Un grup d’investigadors de l’IrsiCaixa ha analitzat el nivell d’anticossos protectors en més de tres-cents infectats per covid-19. A partir d’aquest seguiment, la investigació ha permès de demostrar que es mantenen més enllà d’un any d’ençà de la infecció. L’estudi també relaciona la gravetat de la malaltia amb més anticossos. Els que han passat la infecció de manera lleu o asimptomàtica, en canvi, en tenen menys, però de millor qualitat contra les noves variants. Paral·lelament, part dels participants de l’estudi van ser vaccinats durant el seguiment. El nivell d’anticossos de tots va créixer deu vegades després d’haver rebut la dosi.

Ampliant a estudis previs, investigadors d’IrsiCaixa –centre impulsat conjuntament per la Fundació la Caixa i el Departament de Salut de la Generalitat de Catalunya–, en col·laboració amb el Centre de Recerca en Sanitat Animal (CReSA) de l’Institut de Recerca i Tecnologia Agroalimentàries (IRTA) i el Barcelona Supercomputing Center (BSC), han demostrat que la majoria dels que han passat el coronavirus, independentment de la gravetat dels símptomes, tenen anticossos neutralitzants més enllà d’un any després de la infecció.

“És un dels seguiments més llargs fets fins ara a persones que han passat la covid-19”, ha explicat Julià Blanco, investigador IGTP a IrsiCaixa. “Durant poc més d’un any, hem analitzat la capacitat protectora dels anticossos d’un grup de gent amb simptomatologia molt heterogènia i hem vist que la gravetat de la malaltia determina la magnitud i efectivitat de la resposta immunitària contra el SARS-CoV-2”, ha afegit.

L’estudi s’ha fet amb 332 persones que han passat el coronavirus, tant de manera asimptomàtica i lleu (un 60%) com greu (un 40%), i s’ha fet un seguiment de la resposta immunitària neutralitzant durant quinze mesos. “En els pacients hospitalitzats, la quantitat d’anticossos protectors arriba al nivell màxim pocs dies després dels primers símptomes i, després, decau pronunciadament, fins que s’estabilitza i es manté elevat”, ha apuntat Edwards Pradenas, investigador pre-doctoral a IrsiCaixa i coautor de l’estudi.

Paral·lelament, els científics han determinat que, en els pacients hospitalitzats, els anticossos són de menys qualitat. La investigació demostra que la capacitat protectora dels anticossos contra la variant beta es perd més en aquests pacients que no en els que han passat la covid-19 asimptomàtica o lleu. Tot plegat indica que una infecció greu genera més anticossos, però de més mala qualitat.

“Tenir una bona resposta immunitària és clau, sobretot ara amb les variants noves que poden comprometre l’efectivitat de les defenses. Dades recents indiquen que, sense el vaccí, un 50% dels participants de l’estudi podrien reinfectar-se amb la variant beta del virus, la més resistent a anticossos descrita fins ara, i el percentatge seria del 30% amb el virus original”, ha dit Blanco.

El director de l’IrsiCaixa, Bonaventura Clotet, ha dit en la mateixa línia que la vaccinació tenia beneficis evidents i ha subratllat la importància de no deixar de fer un seguiment de la immunitat de la població a llarg termini per a poder saber quant dura i si continua essent efectiva contra les variants noves.

Combined-Shape Created with Sketch.

Ajuda VilaWeb
Ajuda la premsa lliure

VilaWeb sempre parla clar, i això molesta. Ho fem perquè sempre ho hem fet, d'ençà del 1995, però també gràcies al fet que la nostra feina com a periodistes és protegida pels més de 20.000 lectors que han decidit d'ajudar-nos voluntàriament.

Gràcies a ells podem oferir els nostres continguts en obert per a tothom. Ens ajudes tu també a ser més forts i arribar a més gent?
En aquesta pàgina trobaràs tots els avantatges d'ésser subscriptor de VilaWeb, a què tindràs accés a partir d'avui.