Falles de la Secció Especial desafien la pluja i continuen amb la ‘plantà’ dels seus monuments

Comissions falleres de la Secció Especial desafien la pluja i continuen amb la tradicional 'plantà' dels seus monuments fallers estos dies perquè veuen "inviable" seguir la recomanació de l'Ajuntament de València i la Junta Central Fallera (JCF) de no avançar la 'plantà' i reservar-la en la mesura del possible per a la nit del dimecres 15 de març pel temporal.

VilaWeb
Redacció
15.03.2017 - 20:49
Actualització: 15.03.2017 - 21:49

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

VALÈNCIA, 13 (EUROPA PRESS)

Comissions falleres de la Secció Especial desafien la pluja i continuen amb la tradicional ‘plantà’ dels seus monuments fallers estos dies perquè veuen “inviable” seguir la recomanació de l’Ajuntament de València i la Junta Central Fallera (JCF) de no avançar la ‘plantà’ i reservar-la en la mesura del possible per a la nit del dimecres 15 de març pel temporal.

No obstant això, segons ha indicat el president de la Comissió fallera Regne de València-Avinguda Duc de Calàbria, Vicente Ramón Hércules, en declaracions a Europa Press, posposar la instal·lació dels monuments “no es pot” perquè fa “inviable” que done temps a dur-la a terme abans del dia 15 de març. “És inviable. Això no es pot fer. Les falles xiquetes encara, però els monuments grans és impossible retardar-los perquè ens plantariem en el 18 de març”, ha insistit.

A més, el muntatge de la falla gran ja està pràcticament finalitzat a falta d’instal·lar figures en la part inferior del monument, ha explicat. “El divendres vam pujar ja tota la falla i solament queden els baixos que els farem el dia 15 al matí. La tenim pràcticament muntada i ja no podem fer res”, ha insistit Hércules. Pel que fa a la falla infantil, la previsió és que arribe en la vesprada-nit d’este dilluns per a començar a plantar-la dimarts.

En similars termes s’ha pronunciat el president de Na Jordana, Pere Borrell, qui ha negat que vagen a posposar la ‘plantà’ tot i que “ploga o caiguen rajos” perquè ha recordat que el dia 16 de març a les 8.00 hores del matí passa el jurat.

“L’Ajuntament pot recomanar, però si no diuen que es posposa la visita del jurat és inviable”, ha indicat, alhora que ha avançat que el monument infantil es plantarà este dimarts.

Segons ha dit, este diumenge va haver de retirar-se la grua i deixar de treballar en el muntatge, pel que han deixat per a este dimarts al matí “els quatre detalls de dalt que falten”. “Si demà continua el mal temps i no es pot, anirem veient, però el dia 16 ha d’estar plantada”, ha afirmat.

LA ‘PLANTÀ’ TÉ “ELS SEUS TERMINIS DE MUNTATGE”

Des de la falla El Pilar, el seu delegat de relacions públiques, Jorge Camany, ha explicat que el seu monument també està pràcticament muntat a falta d’acabar la part de dalt de la figura femenina i la part inferior de la falla, prevista per a la vesprada d’este dilluns.

“Nosaltres hem de plantar tot i que ploga, trone o faça el que faça perquè sinó el temps se’t tira damunt”, ha sostingut. En este sentit, ha assenyalat que la ‘plantà’ té “els seus terminis de muntatge” i, encara que es poden retardar” arriba un moment que “ha de ser sí o sí”.

Per la seua banda, el president de la falla Exposició-Micer Mascó, Manuel Mas, s’ha mostrat “tranquil” perquè l’aigua està remetent i “si Déu vol hui acabarà de ploure i hi ha temps per a arreglar les coses”, ha dit.

El seu monument ja està plantat, però encara els queda per instal·lar cinc figures que es col·locaran quan l’artista ho tinga previst, ha explicat. “El que més ens preocupa als fallers és que l’Ajuntament siga sensible i transmeta als jurats de forma convenient que els prejuís en les falles causats per l’aigua no s’han de valorar, sinó la idea original del projecte”, ha sostingut.

En canvi, Santiago Ballester de la Falla Convent Jerusalem ha apuntat que la seua comissió sí ha seguit la recomanació del consistori perquè el temps no acompanyava i han paralitzat els treballs en espera que el temps millore. “Haurem d’anar a major velocitat”, ha remarcat, per a incidir que si a última hora d’este dilluns les pluges donen una treva continuaran amb el muntatge de les figures que han guardat en el casal faller.

DESPERFECTES

Pel que fa als desperfectes que han patit els ‘ninots’ com a conseqüència de la pluja, el president de la Comissió fallera Regne de València-Avinguda Duc de Calàbria ha assenyalat que en algunes figures que han sigut cobertes amb plàstics ha entrat aigua i la pintura ha patit danys. “S’intentarà llevar l’aigua quan isca el sol, escatar i tornar a pintar”, ha dit, per indicar que, a partir de demà es preveu una jornada sense pluges i començaran a arreglar les figures danyades.

Així mateix, la Falla Na Jordana ha patit alguns deterioraments en alguna part com alguna abonyegament en la pintura, però “el just”, ha puntualitzat el seu president. D’igual manera, Convent Jerusalem ha registrat danys en la seua pintura que es retocaran una vegada pare de ploure.

Des d’El Pilar han negat que les seues figures hagen patit algun contratemps per les pluges. “De moment estan aguantant prou bé”, han destacat.

RECOMANACIONS DE L’AJUNTAMENT

Concretament, l’Ajuntament de València i la Junta Central Fallera (JCF) van realitzar este diumenge una sèrie de recomanacions generals a les comissions falleres de la ciutat per a evitar incidents davant el temporal de pluges i vent que predominarà esta setmana. En primer lloc, van aconsellar no avançar la tradicional ‘plantà’ de monuments fallers i reservar-la en la mesura del possible per a la nit del dimecres 15 de març.

Davant esta situació, van recomanar fixar un perímetre de seguretat suficient al voltant de les falles per a evitar que l’estructura poguera causar cap dany material o personal en cas de caiguda. A més, si les comissions falleres hagueren de cancel·lar qualsevol activitat en la via pública, van recordar la conveniència de fer-ho amb suficient antelació.

També van instar al fet que les comissions demanen si fa falta una revisió de la fixació de les seues carpes a les empreses contractades en el muntatge, així com la prevenció en el desmuntatge de ‘jaimes’, entre altres qüestions.

Més notícies

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 60€ l'any / 5€ el mes