Escales avall

  • "Malgrat la diferència d’edat, a les tres dones les acompanya un sentiment gravat a foc pel patriarcat i el catolicisme: la culpa"

Gemma Pasqual i Escrivà
16.11.2021 - 21:50
VilaWeb

Escales avall és el nou llibre de la Cinta Arasa publicat per Columna, un llibre amb veu de dona que traspua sororitat i dóna veu a tres generacions. Tres tons diferents i dos registres de llengua, escrits amb el mestratge d’Arasa i que us farà enamorar-vos de l’àvia: “Natros, més tard, tampoc no mos movíem de casa en sentir els avions, ni anàvem als forats de la pedrera ni res, perquè era a tota hora. Sobretot l’abril del 38. Lo Divendres Sant d’aquell any. Una carnisseria, van fer, i això que era Divendres Sant.”

Un recorregut apassionant per la història de Catalunya des dels anys trenta del segle XX fins als mesos previs a l’1 d’octubre. De Catalunya al món, una novel·la moderna, ben escrita, amb vocació universal. Un llibre que evoca Rodoreda, Woolf, Vinyoli, Papasseit i molts més autors.

Malgrat la diferència d’edat, a les tres dones les acompanya un sentiment gravat a foc pel patriarcat i el catolicisme: la culpa.

Insatisfacció, infelicitat, són paraules que es repeteixen al llarg de l’argument. Com diu la Montse, una de les protagonistes: “El cas és que m’he convertit en experta a fotre relacions escales avall. ‘A mi, dóna’m fast food emocional’, sembla que digui aquesta jo vençuda per la insatisfacció i la infelicitat.”

I també la infidelitat, aquesta paraula que persegueix les dones al llarg de generacions, que a elles les converteix en adúlteres, perseguides penalment en temps de la dictadura franquista i actualment jutjades moralment per una societat hipòcrita, i que als homes els converteix en autèntics herois.

Però, com explica l’àvia: “Potser cap de les tres no esperàvem respostes de dingú, en aquella cafeteria. Domés esperàvem donar-mos a natros mateixes una mica de pau. La gent, aquells anys, tenia massa faena, massa problemes, massa secrets o massa morts, per parlar de la vida i per escoltar-se.”

Llegiu Escales avall, aquestes tres dones us atraparan des de la primera pàgina.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any