Un estudi determina l’origen evolutiu comú entre animals i fongs

  • Els investigadors han reconstruït la seva història genètica a partir del mateix ancestre

VilaWeb
Redacció
24.08.2022 - 17:11

Un equip de recerca internacional liderat per l’Institut de Biologia Evolutiva (IBE), el Consell Superior d’Investigació Científica (CSIC) i la Universitat Pompeu Fabra (UPF) ha descobert per primera vegada l’origen evolutiu comú entre animals i fongs. L’estudi ha trobat la trajectòria dels dos regnes d’éssers vius en comú en un supergrup eucariota, un avantpassat no tan llunyà que comença a ramificar-se a partir de canvis genètics molt contrastats. El treball, fet amb tècniques computacionals avançades i dedades massives, s’ha publicat a la revista ‘Nature’.

L’estudi científic ha analitzat el genoma de quatre parents unicel·lulars d’animals i fongs. Els resultats indiquen que els dos regnes van evolucionar sota dues trajectòries de canvis genètics molt divergents. Aquests camins diferenciats van establir l’escenari per a la seva partició, desencadenant morfologies, trets ecològics i comportaments radicalment diferents els uns dels altres.

Per tant, “el seu origen comú es remunta a abans de la creació d’ambdós grups”, explica Iñaki Ruiz-Trillo, investigador principal ICREA del grup Multicellgenome de l’IBE i responsable de l’estudi. “L’establiment gradual de dos contextos genòmics clarament diferenciats va establir l’escenari per a l’aparició d’animals i fongs”, sosté.

L’equip de recerca també ha demostrat que, a partir de quatre genomes, els animals van sorgir només després d’una llarga acumulació de gens funcionalment importants per a la multicel·lularitat als seus avantpassats. Les investigacions apunten que l’origen no va ser un esdeveniment puntual, sinó d’un procés evolutiu molt més llarg i complex.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any