Les exportacions tornen a superar els 100.000 milions

  • Durant l'any 2024, les vendes de Catalunya a l'exterior van tenir a tocar un rècord històric, amb sols un 0,3% menys que l'any 2023, malgrat l'estancament registrat en els clients principals · La reculada dels cotxes aquests darrers mesos ha impedit d’assolir un volum més important

Jordi Goula
17.02.2025 - 20:00
VilaWeb

Les exportacions de béns estatals van continuar la tendència de creixement el 2024 i van aconseguir el seu segon millor any en la sèrie històrica (després del 2022), com es reflecteix en les dades de comerç declarat de Duanes, recollits en l’informe mensual de comerç exterior del Ministeri d’Economia, Comerç i Empresa espanyol, elaborat per la Secretaria d’Estat de Comerç. En conjunt, el 2024 les exportacions de béns van portar uns ingressos de 384.465 milions d’euros. D’aquesta xifra, 100.132 milions corresponen a exportacions fetes de Catalunya estant. És, doncs, un 26% del total.

Catalunya, un any més, és la comunitat capdavantera en les exportacions de béns, a molta distància de la segona, que és Madrid i que exporta menys de la meitat que Catalunya (48.800 milions). El 2024 aquesta distància es va eixamplar, perquè a Madrid les exportacions van baixar de més del 5%, i a Catalunya tan sols del 0,3%. L’any passat, a més, a Catalunya també es va tornar a assolir la millor xifra d’empreses exportadores regulars –les que van exportar de manera consecutiva durant els darrers quatre anys–, i foren 18.345, un 4,5% més que l’any anterior.

Aquesta dada fa que, en exportació, Catalunya sigui la joia de la corona dels governants estatals, amb un pes molt important en alguns sectors. En el químic, per exemple, les exportacions catalanes són pràcticament el 50% de l’estat espanyol. I amb una mica més del 20% hi ha els béns d’equipament i el sector alimentari.

Cal destacar especialment aquest darrer, que enguany ha fet un creixement important. Dimecres el conseller del ram, Òscar Ordeig, presentarà les dades d’exportació agroalimentàries de Catalunya del 2024. Segons que avança la convocatòria, en línia amb l’evolució d’aquests darrers anys, “les exportacions agroalimentàries catalanes apunten a un rècord històric, superant els 15.500 milions d’euros en valor i consolidant el sector com a motor econòmic de Catalunya”. Les dades que dóna avui Duanes són una mica més baixes, –2,3%, cosa que no invalida l’apreciació del conseller i el rècord assolit enguany en aquest sector concret.

Hem de pensar que, dins l’estat espanyol, les exportacions catalanes de la indústria agroalimentària són les segones, darrere Andalusia, que té en aquest rengló el punt més important de les seves exportacions. El 2024 foren el 39% del seu total de vendes foranes. En canvi, a Catalunya són poc més del 15%.

Si no ha arribat a superar el rècord global ha estat a causa dels cotxes. L’any 2023, el sector va fer unes exportacions extraordinàries, de més de 15.000 milions, amb un creixement anual del 39%. La repetició d’un any com aquell és gairebé impossible si, a més, els principals països d’Europa comencen a reflectir estancament en les compres exteriors. No tinc les dades de Catalunya d’enguany, però el pes de Barcelona en el total català supera amb escreix el 95% i té una caiguda de l’11%, cosa que el deixa per sota dels sectors esmentats i amb un futur preocupant.

Segons el conseller d’Empresa i Treball, Miquel Sàmper, “les xifres mostren la fortalesa del sector exportador català, que ha estat capaç de superar un 2024 amb incerteses i dificultats a escala global”. Sàmper diu: “El fet de tornar a superar els 100.000 milions d’euros d’exportacions en un entorn tan complex i una Europa afeblida és una nova demostració de la capacitat d’adaptació i diversificació de les empreses catalanes per a continuar explorant nous mercats.” I afegeix: “El rècord d’empreses exportadores regulars indica el grau de maduresa d’un teixit empresarial que ha fet del món el seu mercat.”

De fet, les dades que coneixíem divendres de l’Eurostat sobre els nostres principals clients no eren pas gaire encoratjadores per als exportadors. El PIB de la zona euro va poder créixer d’un tímid 0,1% el darrer trimestre del 2024, afeixugat per la contracció en les dues grans economies, Alemanya i França, tot i que van revisar una dècima a l’alça l’estimació preliminar.

Finalment, l’economia no va estar totalment estancada en l’últim tram de l’any, però l’Eurostat manté que el PIB de l’àrea de l’euro va créixer d’un 0,7% en el conjunt del 2024. Les xifres, sigui com sigui, indiquen un alentiment del creixement respecte de l’avanç del 0,4% registrat el tercer trimestre del 2024, que s’explica sobretot per la feblesa de les grans economies.

El PIB d’Alemanya, considerada com el motor econòmic del continent, va registrar un retrocés del 0,2% el quart trimestre, el francès va disminuir d’una dècima i l’italià es va estancar, amb una taxa del 0%. Aquestes tres dades contrasten amb el bon comportament de l’economia catalana i l’espanyola, que van tancar el 2024 amb un creixement trimestral del 0,8%, el quart més alt entre els vint-i-un països sobre els quals l’oficina comunitària d’estatística aporta dades.

I falta parlar del cas Trump. Ha començat amb l’acer i l’alumini, però, veient que les seves actuacions són tan imprevisibles, pot tornar, per exemple, a l’oli, com va fer al primer mandat. De manera directa, tant l’estat espanyol com Catalunya tenen un pes d’exportacions als EUA relativament baix, al voltant del 5%. Però això no vol dir que una pujada dels aranzels no pugui fer molt de mal a empreses d’alguns sectors, que fa anys que treballen en el mercat nord-americà.

El 2023, Catalunya va exportar principalment als Estats Units maquinària (16,7% del total), perfumeria i cosmètica (10%), productes farmacèutics (7%), combustibles (6,2%) i productes químics orgànics (5,1%). Aquestes cinc tipologies de productes agafen el 45% del total que Catalunya exporta als EUA.

Cristina Serradell, directora de la unitat de negoci internacional d’Acció, admet que hi ha “inquietud” entre les empreses catalanes que tenen interessos als Estats Units. Més de 3.100 companyies exporten regularment als Estats Units, la primera destinació de les vendes a l’exterior de Catalunya fora d’Europa. A final de gener, Acció va activar el servei “Adapta’t als nous Estats Units” per ajudar les empreses catalanes que hi exporten a mitigar els possibles efectes de les polítiques proteccionistes que ha anunciat Donald Trump. El nou servei, que s’ofereix a partir del programa “Barreres al comerç internacional”, permetrà a les companyies d’identificar els riscs potencials per als seus productes i serveis i les orientarà en l’elaboració de plans de contingència per a anticipar-s’hi, segons l’agència catalana.

Us proposem un tracte just

Esperàveu topar, com fan tants diaris, amb un mur de pagament que no us deixés llegir aquest article? No és l’estil de VilaWeb.

La nostra missió és ajudar a crear una societat més informada i per això tota la nostra informació ha de ser accessible a tothom.

Això té una contrapartida, que és que necessitem que els lectors ens ajudeu fent-vos-en subscriptors.

Si us en feu, els vostres diners els transformarem en articles, dossiers, opinions, reportatges o entrevistes i aconseguirem que siguin a l’abast de tothom.

I tots hi sortirem guanyant.

per 75 € l'any

Si no pots, o no vols, fer-te'n subscriptor, ara també ens pots ajudar fent una donació única.

Si ets subscriptor de VilaWeb no hauries de veure ni aquest anunci ni cap. T’expliquem com fer-ho

Recomanem

Fer-me'n subscriptor