Uns quants experts coincideixen que la setmana vinent Catalunya podria arribar al pic de l’òmicron

  • Àlex Arenas, Clara Prats i Enric Álvarez remarquen que l'augment d'infeccions podria tocar sostres en els dies vinents

VilaWeb
EFE
02.01.2022 - 13:39
Actualització: 02.01.2022 - 19:11

Uns quants experts en l’estudi de l’evolució de la pandèmia de coronavirus coincideixen que la setmana vinent podria ser la del pic d’infeccions per la variant òmicron a Catalunya. No obstant això, tots ells creuen que cal esperar a després de les festes de Cap d’Any per veure cap on es decantarà la corba de casos.

El catedràtic del Departament d’Enginyeria Informàtica i Matemàtiques de la Universitat Rovira i Virgili de Tarragona Àlex Arenas ha considerat, a Twitter, que les tres setmanes vinents seran difícils perquè la positivitat està disparada i els casos també, tal com indicaven els models. “Malgrat que la variant òmicron és menys greu que no la delta, la sincronització de pacients portarà el sistema sanitari al límit, una vegada més”, ha afegit.

Així mateix, ha dit que el sistema sanitari a Catalunya, especialment l’atenció primària, no s’havia dotat correctament de fa anys, però ha matisat: “No hi ha cap sistema sanitari al món, ni dotat correctament, ni no dotat, capaç de fer front a la sincronització d’atenció sanitària requerida per la covid-19.”

En declaracions a RAC1, la integrant del Grup de Recerca en Biologia Computacional de la Universitat Politècnica de Barcelona (BIOCOMSC) Clara Prats ha explicat: “Si les dades que veiem reflecteixen realment allò que passa, el pic de contagis podria ser la primera setmana de gener. Si no fos així, es mouria cap a la segona, però podria ser aquesta mateixa.”

Creient que té més risc epidemiològic la festa de Cap d’Any que no pas les cavalcades de Reis, Prats diu que a partir de demà ja es podran comparar amb més fiabilitat aquestes dues darreres setmanes i veure si encara hi ha una tendència a l’alça o s’entra en una baixada, cosa que donaria bastants pistes per a saber si la frenada és real o no.

Respecte de noves restriccions, la investigadora ha comentat que dependrien del nombre d’infeccions, però que, amb les xifres d’avui, no caldria. “Encara que hem d’esperar tres, quatre o cinc dies”, ha matisat.

Per la seva banda, Enric Álvarez, també del BIOCOMSC, ha dit que les dades d’avui apuntaven que les infeccions no creixien, si més no, com abans i que com més va més difícil es feia de detectar nous casos. Considera que segueix un patró de pujada lenta, per la qual cosa és possible que la setmana vinent hi hagi el pic, tot i que no és segur. Sí que sembla que els casos no pugen d’una manera tan forta. “Però mai no pots estar-ne segur. Esperem-nos a confirmar-ho”, ha conclòs.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any