Enquesta de VilaWeb: El PSC es manté fort però el parlament s’aboca a una situació incerta

  • L’entrebanc de l’extrema dreta, a banda i banda, desdibuixaria els blocs i dificultaria molt d’articular majories

VilaWeb
Ot Bou Costa
04.05.2024 - 09:00

Si les eleccions a Catalunya s’haguessin fet ahir, el PSC aguantaria fort a l’alça, capdavanter solitari, mentre el parlament s’abocaria a una situació de majories incertes. Segons el nou lliurament de l’enquesta d’EM Analytics per a VilaWeb, Salvador Illa superaria el 30% d’intenció de vot per primera vegada d’ençà de dijous passat, i Junts, amb Carles Puigdemont de candidat, restaria segon a una distància considerable, amb 33 escons. Esquerra s’enduria un revés fort i baixaria fins als 25 escons –tres menys que quan va començar aquesta sèrie d’enquestes i vuit menys que els que va obtenir el 2021. En pocs dies, Pere Aragonès ha baixat del 19% d’intenció de vot fins al 17,2% actual. En les eleccions de fa tres anys, ERC va rebre el 21,3% del vot. Junts ha tingut alts i baixos, però s’ha mantingut més o menys regular: va començar amb el 22,1% i 34 escons i ara conserva el 21,2% i 33 escons. El 2021 van rebre el 20% dels vots i 32 escons.

Un ball constant que dificulta les majories

Com totes les enquestes fetes fins ara, aquesta s’ha elaborat sobre una mostra de 1.200 panelistes que han respost en part per internet, en part per telèfon. D’aquests, se’n renoven cent a cada lliurament, a fi d’anticipar-se a nous efectes derivats de la campanya. Això, en part, explica els canvis més cridaners de lliurament a lliurament. En tot cas, les dades que s’han mantingut d’ençà que va començar el seguiment indiquen dues tendències clares: primera, que el PSC es manté segur en la primera posició i creix lleument però sense baixar mai; segona, que les majories es disputen per molt pocs escons. Això fa particularment imprevisible la situació final, perquè el darrer escó de cadascuna de les quatre circumscripcions depèn en bona part d’un repartiment numèric. La impossibilitat de fer enquestes en el tram final de la campanya també fan més difícil el pronòstic –dilluns, VilaWeb en publicarà la darrera, perquè més enllà són prohibides.

L’entrebanc de l’extrema dreta a banda i banda

Un altre element especial d’aquest hemicicle que sembla que s’albira és, a banda de la fragmentació –aquesta legislatura que s’obre i la que deixem enrere serien les legislatures amb més grups al parlament de la història–, la dificultat de construir majories, a causa de l’extrema dreta. Tot i que el PP d’Alejandro Fernández faria un creixement molt abrupte i passaria de 3 escons a 13 i d’un 3,9% dels vots a un 9,6%, Vox aconseguiria aguantar el tipus, tot baixant d’un 7,7% a un 7,1% i d’11 escons a 9. Per una altra banda, Aliança Catalana, el partit de Sílvia Orriols, mantindria els 3 diputats per Barcelona que ja li donava el penúltim lliurament, tot i que la proximitat al llindar del 3% podria fer-ne ballar la xifra. El compromís més o menys explícit de la resta de partits de no pactar amb cap d’aquestes dues formacions, si no s’acabés incomplint, abocaria el parlament a un escenari de majories molt difícils.

La significativa baixada d’ERC a Barcelona

Una de les baixades més destacades és la d’Esquerra a la demarcació de Barcelona, on perdria 5 escons respecte del 2021 –els cinc que ara, segons l’enquesta de l’EM Analytics, separarien Junts, ERC i la CUP de la majoria absoluta que va permetre la investidura del president Aragonès. Justament, el creixement dels socialistes a Barcelona mateix, on guanyarien 6 escons respecte de fa tres anys, seria determinant aquesta vegada. A més, la situació fóra molt insegura per a tot l’independentisme, perquè Junts correria el risc de perdre el darrer escó a la demarcació de Lleida, on el PSC seria molt a prop d’aconseguir-ne un altre, i la CUP el recuperaria a la demarcació de Tarragona per un marge molt estret, amb Vox trepitjant-li els talons. De moment, Laia Estrada i Jéssica Albiach recuperarien un escó cadascuna.

Per una altra banda, Ciutadans, amb Carlos Carrizosa, restaria fora del parlament –no hi ha hagut en cap moment perspectiva que hi entri, igual com Alhora, el partit de Clara Ponsatí i Jordi Graupera. I de moment, Aliança seria lluny d’obtenir el quart diputat, si les dades d’EM Analytics l’encertessin. Ara bé, la importància dels decimals fa que els càlculs siguin molt volàtils.

Fitxa tècnica

Univers: persones amb dret de vot a Catalunya
Àmbit: Catalunya
Quotes per escala ideològica, edat, sexe, renda, ocupació, territori, formació i interès en la política, segons la distribució del cens electoral.
Mida de la mostra: 1.200 entrevistes inicials + 100 diàries
Procediment de recollida d'informació: Entrevista telefònica, assistida per ordinador (50%) CATI, model mixt, (50%) entrevistes en línia amb qüestionari intel·ligent estructurat, CAWI.
Marge d'error: 2,5% (N-1.200 per a un grau de confiança del 90% (dos sigmes) i en la hipòtesi de P=Q=0,5 en el supòsit d'una mostra aleatòria simple.
Duració del qüestionari: 4-5 minuts
Dates del treball de camp:
Anterior: del 15 al 3 de maig de 2024.
Actual: 3 de maig de 2024
Nombre de supervisors: 3
Accés al qüestionari i preguntes: https://electopanel.com/catCallCtrackingCont
Responsables de l'anàlisi: Rodrigo Panero i Miguel Díaz
Institut: EM-Analytics.com (Carrer Gran Via, 6, 28013, Madrid)

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any