenílica ciclasa soluble (sAC), que fa que els espermatozoides no es puguin impulsar endavant. L’estudi demostra que una dosi única d’un inhibidor de sAC anomenat TDI-11861 immobilitza l’esperma de ratolins durant dues hores i mitja i que els efectes persisteixen en el tracte reproductor femení després de l’aparellament. Al cap de tres hores, alguns espermatozoides comencen a recuperar la motilitat; i al cap de vint-i-quatre hores, gairebé tots han recuperat el moviment normal.

“El nostre inhibidor funciona en un termini de 30 minuts a una hora”, ha explicat el doctor Balbach. “Qualsevol altre anticonceptiu masculí experimental hormonal o no hormonal triga setmanes a fer efecte.”  Balbach també assenyala que, en els altres anticonceptius masculins hormonals i no hormonals en desenvolupament, calen setmanes per a anul·lar-ne els efectes. En canvi, els dels inhibidors de la sAC desapareixen en poques hores. Els homes tan sols en prendran quan calgui i tantes vegades com calgui. És a dir, podran prendre decisions diàries sobre la seva fertilitat.

El pas següent és repetir els experiments en models diferents. Són experiments que han d’establir les bases per a assaigs clínics humans, uns assaigs que han de provar l’efecte de la inhibició de la sAC sobre la motilitat dels espermatozoides en homes sans. Si tenen èxit, en un futur es podran comprar píndoles anticonceptives per a homes a les farmàcies.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any