Un estudi associa l’ús de pantalles abans d’anar-se’n a dormir amb més risc de sobrepès i obesitat infantil

  • El 27,5% dels infants preescolars passen més de mitja hora amb un dispositiu abans d'anar al llit

VilaWeb
ACN
15.04.2024 - 17:45
Actualització: 15.04.2024 - 18:16

La combinació d’anar-se’n a dormir després de les deu de la nit i, prèviament, haver estat exposats més de trenta minuts a pantalles (tauleta, mòbil, ordinador, televisió…) s’associa a un risc més alt d’obesitat i menys adherència a la dieta mediterrània en la població infantil. Ho indica un estudi de la Universitat de Barcelona (UB) que s’ha publicat a la revista Appetite. El treball també ha detectat que el 27,5% dels infants preescolars i el 35,2% dels que són en edat escolar passen més de mitja hora davant un d’aquests dispositius amb pantalla abans d’anar al llit.

L’estudi s’ha basat en dades recollides en enquestes en línia fetes a 1.133 infants, 545 dels quals tenien entre dos anys i quatre i 588 entre cinc anys i dotze. En aquests qüestionaris s’analitzaven els hàbits del son i l’ús de dispositius amb pantalles, i també indicadors com la dieta i l’índex de massa corporal.

Aproximadament, la meitat dels infants preescolars i en edat escolar enquestats passen entre un minut i trenta davant una pantalla abans d’anar al llit (el 50,5% i el 45,1%, respectivament), i el 27,5% dels preescolars i el 35,2% dels escolars hi passen més de mitja hora. De fet, els resultats revelen que només el 14,2% dels infants en edat preescolar i l’11,7% dels infants en edat escolar no miren pantalles i van d’hora al llit.

El treball l’ha dirigit la catedràtica Maria Izquierdo-Pulido, de la Facultat de Farmàcia i Ciències de l’Alimentació i del Campus de l’Alimentació de Torribera, i investigadora de l’INSA. També hi ha participat la doctora Alicia Santamaría, dels Laboratoris Ordesa.

Hàbits associats al risc de sobrepès

“Hem observat que els infants en edat preescolar i escolar que tenen hàbits del son més nocturns i passen més temps davant les pantalles abans d’anar a dormir tenen un risc més alt de desenvolupar sobrepès o obesitat, en comparació amb aquells que se’n van d’hora al llit i no miren pantalles abans d’anar-se’n a dormir”, explica María Fernanda Zerón-Rugerio.

Mala qualitat del son i menys activitat física

Les investigadores també han descobert que la combinació d’aquests dos comportaments es tradueix en una durada més curta del son nocturn, que, a més, és de més mala qualitat, tant en preescolars com en escolars. Aquestes variables també s’associen a un endarreriment en els horaris de l’esmorzar i el sopar, especialment a mesura que els infants creixen.

Així mateix, els infants en edat escolar que mantenen aquesta combinació d’hàbits poc saludables també experimenten un jet-lag social o desfasament horari social més alt i fan menys activitat física. Segons les investigadores, això és habitual entre la gent que se’n va tard al llit, perquè ajusten l’hora de llevar-se per adaptar-se als horaris escolars, en lloc d’adaptar-se a les necessitats del son.

“Per això, acaben dormint menys i acumulen un dèficit de son al llarg de la setmana, una situació que en estudis previs s’ha associat a un estat d’ànim irritable, un rendiment acadèmic deficient i una somnolència diürna”, expliquen les investigadores.

També es mostren sorpreses pels horaris de son dels participants en l’estudi. “Hem constatat que els infants tendeixen a anar-se’n al llit al voltant de les deu de la nit. Si tenim en compte que es recomana que dormin entre deu i dotze hores, és evident que molts infants espanyols no dormen prou”, apunten.

Amb aquesta situació, recomanen d’avançar l’hora d’anar al llit i, abans d’anar a dormir, reduir al màxim l’exposició a pantalles i idealment, evitar-les del tot, com a mínim, una hora abans.

Per a les investigadores de la UB, en el cas de la població infantil és fonamental abordar la prevenció de l’obesitat i els factors de l’estil de vida que es poden modificar per a un creixement i desenvolupament saludables. Entre aquests factors hi ha l’hora d’anar al llit i el temps que es dedica a les pantalles prèviament.

“Són aspectes de l’estil de vida modern que tenen a veure amb hàbits alimentaris poc saludables i menys adherència a patrons d’alimentació saludable, com la dieta mediterrània. Aquests hàbits, si es mantenen a llarg termini, poden portar a l’obesitat”, conclouen.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any