ERC blinda l’estratègia de la negociació sense fissures internes

  • El partit aprova la ponència amb el 97% dels vots i reivindica l'opció de l'acumulació de forces i la defensa dels drets humans en el camí cap a la independència

VilaWeb
Odei A.-Etxearte
13.03.2022 - 18:59
Actualització: 13.03.2022 - 19:59

Tancament de files davant l’estratègia negociadora d’ERC, sense fissures internes, en la conferència nacional. La militància del partit ha aprovat el full de ruta per als anys vinents amb més del 97% dels vots a favor, l’1% en contra i l’1,7% d’abstencions. El text aferma l’opció de la via dialogada que ha aplicat el partit aquests darrers anys, amb l’argument que “la millor confrontació democràtica és la taula de negociació”. Durant el procés de debat s’han incorporat més de 400 esmenes, però sense canvis substancials en les tesis que havia redactat la direcció en la primera ponència, coordinada pel vice-secretari general de Prospectiva i Agenda 2030, Raül Romeva. L’únic matís que hi han introduït les bases és que s’hi ha d’establir una metodologia clara, un calendari acordat de reunions que es pugui complir i un retorn pertinent dels acords a què s’arribi a la ciutadania i a la militància.

La ponència també destaca que la negociació ha d’anar acompanyada de l’intent de revitalitzar el moviment social, ampli i transversal, a favor de la independència i d’enfortir els grans consensos de país, com ara l’autodeterminació i l’amnistia. ERC també ha demanat que no es “desmereixi” l’oportunitat que consideren que és la taula de diàleg, que ha permès que el govern espanyol reconegui l’existència del conflicte polític. Així ho ha verbalitzat la secretària general adjunta d’ERC, Marta Vilalta, que ha resumit d’aquesta manera el nus de la ponència: “Ser més, acumular forces, estar cada vegada més preparats.” Unes idees que ha lamentat que de vegades hagin estat ridiculitzades.

ERC tampoc no renuncia a cap instrument democràtic que permeti d’arribar a la independència, com ara accions de desobediència política i social i de “desbordament democràtic” per a fer possible el dret a l’autodeterminació. Una manera de deixar oberta una porta a la via unilateral sense esmentar-la explícitament. “No descartem cap altra via democràtica i pacífica per a la consecució dels nostres objectius legítims”, hi afegeix el text final. L’única ponència alternativa que va arribar a la conferència nacional, en forma d’esmena a la totalitat, va ser la del Col·lectiu Primer d’Octubre, que va ser refusada ahir amb el 94,8% dels vots en contra.

Pere Aragonès no ha anat a l’última jornada de la conferència nacional. El president de la Generalitat era a la Palma, a la conferència de presidents autonòmics per coordinar les actuacions per fer front a la crisi per la guerra d’Ucraïna. Sí que hi ha estat el president del partit, Oriol Junqueras, que ahir es va absentar per una intervenció quirúrgica al genoll, i que avui ha fet el discurs de clausura de la conferència nacional. Precisament, la presència de Junqueras i de la resta de presos polítics d’ERC (Romeva, Carme Forcadell i Dolors Bassa) com també de Meritxell Serret, després de la tornada de l’exili, ha causat un llarg aplaudiment de la militància, que ha escoltat a distància la seva secretària general, Marta Rovira. Era la primera vegada que tornaven a un gran esdeveniment del partit com el d’aquest cap de setmana.

Junqueras: “Us heu de posicionar pels que no es deixen intimidar per les presons”

Junqueras ha dit que la lluita per la independència era indestriable dels drets civils, polítics i humans, malgrat que en la història contemporània hagin topat de vegades de manera brutal amb el concepte de l’estat-nació. El president d’Esquerra ha recordat també la diversitat del país, format per persones amb sensibilitats diferents i amb problemes quotidians immensos i n’ha manifestat orgull, com també les polítiques per a defensar els serveis públics i la millora de les condicions de la vida dels ciutadans, que considera imprescindibles per a avançar cap a la independència. Un rerefons que amara tota la ponència que ha aprovat el partit. Junqueras, que ha reivindicat els noranta anys d’història d’ERC, ha dit que defensarien els seus principis en tots els àmbits de negociació que s’obrin, tant a l’estat espanyol com a escala internacional.

“Perquè la negociació hi acabarà essent, segur, encara que sigui per la repartició dels béns actius i passius entre la nova república naixent i el regne d’Espanya; encara que només sigui amb la comunitat internacional de què volem formar part.” En aquest sentit, ha demanat suports a Catalunya per a entomar la negociació. I s’ha dirigit als que no veuen clara aquesta aposta estratègica, consagrada en la conferència nacional: “En cas de dubte, us heu de posicionar pels que trien el camí més difícil. Els que no es deixen intimidar per les presons.” A la Farga de l’Hospitalet, hi havia representants de l’ANC, Òmnium, Junts per Catalunya, Catalunya en Comú Podem, el PSC, Guanyem, Demòcrates i el PDECat, entre més organitzacions polítiques i socials.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any