Tema en actualització

Arranca la tretzena legislatura del parlament amb un ple de constitució marcat per la pandèmia. Hi han participat gairebé tots els diputats i diputades. La sessió s’ha fet a l’auditori i no pas a l’hemicicle per tal de respectar les mesures sanitàries. El ple ha començat a les 10 del matí amb la formació de la mesa d’edat, que l’integren Ernest Maragall (ERC), Alberto Tarradas (VOX) i David González (PSC). La primera decisió que ha pres aquesta mesa ha estat no permetre la delegació de vot del diputat Lluís Puig.

La presidència de Borràs pretén elevar el pes polític del parlament en la nova legislatura I Anàlisi d’Odei A.-Etxearte

Seguidament, en segona votació, els diputats han elegit Laura Borràs com a nova presidenta del parlament. Borràs s’ha imposat amb 64 vots a Eva Granados, que només n’ha obtingut 50 (PSC, PP i Ciutadans). Posteriorment, s’han elegit les dues vice-presidentes, Anna Caula i Eva Granados, i els quatre secretaris de la mesa: Ferran Pedret, Jaume Alonso-Cuevillas, Pau Juvillà i Ruben Wagensberg.

Podeu recuperar el ple ací:

3 publicacions novesRecarregar
14.53

Aragonès felicita Borràs

El vice-president de la Generalitat amb funcions de president, Pere Aragonès, ha felicitat Laura Borràs com a nova presidenta del Parlament i la resta de membres de la Mesa escollits aquest divendres. "Avui comencem una legislatura que ha de comptar amb un govern fort i determinat a impulsar la reconstrucció econòmica i social i que lluiti per l'autodeterminació i l'amnistia", ha publicat a Twitter un cop finalitzada la sessió constitutiva de la cambra.

14.18

“Aquesta legislatura ha de marcar un punt d’inflexió en l’avenç cap a la independència”

Vegeu el discurs complet de la nova presidenta del Parlament de Catalunya

13.40

"El ple ha començat amb un signe repressiu"

La líder de la CUP, Dolors Sabater, ha assegurat que el ple ha començat amb una anormalitat democràtica perquè la mesa d'edat ha impedit la delegació del vot de Lluís Puig. En aquest sentit, ha defensat cedir un dels seus vots per "solidaritat antirepressiva".

Sabater ha explicat que els diputats de la CUP s'han abstingut en l'elecció de Laura Borràs com un avís a JxCat i ERC. En aquest sentit, ha instat els partits a avançar en les negociacions per la formació i l'acció de govern. Dit això, ha afirmat que la CUP posa els seus vots al servei de la nova legislatura per tirar endavant la independència.

"Els nostres vots no són un xec en blanc. A partir d'avui hem de començar a prendre acords ràpids per assolir un canvi de rumb al país i evitar un nou desastre com la legislatura passada", ha dit.

13.32

"Tindrem una legislatura ofegada pel simbolisme"

La líder dels comuns, Jéssica Albiach, ha denunciat que la "via àmplia" d'ERC consistia a fer presidenta del parlament a Laura Borràs, tot i que a la cambra hi ha una majoria d'esquerres. En aquest sentit, ha dit que ERC havia de triar entre JxCat o els comuns i "ens han preferit a l'oposició". Sobre l'elecció de Borràs, Albiach ha assegurat que és "una molt mala notícia" perquè "tindrem una legislatura ofegada pel simbolisme".

13.18

Ciutadans demana a Sánchez que no tramiti els indults

El líder de Ciutadans, Carlos Carrizosa, assegura que l'elecció de Laura Borràs és un sense sentit perquè prioritza la independència per sobre de la gestió de la crisi de la covid. Així mateix, ha reclamat al president espanyol, Pedro Sánchez, que prengui nota del ple d'avui per evitar que tramiti els indults dels presos polítics.

A més a més, Carrizosa ha criticat el paper de Vox durant les votacions. "S'ha demostrat que el rol de Vox ha estat nul", ha dit, tot lamentant que no s'hagin avesat a donar suport a un candidat de Ciutadans a la mesa per evitar que els independentistes ocupin cinc càrrecs.

13.15

El PP critica l'elecció de Borràs

El líder del PP, Alejandro Fernández, ha criticat l'elecció de Laura Borràs com a presidenta del parlament. En aquest sentit, ha assegurat que és un nou pas per tensar el panorama polític. Així mateix, ha dit que una persona "encausada per fragmentar contractes" no pot ser la tercera autoritat de Catalunya.

12.56

Cant d'Els segadors

El ple de constitució de la tretzena legislatura conclou amb el cant d'Els segadors.

12.47

Els diputats de Ciutadans abandonen el ple

El grup de sis diputats de Ciutadans, que encapçala Carlos Carrizosa, han abandonat el ple del parlament, després que la nova presidenta, Laura Borràs, hagi reivindicat els presos polítics i exiliats i hagi denunciat la repressió espanyola.

12.33

Discurs de Laura Borràs: "Els convido a no posar límits a la democràcia"

La nova presidenta del parlament, Laura Borràs, ha començat la seva primera intervenció dedicant un minut de silenci a les víctimes de la pandèmia. Així mateix, ha tingut un record per al president de la Generalitat, Quim Torra: "Vivim un moment d'excepcionalitat sanitària i democràtica."

Borràs afirma que l'actual parlament és hereu del parlament republicà, que l'estat espanyol "ja va intentar sotmetre i laminar". "El parlament és la màxima expressió del ser i persistir d'un poble que no accepta tuteles", assegura. Borràs també ha tingut un record per a Carme Forcadell i la resta de presos polítics i exiliats.

En el cas de Lluís Puig, que no ha pogut delegar el vot en ple de constitució, ha garantit que podrà participar en les pròximes sessions parlamentàries. "La paraula al parlament han de ser completament lliure, tal com ha defensat la presidenta Forcadell. Els exhorto a treballar per recuperar la llibertat perduda. Sense separació de poders no hi ha democràcia, els insto a defensar aquesta cambra de les ingerències", ha dit als diputats.

Borràs s'ha compromès ha defensar fins al final la sobirania del parlament, així com evitar qualsevol ingerència de l'estat espanyol. "La legislatura que avui encetem ha de marcar un abans i un després cap a la independència perquè així ho han decidit més de la meitat dels catalans, però sabem que l'estat espanyol recorre als tribunals el que perd a les urnes", ha declarat.

Finalment, la nova presidenta ha garantit ser comprensiva amb la discrepància, però ha assegurat que no tolerarà les actituds masclistes, racistes i discriminatòries.

12.31

La nova mesa del parlament

  • Presidenta: Laura Borràs.
  • Vice-presidenta primera: Anna Caula.
  • Vice-presidenta segona: Eva Granados.
  • Secretari primer: Ferran Pedret.
  • Secretari segon: Jaume Alonso-Cuevillas.
  • Secretari tercer: Pau Juvillà.
  • Secretari quart: Ruben Wagensberg.
12.10

Pedret, Cuevillas, Juvillà i Wagensberg, nous secretaris

Els diputats han elegit Ferran Pedret del PSC com a primer secretari de la mesa. La segona és per a Jaume Alonso-Cuevillas (JxCat); la tercera per a Pau Juvillà (CUP); i la quarta per a Ruben Wagensberg (ERC). Per tant, la mesa del parlament compta per primera vegada amb la CUP i amb cinc membres independentistes. Els comuns han quedat fora del repartiment de càrrecs.

11.59

Comença la votació de les secretaries

Els diputats han començat a votar les quatre secretaries de la mesa. Previsiblement, la primera serà per a Ferran Pedret; la segona per a Jaume Alonso-Cuevillas; i la tercera per a Pau Juvillà. Pel que fa a la quarta, ara mateix és una incògnita, i podria ser per a ERC o els comuns.

11.37

Ana Caula i Eva Granados, noves vice-presidentes del parlament

El ple del parlament ha elegit Anna Caula com a primera vice-presidenta del parlament (71 vots), mentre que la segona vice-presidència ha recaigut en Eva Granados (50 vots). És la primera vegada que tres dones ocupen els principals càrrecs de l'òrgan de govern de la cambra.

11.34

Comença la votació de les vice-presidències del parlament

Els diputats han començat a votar les vice-presidències de la cambra, que previsiblement seran per a Anna Caula i Eva Granados. L'elecció es fa en una sola votació i obtenen els càrrecs els dos candidats més votats.

11.05

Laura Borràs, nova presidenta del parlament

La líder de JxCat, Laura Borràs, ha estat elegida nova presidenta del Parlament de Catalunya, després de derrotar en segona ronda la candidata del PSC, Eva Granados. Borràs esdevé la tercera presidenta de la cambra després de Núria de Gispert i Carme Forcadell.

Borràs ha obtingut 64 vots, ja que la CUP s'ha abstingut, i Granados s'ha quedat en 50. La candidata del PSC ha rebut el suport extra de Ciutadans, el PP i els comuns. D'altra banda, Vox s'han abstingut.

11.00

Granados obté més vots que diputats

En la primera ronda de la votació de la presidència de la mesa, la candidata del PSC, Eva Granados, ha obtingut 42 vots, que són 9 més que els diputats que tenen els socialistes. Previsiblement ha rebut els vots dels sis diputats de Ciutadans i els tres del PP.

10.50

Resultat de la primera votació

Cap candidat a la presidència del parlament ha obtingut la majoria absoluta (68), de manera que les dues candidates més votades, Laura Borràs (65) i Eva Granados (42), se sotmeten a una segona votació, en la qual només fa falta majoria simple. Queden fora de la segona roda la candidata de VOX, María García Fuster (11), i el candidat dels comuns, Joan Carles Gallego.

10.31

Comença l'elecció del president o presidenta del parlament

Els diputats voten el nou president o presidenta del parlament. Laura Borràs no obtindrà majoria absoluta en la primera ronda i haurà d'esperar a la segona, per majoria simple, per ser nomenada presidenta. La CUP ha refusat donar-li suport.

10.27

Vots delegats

La mesa d'edat accepta els vots delegats de Pau Juvillà (CUP) i Teresa Pallares (JxCat), però no pas el de Lluís Puig (JxCat). En el cas de Puig, Maragall ha votat a favor de la delegació, però els dos secretaris han votat en contra.

El president de la Generalitat, Quim Torra, ha expressat la seva "tristesa i vergonya" perquè la nova legislatura parlamentària comenci amb l'exclusió de Lluís Puig. Finalment, la CUP li ha cedit el vot d'un dels seus diputats per "solidaritat antirepressiva".

10.24

Lectura dels diputats electes

El dos membres més joves de la mesa d'edat, Alberto Tarradas (VOX) i David González (PSC), llegeixen els noms dels diputats electes.

10.14

"El país necessita una cura urgent i sanadora"

El president de la mesa d'edat, Ernest Maragall, ha tingut un record per a totes les persones que estan patint els efectes de la pandèmia. Així mateix, ha assenyalat que Catalunya continua vivint una anomalia democràtica i ha citat els presos polítics, que han perdut novament el tercer grau; els exiliats i la persecució dels membres sobiranistes de l'antiga mesa de la cambra, que encapçalava Roger Torrent. "La democràcia no és manca de conflictes, sinó la manera de resoldre'ls. No hi haurà país sense la representació de tots els catalans", ha dit, tot i que ha afegit que combatre l'extrema dreta és una obligació democràtica.

10.07

Comença el ple de constitució del nou parlament

Comença el ple amb la formació de la mesa d'edat, que l'integren Ernest Maragall (ERC), Alberto Tarradas (VOX) i David González (PSC). Maragall ha fet un breu discurs, en el qual ha donat la benvinguda a la diputada Meritxell Serret, després ha estat interromput per Carlos Carrizosa, que li ha demanat que procedeixi a convocar les votacions per constituir la nova mesa.

10.04

La CUP recupera la samarreta de Xàtiva

Ruben Wagensberg ha lliurat a Dolors Sabater la samarreta de "Xàtiva renaix de les cendres", que David Fernàndez va regalar a Lluís Llach en la constitució del parlament el 2015. Llach la va lliurar a Wagensberg ara fa quatre anys, quan es va constituir l'anterior parlament.

09.59

La incògnita de la quarta secretaria

No hi ha hagut acord per escollir la quarta secretaria de la mesa, que podria aconseguir ERC o els comuns. En el cas dels republicans, ha sonat Ruben Wagensberg com a possible candidat, mentre que pels comuns, el candidat podria ser Joan Carles Gallego.

09.37

El retrobament de Serret i Forcadell

Meritxell Serret i Carme Forcadell s'han retrobat a l'exterior del parlament després de més de tres anys. Ambdues s'han fos en una emotiva abraçada.

09.12

La rebuda a Meritxell Serret

Delegacions d'ERC, JxCat i la CUP reben a l'entrada del parlament a la diputada Meritxell Serret, que ahir va tornar a Catalunya després de més de tres anys exiliada a Bèlgica. La diputada ha estat ovacionada pels seus companys i s'ha abraçat amb Marta Vilalta, Pere Aragonès, Roger Torrent i Dolors Sabater.

09.09

Missatge de Lluís Puig

El diputat Lluís Puig està seguint el ple de manera telemàtica i ha tingut un record per reivindicar el paper dels exiliats. La primera decisió que haurà de prendre avui la mesa d'edat és si avala el vot delegat de Puig.

09.04

L'arribada de Laura Borràs

La líder de JxCat, Laura Borràs, que avui serà elegida nova presidenta del parlament ha arribat a la cambra poc després de dos quarts de nou del matí. L'acompanyaven Jaume Alonso-Cuevillas, que serà elegit també membre de la mesa, i el diputat Francesc de Dalmases.

Laura Borras dalmases cuevillas parlament
Fotografia: Albert Salamé
08.53

La incògnita de la quarta secretaria de la mesa

El president del grup d'ERC al parlament, Sergi Sabrià, ha assegurat que no s'ha arribat a un acord amb els comuns perquè ocupin la quarta secretaria de la nova mesa. En declaracions a Els Matins de TV3, Sabrià ha dit que ara mateix, poc abans de les votacions, és una incògnita qui ocuparà aquest càrrec. El dirigent d'ERC ha lamentat que els comuns "s'han mogut poc" i els ha reclamat gestos "que posin per davant la voluntat d'un govern autodeterminista i d'esquerres". Tot i el desacord per a la mesa, Sabrià ha dit que la voluntat és continuar negociant.

08.51

L'arribada de Pere Aragonès

El vice-president del govern, Pere Aragonès, ha arribat al parlament poc abans de tres quarts de nou del matí. A l'entrada ha saludat a la delegació d'honor dels Mossos d'Esquadra.

Fotografia: Albert Salamé
08.43

Pau Juvillà no assistirà al ple

El diputat de la CUP per Lleida, Pau Juvillà, no podrà assistir a la sessió constitutiva del parlament, ja que està en quarantena per haver estat un contacte estret d'una persona infectada per la covid-19. Durant la votació de la nova mesa, Juvillà serà escollit per ocupar una de les quatre secretaries. La CUP ha confirmat que ha pogut delegar el seu vot.

Combined-Shape Created with Sketch.

Ajuda VilaWeb
Ajuda la premsa lliure

VilaWeb sempre parla clar, i això molesta. Ho fem perquè sempre ho hem fet, d'ençà del 1995, però també gràcies al fet que la nostra feina com a periodistes és protegida pels més de 20.000 lectors que han decidit d'ajudar-nos voluntàriament.

Gràcies a ells podem oferir els nostres continguts en obert per a tothom. Ens ajudes tu també a ser més forts i arribar a més gent?
En aquesta pàgina trobaràs tots els avantatges d'ésser subscriptor de VilaWeb, a què tindràs accés a partir d'avui.