Esquerra Republicana demanarà explicacions al govern espanyol a través de preguntes parlamentàries al Congrés i el Senat sobre ‘la impunitat dels col·lectius feixistes’ en l’acte de les Magues de Gener que es va celebrar el passat 7 de gener a la ciutat de València.

Segons que ha informat Esquerra Republicana del País Valencià (ERPV) a través d’una nota de premsa, el grup parlamentari al Congrés espanyol demanarà explicacions sobre ‘la passivitat de les forces policials i quines mesures pensen adoptar contra els responsables i els participants’. ERPV posa de manifest que, convocats a través de les xarxes socials ‘pels líders sobradament coneguts per les forces policials i delegació de govern, un grup de feixistes varen estar en tot moment proferint insults i amenaces tant a les protagonistes de la desfilada com al públic, la majoria nens i nenes, davant la mirada i la inactivitat de la policia’.

Al comunicat, ERPV explica que la Cavalcada de les Magues de Gener és un acte recuperat de la Segona República i adreçat als nens sota el lema ‘Pau i Cultura’ i en el qual, de forma lúdica, les magues Llibertat, Igualtat i Fraternitat-Sororitat desfilen pel centre de la ciutat regalant caramels, acompanyades d’un seguici de gegants i cabuts, sufragistes, colles de dolçaines, muixerangues i grups de danses.

Des d’Esquerra Republicana del País Valencià denuncien que ‘no es pot consentir que l’extrema dreta més barroera i inculta amenaci la població infantil’ i recorda que no és la primera vegada que el grup parlamentari d’Esquerra pregunta pel feixisme, arran dels actes violents del passat 9 d’octubre. Al respecte, lamenta que sobre aquest tema ‘vàrem rebre com a resposta un escrit amb dades bastant tergiversades que ens parlava de congruència, oportunitat i proporcionalitat en l’actuació policial’.

Així mateix, el grup parlamentari d’Esquerra al Senat ha registrat tres preguntes sobre els fets en els quals lamenta que la concentració ultra va tenir com a conseqüència ‘episodis de violència verbal, amenaces i manifestacions d’odi contra els participants’ i recorda, igualment, les agressions durant la Diada del 9 d’octubre. Al respecte, pregunta al govern espanyol la seva valoració sobre el fet que es cantés el ‘Cara al sol’ i s’insultés el públic assistent, les ‘Magues’ i s’increpés l’alcalde de la ciutat, Joan Ribó.

ERC també pregunta el perquè les forces d’ordre públic no varen actuar reglamentàriament quan la concentració a la plaça de l’Ajuntament de València no comptava amb la comunicació corresponent de la delegació del govern espanyol i quin tipus de mesures pensa adoptar el ministeri de l’Interior contra els responsables i participants ‘de les agressions reiterades, sistemàtiques i consentides per la mateixa policia nacional present en aquest acte i tots en els quals es produeixen accions similars impunement al País Valencià’.

Per a VilaWeb el vostre suport ho és tot

Si podeu llegir VilaWeb és perquè milers de persones en són subscriptors i fan possible que la feina de la redacció arribe a les vostres pantalles.

Vosaltres podeu unir-vos-hi també i fer, amb el vostre compromís, que aquest diari siga més lliure i independent. Perquè és molt difícil de sostenir un esforç editorial del nivell de VilaWeb, únicament amb la publicitat.

Som un mitjà que demostra que el periodisme és un combat diari per millorar la societat i que està disposat sempre a prendre qualsevol risc per a complir aquest objectiu. Amb rigor, amb qualitat i amb passió. Sense reserves.

Per a vosaltres fer-vos subscriptor és un esforç petit, però creieu-nos quan us diem que per a nosaltres el vostre suport ho és tot.

 

Vicent Partal
Director de VilaWeb