L’escalfament de les aigües amenacen la capa de gel de l’Antàrtida oriental

  • Aquesta conca té un potencial d'augment del nivell de la mar de 5,1 metres

VilaWeb
Redacció
08.08.2022 - 20:35

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

Una nova investigació de CSIRO, l’agència australiana d’investigació científica, en col·laboració amb l’anglesa Universitat de Southampton, ha revelat per primera vegada com els canvis en la circulació de l’oceà Austral afecten la capa de gel de l’Antàrtida oriental.

La investigació, publicada a Nature Climate Change, mostra que l’escalfament de les aigües a la plataforma de l’Antàrtida oriental compromet l’estabilitat de la capa de gel de l’Antàrtida oriental. Tot i que els científics tenen una bona comprensió de com la capa de gel de l’Antàrtida occidental s’està fonent i contribuint a l’augment del nivell de la mar, fins ara se’n coneixia molt menys sobre l’Est.

La doctora Laura Herraiz-Borreguero, científica del CSIRO i autora principal de l’estudi, va dir que la investigació omple un buit de coneixement crític sobre els mecanismes físics que poden conduir a què es fongui la capa de gel de l’Antàrtida oriental, que podria esdevenir un contribuent important a l’augment del nivell de la mar a escala mundial.

“Les capes de gel de la Terra, que es formen a partir de l’acumulació de neu sobre la terra i el temps, tenen un paper crucial en el nostre sistema climàtic global”, va dir la doctor Herraiz-Borreguero.

“En aquest estudi hem investigat els canvis a l’oceà que interactua amb la conca subglacial de l’Aurora al sector de l’oceà Índic de l’Antàrtida oriental. Aquesta conca té un potencial d’augment del nivell de la mar de 5,1 metres i la pèrdua de massa de gel aquí està impulsant la major part de la contribució de l’Antàrtida oriental a l’augment del nivell de la mar”.

El professor de la Universitat de Southampton Alberto Naveira-Garabato, coautor de l’estudi, va dir que per tancar l’escletxa de coneixement de l’Antàrtida oriental, l’equip d’investigació va analitzar un registre complet de nou dècades d’observacions oceanogràfiques de la conca subglacial de l’Aurora. “Hem trobat que hi ha hagut un escalfament inequívoc de l’oceà sobre el vessant continental de fins a 2 o 3 ºC d’ençà de la primera meitat del segle XX”.

“Limitar l’escalfament per sota dels 1,5 ºC és la millor manera de mantenir estable la capa de gel antàrtica, limitar l’augment global del nivell mitjà de la mar al voltant de 0,5 m per al 2100 i frenar el ritme al qual augmentarà el nivell de la mar.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 60€ l'any / 5€ el mes