Un estudi fet amb ratolins troba la manera de millorar la memòria amb electroestimulació no invasiva

  • L'estudi mostra com aquesta electroestimulació millora la comunicació entre hemisferis cerebrals

VilaWeb
Redacció
25.04.2022 - 15:58
Actualització: 28.04.2022 - 22:44

Un estudi realitzat per científics de la Universitat Pompeu Fabra (UPF) ha trobat la manera de millorar la memòria dels ratolins aplicant tècniques d’electroestimulació no invasiva al nervi vague. Aquesta tècnica es fa mitjançant estimulacions a la pell, en una zona accessible de l’orella del ratolí, a la qual arriben ramificacions del nervi vague.

Increment de la capacitat memorística

El treball mostra que aquesta electroestimulació millora la comunicació entre hemisferis cerebrals i això incrementa la capacitat memorística. Els resultats contribueixen a determinar el potencial ús d’aquestes tècniques no invasives en la medicina. Aquest projecte ha estat una col·laboració entre el Departament de Medicina i Ciències de la Vida i el de Tecnologies de la Informació i les Comunicacions de la UPF.

Aquest projecte és fruit d’una col·laboració entre grups de recerca del Departament de Medicina i Ciències de la Vida (MELIS) i el Departament de Tecnologies de la Informació i les Comunicacions (DTIC) de la UPF. Ha estat coordinat per Andrés Ozaita, investigador principal en el Laboratori de Neurofarmacologia-NeuroPhar, i publicat en la revista Frontiers in Cellular Neuroscience.

Desenvolupar fórmules no invasives

Abans l’estimulació elèctrica cerebral es feia de manera invasiva, implantant dins el cervell el dispositiu que aplica impulsos elèctrics mitjançant una operació quirúrgica. Posteriorment, es van desenvolupar aproximacions no invasives, que estimulen la superfície de la pell de zones per les quals passen les branques del nervi.

En aquest treball, els investigadors han buscat els efectes mesurables d’aquest tipus de tècniques d’electroestimulació a nivell cerebral. “Observem que d’una banda l’electroestimulació en condicions que milloren la memòria no canvia de manera significativa l’activitat cerebral, almenys en les trenta àrees analitzades.

No obstant això, sí que es produeix un canvi rellevant en com les diferents àrees cerebrals interactuen entre elles a nivell funcional”, explica Andrés Ozaita. “Hem vist que àrees cerebrals que estan més involucrades a processar informació perifèrica, després de l’electroestimulació estan més ben connectades amb àrees més frontals que estan involucrades en la consolidació de la memòria”, afegeix.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any