Escola Valenciana proposa a Marzà mesures per a revitalitzar la llengua a l’escola i al carrer

VilaWeb
Redacció
06.08.2015 - 19:36
Actualització: 06.08.2015 - 22:30

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

El president d’Escola Valenciana, Vicent Moreno, acompanyat de representants de l’entitat, s’ha reunit amb el conseller d’Educació, Vicent Marzà, i el seu equip, a fi de tractar temes com ara l’arranjament escolar, la campanya de matriculació, l’assessoria plurilingüe, el projecte de ràdio escola i la formació contínua del professorat. A més, també han parlat de la necessitat de crear un entorn sociolingüístic que propicie el desenvolupament de la llengua a tots els àmbits, començant per tenir mitjans de comunicació en llengua pròpia.

En un comunicat, la Federació Escola Valenciana diu: ‘Cal millorar la salut del valencià des de dos vessants diferents. Per una banda, s’ha d’incidir dins de l’aula en l’establiment del programa òptim segons la diversitat de l’alumnat i el predomini lingüístic de la zona. D’aquesta manera es facilita el canvi de modalitat de la llengua vehicular, com també s’insisteix en la bona preparació i la formació permanent dels mestres perquè —en paraules de Vicent Moreno— són un referent lingüístic per als aprenents i han d’oferir una educació de qualitat amb l’aplicació efectiva dels programes d’ensenyament en valencià i caminar així cap al model de l’escola que volem’.

D’una altra banda, l’entitat cívica explica que sap, pels anys d’experiència, algunes mesures (trenta mesures per a més de trenta anys de la llei d’Ús) per a afavorir l’ús de la llengua a tots els contextos i crear així un àmbit social, unes condicions ideals per a assolir la normalització de la llengua. Moreno demana que ‘l’alumnat que estudia en immersió puga viure en valencià sense trobar dificultats i sense considerar l’escola de forma aïllada, sinó com una institució més que possibilita l’aprenentatge de la llengua perquè puga usar-se onsevulga’. A més, Moreno concreta alguns dels projectes més importants que la federació ha fet amb èxit, com les Trobades d’Escoles en Valencià, el cinema, el voluntariat, els concerts de la Gira, el servei ciutadà de drets lingüístics, entre més. Moreno reconeix que a partir d’ara la coordinació amb el govern valencià ha de ser clau i periòdica per a ‘esperonar la normalització d’una llengua minoritària i minoritzada, ampliar-ne els àmbits d’ús i augmentar-ne el nombre de parlants potencials’.

El conseller Vicent Marzà ha estat receptiu i ha mostrat una actitud oberta a totes les propostes que Escola Valenciana li ha presentat. Per la seua banda, el Director General de Política Lingüística, Rubén Trenzano, ha avançat la seua intenció de portar endavant l’ampliació i dinamització de les oficines de promoció del valencià a tot el territori.

 

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 60€ l'any / 5€ el mes