L’Audiència de la Corunya obliga l’estat espanyol a pagar a la família Franco les despeses de conservació del Pazo de Meirás des de 1975. En la sentència, el tribunal confirma que l’immoble és propietat de l’estat i que els hereus del dictador han de desallotjar el recinte, però descarta “mala fe” de la família del dictador en la possessió de l’edifici perquè “l’administració mai els va requerir perquè entreguessin la propietat d’un immoble que ara es considera de domini públic”. L’Audiència remarca que els hereus van realitzar “múltiples obres de rehabilitació i manteniment” i que, després de l’incendi de 1978, van executar “múltiples reparacions” i estableix que se’ls ha de compensar.

Els jutges entenen que és “obvi” que si l’edifici hagués estat abandonat durant quaranta-cinc anys “el seu estat actual seria ruïnós” i considera que no hi ha proves que els Franco fossin conscients que el títol de propietat del dictador no fos vàlid. A més, sosté que és així perquè “fa més de quatre dècades que estan utilitzant el Pazo de forma pública, pacífica, ininterrompuda i en concepte de propietaris”.

“Per molt que es donés per certa la mala fe possessòria en Francisco Franco, no necessàriament es transmet als seus hereus”, afirma la sentència, que admet que la donació del Pazo de Meirás a Franco del 1938 no era un títol hàbil per reconèixer la transmissió de la propietat.

Combined-Shape Created with Sketch.

Ajuda VilaWeb
Ajuda la premsa lliure

VilaWeb sempre parla clar, i això molesta. Ho fem perquè sempre ho hem fet, d'ençà del 1995, però també gràcies al fet que la nostra feina com a periodistes és protegida pels més de 20.000 lectors que han decidit d'ajudar-nos voluntàriament.

Gràcies a ells podem oferir els nostres continguts en obert per a tothom. Ens ajudes tu també a ser més forts i arribar a més gent?
En aquesta pàgina trobaràs tots els avantatges d'ésser subscriptor de VilaWeb, a què tindràs accés a partir d'avui.