Experts de l’ONU reiteren que Espanya ha de donar una resposta clara al Catalangate

  • Els relators Fernand de Varennes, Clément Nyaletsossi i Irene Kahn mostren la seva preocupació per l'espionatge en activistes "de la minoria catalana"

VilaWeb
EFE
03.02.2023 - 09:33
Actualització: 03.02.2023 - 12:23

Un grup d’experts de l’ONU en drets humans ha demanat a les autoritats espanyoles que investiguin a fons l’espionatge amb Pegasus i Candiru contra dirigents independentistes, segons una declaració conjunta que han fet a Ginebra. Els relators de qüestions de minories, Fernand de Varennes; de la llibertat de reunió pacífica i associació, Clément Nyaletsossi, i de la llibertat d’expressió, Irene Kahn, l’espionatge –també conegut com a Catalangate– ha afectat pel cap baix seixanta-cinc polítics i activistes catalans entre el 2017 i el 2020.

En aquest sentit, han expressat la seva preocupació per l’abast de l’espionatge i per la sofisticació dels programaris que s’han fet servir, atès que no deixen cap mena de rastre. Així mateix, ha assenyalat que les víctimes –”dirigents i activistes d’una minoria”– no van participar en cap activitat violenta.

D’una altra banda, els relators s’han mostrat inquiets per les vulneracions de drets en el Catalangate, però també perquè pot derivar en autocensura entre els afectats. “Pot tenir un efecte paralitzador en el gaudi dels drets de la llibertat d’expressió i de reunió i més vulneracions de drets de les minories”, han dit.

A més, han recordat que el 24 d’octubre van dirigir una carta al govern espanyol pel Catalangate, que va rebre resposta gairebé un mes després, el 22 de desembre. En la missiva, les autoritats espanyoles deien que es feia una investigació sobre l’espionatge, motiu pel qual no podien donar més informació.

“Les autoritats espanyoles han de fer una investigació completa, justa i efectiva d’aquestes denúncies, publicar-ne els resultats i aturar qualsevol ingerència il·legal en els drets fonamentals dels activistes de la minoria catalana a Espanya”, han dit els experts, abans d’afegir: “També estem profundament preocupats pel que sembla ser una ingerència molt alarmant en els drets humans dels dirigents catalans.”

Finalment, també han dit que donaven suport a una moratòria general sobre la venda i transferència d’aquesta tecnologia de vigilància, fins que hi hagi una normativa que garanteixi el seu ús d’acord amb els estàndards internacionals de drets humans, i han convidat les autoritats espanyoles a afegir-se a aquesta petició.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any