Tema en actualització

Sense cap sorpresa. Ada Colau ha revalidat la batllia de Barcelona amb el suport de Barcelona en Comú, el PSC i Manuel Valls. Per primera vegada, el candidat de la llista més votada no assolirà la batllia de la capital catalana. Colau ha consumat el tomb que va començar l’endemà del 26-M i continuarà quatre anys més al capdavant de l’ajuntament. Però el ple al Saló de Cent ha estat marcat per la presència de Joaquim Forn, pres polític, els crits de llibertat i la concentració de suport a la plaça de Sant Jaume.

Una multitud solidària amb Forn també ha protestat contra Colau pel pacte amb el PSC i Valls. A la plaça també hi havia, en minoria, un grup de suport a la batllessa dels comuns. Un ampli dispositiu de la Guàrdia Urbana s’ha desplegat per a evitar qualsevol incident.

Colau i Collboni: torna a Barcelona el tàndem trencat pel 155

Al seu discurs, Colau ha tornat a lamentar que no hi hagi hagut un tripartit entre els comuns, ERC i el PSC. Ha agraït el suport dels socialistes i els tres vots de Valls, ‘uns vots que no hem anat a buscar i que no hem amagat que ens incomodaven’. Ha dit que és conscient que s’haurà d’esforçar per ser ‘més dialogant i accessible’ aquesta legislatura i ha criticat qui qualifica els comuns d’equidistants. ‘No seré en cap cas alcaldessa independentista ni alcaldessa antiindependentista. M’esforçaré per a fer l’alcaldessa de tots els barcelonins’, ha afegit, cosa que també ha demanat a tots els regidors.

Colau s’ha compromès a continuar combatent la judicialització de la política. Dirigint-se a Forn, ha desitjat que arribi a ell i als presos polítics ‘una alenada’ d’aire fresc de Barcelona. ‘No tindrem descans col·lectivament fins que no sigueu a casa en llibertat’, ha assegurat. També s’ha compromès a mantenir un contacte regular amb Forn per parlar sobre la ciutat i a mantenir el llaç groc a la façana de la casa de la vila si ho decideix la majoria de la junta de portaveus, on els comuns poden ser majoria amb ERC i JxCat.

Forn ha fet un discurs dur amb Colau. Enmig d’un saló de cent dempeus, amb crits de llibertat i una gran ovació a la plaça de Sant Jaume, ha començat felicitant-la, però tot seguit li ha dit: ‘Crec que heu comès un gran error no respectant la llista més votada; tothom sap com heu aconseguit els vots. Ho sou gràcies a un partit que ha situat com a primer objectiu que Barcelona no tingui un batlle independentista, i vós ho heu facilitat. Sabeu que responeu a una pressió política dirigida; heu estat l’instrument útil d’aquests poderosos, que tant us agrada criticar en campanya.’

Ha continuat així: ‘Vós dieu que ajudeu a desmuntar la política de blocs. Més aviat penso que així està més consolidada i clarifica la posició del vostre partit, que sempre s’ha mogut en l’equidistància. I em dol el menyspreu sobre el meu partit; la discrepància és respectable, però no em complau que digui que ni tan sols seureu a parlar amb nosaltres quan dieu que voleu governar per a tothom.’

Després hi ha intervingut Valls, que s’ha vantat del suport a Colau i d’haver barrat el pas a l’independentisme. Ha defensat el vot d’ell mateix i dos regidors més de la seva candidatura a Colau per ‘sentit d’estat’ i per la necessitat de barrar el pas a Maragall. ‘No s’ha de fugir la responsabilitat: és sí o no. El més important era evitar que Barcelona tingués un alcalde independentista’, ha dit. Ha estat escridassat per la majoria del públic del Saló de Cent quan, durant el discurs, s’ha dirigit a Joaquim Forn i li ha dit a l’estat espanyol no hi ha presos polítics ni exiliats.

A Ernest Maragall, el candidat d’ERC, l’han deixat amb la mel a la boca, i al seu discurs s’ha mostrat agraït per haver pogut ‘tornar a estimar Barcelona’. S’ha compromès a ser la veu dels seus votants a l’ajuntament en el paper que li toca. Maragall també ha dit que prendran la iniciativa a l’oposició i que seran exigents amb el govern municipal. ‘Que ningú no es permeti presumir de progressisme si no assumeix el compromís de llibertat dels presos polítics, i de conquerir la plenitud democràtica per decidir el nostre futur’, ha dit.

Maragall també ha tingut un record per Oriol Junqueras, que va proposar-li d’encapçalar la candidatura d’ERC de la presó estant, i pel seu germà, l’ex-batlle i ex-president Pasqual Maragall. Dirigint-se a Forn, ha dit que sabran llegir el significat del fet que avui hi fos present i del fet que d’ara endavant hi fos absent.

L’acte ha acabat amb el cant d’Els Segadors i les fotografies oficials i el desplaçament de la nova corporació municipal al Palau de la Generalitat per tal de saludar el president, Quim Torra. Un trajecte que Forn ja no ha pogut fer, perquè se l’han endut de tornada a la presó de Soto del Real.

3 publicacions novesRecarregar
19.59

Colau ha signat a l'Ajuntament els primers decrets de mandat per donar continuïtat a l'estructura organitzativa de l'executiu municipal, a l'espera que els comuns acabin de tancar els acords de govern amb el PSC. El nou govern compta amb quatre tinences de batllia encapçalades per Joan Subirats (primer tinent de batlle de l'àrea de Cultura, Educació i Participació), Janet Sanz (segon tinent de batlle d'Ecologia, Urbanisme i Mobilitat), Laura Pérez (tercera tinent de batlle de l'àrea de Drets Socials i Feminisme) i Jordi Martí (quart tinent de batlle de Treball, Economia i Planificació Estratègica).

19.40

Acaba la recepció dels regidors de Barcelona al Palau de la Generalitat.

19.38

Torra diu a Colau que Barcelona té un paper i una responsabilitat vital en defensa dels drets i llibertats de Catalunya. També ha denunciat la situació de Forn i el fet que no pugui ser regidor en llibertat.

19.35

Colau promet lleialtat institucional a Torra. La batllessa destaca les discrepàncies que té amb el president i li avança que tindrà moltes demandes de cara a la nova legislatura. També ha lamentat la situació dels presos polítics.

19.33

Torra saluda Colau i tots els regidors. Valls nega la salutació al president de la Generalitat.

19.25

La comitiva de regidors encapçalada per Colau travessa la plaça de Sant Jaume. Els regidors del PP no hi han anat.

19.25

Forn abandona l'Ajuntament per tornar a la presó.

19.24

Els regidors s'acomiaden de Quim Forn. Encaixa les mans amb Paco Sierra, de Ciutadans.

19.20

Els regidors es fan la fotografia a l'escala de l'Ajuntament.

19.19

Salutacions a Joaquim Forn per part dels regidors.

19.13

Sona el Cant dels Segadors al Saló de Cent i acaba el ple de constitució de l'Ajuntament.

19.10

Colau: 'Em comprometo a deixar-me la pell per aquest càrrec'. Colau ha acabat el seu discurs molt emocionada, amb agraïments a la família.

19.08

Colau: 'A les dones i nenes de la ciutat, ocupo l'alcaldia sense demanar permís'

19.01

Colau: 'Som l'administració que més ha fet perquè les terribles càrregues de l'1 d'octubre no quedin impunes'.

18.57

Colau diu que tornarà a posar el llaç groc a la façana de l'Ajuntament si hi ha la majoria per a fer-ho en la junta de portaveus.

18.54

Colau: 'Espero, de tot cor, benvolgut Quim Forn, que aquest parèntesi per a venir a Barcelona et faci arribar l'alenada dels barcelonins que us volem lliures'. 'Em comprometo a tenir un contacte regular per parlar de la nostra ciutat, perquè et reconeixem com a regidor de ple dret de la ciutat de Barcelona.'

18.53

Colau: 'Cal preguntar-se sempre com servir millor la ciutat de Barcelona, això és governar'. 'Per més que insisteixen en dir-nos equidistants, en absolut ens sentim neutrals. No seré, en cap cas, alcaldessa independentista o anti independentista'.

18.47

Colau: 'Avui no és un dia exactament feliç. Tothom sap que la nostra aposta va ser un acord d'esquerres'

18.47

Comença el discurs de la batllessa de Barcelona, Ada Colau.

18.46

Maragall ha acabat el seu discurs amb un record per al seu germà, Pasqual Maragall.

18.45

Maragall: 'Els poderosos hi són, són visibles i prenen decisions que avui estem constatant'

18.44

Maragall: 'Senyor Forn, nosaltres sabrem entendre la seva absència i escoltar el soroll de l'ambigüitat'

18.42

Maragall diu que el concepte de progressisme només té sentit per a ell si implica la demanda de la llibertat dels presos polítics i els exiliats i del dret d'autodeterminació.

18.40

Maragall: 'Només esperem que ningú no pretengui explicar-nos res sobre quin ha de ser el nostre rol. No serem aliats mesells i dòcils d'un suposat progressisme intocable'.

18.36

Maragall: 'Em sento empès a ser la veu de la gent, en el rol que em toca'.

18.35

Maragall: 'Sento molt forta la veu dels que represento: tots els companys, amics i amigues d'ERC. Des de l'Oriol Junqueras que em va donar la primera empenta a Lledoners fins a Marina Gasol'.

18.32

Acaba el discurs de Subirats i comença el d'Ernest Maragall, d'ERC: 'El primer que em ve al cap avui és la paraula "Barcelona". He pogut tornar-la a estimar i a patir'. També ha felicitat Colau.

18.29

Subirats: 'Colau és la persona idònia per seguir liderant perquè les seves conviccions no han canviat'.

18.25

Subirats: 'Posem la ciutat, el municipalisme i la defensa del comú com a prioritats'. 'Veiem que les ciutats cada vegada tenen més incumbències mentre les competències se'ls queden petites'

18.23

Subirats: 'Els resultats de les eleccions van demostrar que hi havia una gran majoria d'esquerres'. 'Cal evitar judicis precipitats i treballar per a situar-nos en aquesta realitat diversa'.

18.21

Subirats: 'Vull traslladar tot el meu afecte a Forn. Hauria de ser aquí lliurement'

18.20

Acaba el discurs de Collboni i comença el de Joan Subirats, de Barcelona en Comú.

18.13

Collboni: 'El govern tindrà tota la legitimitat democràtica, ja n'hi ha prou de mesurar en funció de la simpatia'. 'Vul reconèixer al senyor Valls la seva posició, respecte i generositat'.

18.11

Collboni: 'Podríem haver restat passius o posar-nos a trebllar, i vam triar la segona opció'

18.09

Collboni: 'Ningú dels que som aquí desitjaríem haver arribat a aquest punt'. 'No vam ser capaços de donar pas al diàleg i la judicialització n'ha pres el relleu'.

18.08

Collboni: 'Els replegaments identitaris augmenten la por a qui és diferent'. 'Hem de reivindicar la lluita dels nostres avis a favor de les llibertats'

18.07

Collboni: 'La barcelonitat representa l'esperit obert i tolerant'

18.07

Jaume Collboni (PSC): 'El que expressarà el nou govern municipal és el reflex del que és Catalunya'

18.01

Valls diu a Forn que s'ha de respectar la constitució, la justícia i la separació de poders. Després de dir que no hi ha exiliats ni presos polítics ha estat escridassat per part del ple.

17.57

Valls: 'No s'ha de fugir la responsabilitat: és "sí" o "no". El més important era evitar que Barcelona tingués un alcalde independentista'

17.56

Valls: 'El nacionalisme divideix les societats, busca sempre enemics, i per aquesta raó és incompatible amb els valors d'Europa. Acaba, fatalment, en el supremacisme i, moltes vegades, en guerra'

17.56

Comença el discurs de Manuel Valls: 'Tinc clara la meva responsabilitat i el meu sentit d'estat'. 'Tinc el privilegi de continuar des d'aquí una trajectòria d'home d'esquerres'.

17.53

Forn: 'No sé quan podré tornar a casa, però el que sí els garanteixo és que, sigui on sigui, continuaré lluitant per la llibertat, la justícia, per Barcelona i per Catalunya'. Acaba la intervenció de Forn entre aplaudiments.

17.51

Forn: 'Hem de superar actituds negatives que ens impedeixen arribar a grans acords'. 'Podria, des de la meva situació personal, pensar que estic legitimat a una actitud de confrontació. No ho faré'.

17.48

Forn: 'Colau ha comès un gran error en no respectar la llista més votada'. 'Vostè ha estat l'instrument útil dels poderosos', li ha dit.

17.45

Joaquim Forn comença el seu discurs amb un record per als presos polítics i els exiliats. 'Els presos em van demanar que traslladés les gràcies per l'estima que hem rebut'

17.43

Bou acaba el seu discurs cridant 'Viva España'

17.42

Bou: 'Barcelona no ha de tenir color polític i a l'Ajuntament hi ha de cabre tothom'

Combined-Shape Created with Sketch.

Ajuda VilaWeb
Ajuda la premsa lliure

VilaWeb sempre parla clar, i això molesta. Ho fem perquè sempre ho hem fet, d'ençà del 1995, però també gràcies al fet que la nostra feina com a periodistes és protegida pels més de 20.000 lectors que han decidit d'ajudar-nos voluntàriament.

Gràcies a ells podem oferir els nostres continguts en obert per a tothom. Ens ajudes tu també a ser més forts i arribar a més gent?
En aquesta pàgina trobaràs tots els avantatges d'ésser subscriptor de VilaWeb, a què tindràs accés a partir d'avui.