La tertúlia proscrita

Enquesta de VilaWeb: Un frec a frec disputat causa un ball d’escons a Barcelona

VilaWeb
Ot Bou Costa
05.05.2024 - 08:50
Actualització: 06.05.2024 - 09:44

Si les eleccions a Catalunya s’haguessin fet ahir, les dificultats per a forjar majories continuarien essent elevades. No hi ha grans alteracions i tot depèn de marges molt estrets. El PSC continuaria en una sòlida primera posició, amb 42 escons i amb possibilitat d’aconseguir-ne encara un altre per Barcelona, i continuarien creixent a poc a poc en intenció de vot. El canvi principal d’aquest lliurament en el repartiment d’escons és que la CUP en recuperaria un i superaria els Comuns, i que Aliança perdria el tercer per pocs vots. Segons la nova enquesta d’EM Analytics per a VilaWeb, Salvador Illa arribaria al 30,5% dels vots, 0,2 més que ahir, i Junts, amb Carles Puigdemont de candidat, seria segon, amb 33 escons. Esquerra no variaria després del retrocés que en detectaven ahir, i aconseguiria un 17,2% dels vots, lluny del 21,3% d’ara fa tres anys.

L’enquesta també ratifica la revifalla del PP d’Alejandro Fernández, amb 13 escons. El seguirien Vox, amb 9; la CUP, amb 6; els Comuns, amb 5; i Aliança Catalana, amb 2. Tal com explicàvem ahir, la presència de l’extrema dreta complica a banda i banda la placidesa de les majories que han estat habituals aquests darrers anys. El PSC i Junts sumarien encara 75 escons, 7 per damunt de la majoria absoluta; i el PSC, ERC i els Comuns, 72. La tríada que va fer possible la investidura de Jaume Collboni a Barcelona –PSC, Comuns i PP– no tindria majoria sense Vox, amb qui els Comuns s’han compromès a no fer tenalla.

La línia fina de la CUP

Els alts i baixos fan la CUP especialment sensible a l’evolució dels últims dies de la campanya, perquè la candidatura de Laia Estrada es mou en zones molt frontereres dels percentatges de vot en totes les demarcacions. Això explica per què fa dos dies semblava que podien perdre els diputats de Lleida i Tarragona i baixaven fins als 4 escons, i ara, en canvi, en tan poc temps, hi ha una lleugera recuperació. En el lliurament anterior ja recuperaven el de Tarragona i avui recuperen el de Lleida, fet que els torna a situar a 6 escons. A més, serien solament a una dècima d’aconseguir-ne un altre per Barcelona, que ara és en mans del PP. Sigui com sigui, la línia entre una reculada continguda i una de sonora és molt fina. Els Comuns, amb Jéssica Albiach, sí que semblen més estancats entre els 4 escons i els 5 que obtindrien segons aquest lliurament.

El nou diputat de la CUP a Lleida l’hauria arrabassat a Junts, però Junts es mantindria igual després d’haver pres a Aliança Catalana el tercer diputat a Barcelona; de fet, el partit de Sílvia Orriols, que baixa una mica, és a poques dècimes de restar fora del parlament. Tot i un creixement els primers dies de campanya, el partit s’ha estancat, entre 2 escons i 3, i s’arrisca de no arribar al 3% necessari per Barcelona.

L’últim escó

Tot al llarg del tracking, el joc s’ha anat obrint per circumscripcions, però el ball d’escons el trobem principalment a Barcelona. La CUP i Aliança Catalana són a una sola dècima de guanyar-hi un escó, ERC a solament dues dècimes i el PSC a tres, unes xifres molt petites que demà poden fer moure novament el repartiment, i encara més d’aquí a uns quants dies. A Tarragona, Vox seria a 0,3 punts de recuperar l’escó que perdia segons el lliurament d’ahir i, a Lleida, el PSC seria a 0,4 punts d’aconseguir-ne encara un altre. A Girona, tots els partits que es troben en més bones condicions d’obtenir-ne un de nou o bé el primer en semblen molt lluny.

A l’expectativa del tram final

Aquest tracking entra a la recta final: demà se’n publicaran els dos últims lliuraments, que retrataran la situació sis dies abans de les eleccions. El primer es publicarà a les 13.30 i el segon, a les 22.00. A partir d’aleshores és prohibit de publicar més sondatges, cosa que impedirà de detectar els efectes que puguin tenir els debats de La Sexta –dilluns– i de 3Cat –dimarts–, o els possibles canvis sobtats de guió durant els moments definitius. L’altre ingredient que fa més grossa la incògnita són els indecisos, que fins ben entrada la campanya orbitaven al voltant del 20%.

Per una altra banda, tal com hem anat explicant, igual que totes les enquestes que ha fet fins ara per EM Analytics, aquesta s’ha elaborat a partir d’una mostra de 1.200 panelistes que han respost en part per internet, en part per telèfon, amb una mostra representativa demogràficament dels catalans amb dret de vot. D’aquests, se n’han renovat cent a cada lliurament, a fi d’anticipar-se a nous efectes derivats de la campanya.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any