Tot allò que us cal saber sobre les noves variants de la covid-19

  • Aquestes darreres setmanes, un grup de subvariants anomenat "FLiRT" ha guanyat pes

VilaWeb
The Washington Post
15.05.2024 - 21:40

The Washington Post · Sabrina Malhi

En una fase que evoca temps passats, el coronavirus ha tornat a evolucionar. A diferència de canvis anteriors, tanmateix, aquesta nova variant encara no ha causat estralls generalitzats en la salut pública.

El Centre de Control i Prevenció de Malalties (CDC) dels Estats Units ha començat a monitorar una variant denominada KP.2, si bé ha anunciat que no veu indicis que causi quadres més greus que variants anteriors, ni tampoc que sigui més encomanadissa.

El CDC ha identificat una segona variant emergent, la KP.1.1, però ara com ara la KP.2 és la subvariant que ha tingut més incidència. Totes dues pertanyen a un grup de variants de coronavirus denominades col·lectivament “FLiRT” pels científics. L’acrònim es va encunyar per a descriure una combinació de mutacions trobades en la proteïna de l’espícula del virus SARS-CoV-2.

La KP.2 és descendent de la soca vírica predominant que circula arreu del món del desembre ençà, denominada JN.1, i aquests darrers mesos ha esdevingut la variant dominant del coronavirus a bona part del món.

Si bé els experts mèdics reconeixen que el virus continuarà evolucionant, expliquen que no estan particularment preocupats per la KP.2.

Quins símptomes presenta la KP.2?

Els símptomes de la KP.2 són semblants a la de versions anteriors del virus: febre, calfreds, tos i dolors musculars o corporals.

El tractament d’aquesta variant és el mateix que els de variants anteriors. Per als qui tenen més risc de desenvolupar una malaltia greu, el CDC recomana teràpies com ara l’antivíric Paxlovid.

Aquesta variant causa malaltia greu?

Els més susceptibles de sofrir complicacions greus pel coronavirus continuen essent els adults d’edat avançada, els pacients amb comorbiditats i els qui tenen deficiències immunitàries, que poden experimentar símptomes i complicacions més greus que els altres, i presenten un risc d’hospitalització o mort més alt que la resta de la població.

Amesh Adalja, investigador principal del Centre Johns Hopkins per a la Seguretat Sanitària, recomana a aquests pacients que prenguin Paxlovid si emmalalteixen.

“Cal recordar que si ets una pacient d’alt risc aquesta mena de variants impliquen un risc d’infecció alt”, diu Adalja. “I si tens factors de risc, és important que continuïs estant al corrent de vaccinació. Però això no és pas diferent de les altres variants”, afegeix.

Els vaccins actuals serveixen per a aquesta variant?

Sí, però els experts sanitaris prediuen que la nova formulació del vaccí contra el coronavirus que s’espera que arribi aquesta tardor podria oferir encara més protecció perquè probablement serà adaptada específicament a aquesta nova variant.

“Continuo sospitant que la nostra immunitat de grup –sigui per infecció prèvia o per vaccinació– es mantindrà i ens continuarà protegint de malalties greus, però potser resulta ser una mica menys eficaç que no contra algunes de les variants més recents. Sigui com sigui, no estic gaire preocupat”, diu Scott Roberts, especialista en malalties infeccioses de la Facultat de Medicina de la Universitat Yale. “Sabem que la covid evolucionarà amb el temps, i això no n’és sinó el canvi següent”, afegeix.

Pot tornar el coronavirus?

Els nivells generals de transmissió continuen essent baixos, cosa que fa pensar que, encara que aquestes noves variants puguin ser més encomanadisses que no algunes d’anteriors– no impulsen pas significativament la propagació del virus. De la mateixa que moltes malalties respiratòries, la covid-19 s’ha convertit en un virus endèmic, i això vol dir que probablement no se n’anirà, però no tindrà l’impacte devastador que havia tingut.

“La covid no ha desaparegut ni desapareixerà”, diu Adalja. I afegeix: “Això sí, ha perdut la capacitat de col·lapsar el sistema sanitari.”

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any
Fer-me'n subscriptor