MINUT A MINUT

Sànchez i Turull denuncien el blocatge del TC a la justícia europea amb la vaga de fam indefinida

Jordi Pina i Jaume Padrós han explicat els detalls de la vaga de fam

VilaWeb
Roger Graells Font
01.12.2018 - 11:29
Actualització: 01.12.2018 - 12:29

VilaWeb necessita el vostre suport

Aquest diari existeix perquè més de vint mil lectors han decidit que poden i volen pagar cinc euros al mes perquè tots rebeu tota la informació amb accés obert. Però no n’hi ha prou. En necessitem més. Tu ho vols i pots?

Fes-te’n subscriptor aquí.

L’advocat de Jordi Sànchez i Jordi Turull, Jordi Pina, i el president del Col•legi de Metges de Catalunya, Jaume Padrós, han explicat que els dos presos polítics comencen avui mateix una vaga de fam indefinida, tal com ha avançat VilaWeb. Padrós en farà el seguiment mèdic i un informe diari sobre el seu estat de salut.

En una conferència de premsa al Col•legi de Periodistes, han dit que el motiu de la vaga de fam és denunciar que el Tribunal Constitucional espanyol (TC) bloca la resolució dels recursos, impedint així l’accés al Tribunal Europeu dels Drets Humans. Pina ha llegit un comunicat conjunt en què Turull i Sànchez denuncien la vulneració de drets fonamentals com el de llibertat, els drets polítics, el dret a un judici just i el dret de presumpció d’innocència.

Pina ha presentat vuit recursos d’empara al TC, el primer dels quals fou el 22 de novembre del 2017. Tots s’han admès a tràmit, però cap s’ha resolt. Ha advertit que la llei d’enjudiciament criminal preveu que aquest tipus de recursos es resolguin en trenta dies, però fa mesos que estan guardats en un calaix. Una ‘demora injustificada’ que denuncien tot recordant que, en altres ocasions, el TC s’ha reunit d’urgència en cap de setmana i en menys de 24h. ‘No demanem cap tracte de favor, però tampoc acceptem passivament cap dilació injustificada’, han insistit. També ha comentat que normalment el TC només accepta entre un 1% i un 2% d’aquest tipus de recursos, però que en el cas dels presos polítics s’han admès a tràmit el 100%. La vaga de fam és l’instrument que utilitzen per a apel·lar a tots els demòcrates catalans, espanyols, europeus i d’arreu del món i per a remoure consciències i voluntats. Respecte de les accions que emprenguin altres presos polítics, en especial Josep Rull, representat també per Pina, l’advocat ha dit que no en tenen constància.

Pel que fa a com pot afectar el seu estat de salut en el trasllat a presons espanyoles quan comenci el judici, Padrós ha dit que sí que pot afectar i Pina ha afegit que espera que quan comenci el judici s’hagi resolt el desblocatge dels recursos al TC.

Padrós ha explicat que és el metge personal de Sànchez i Turull i que va ser requerit aquesta setmana per ells. Els va expressar la seva preocupació pel ‘potencial risc sever’ per la seva salut i ha afirmat que la decisió és individual i lliure de pressions i coaccions. ‘Aquest és un fet absolutament nou. Hem encarregat una constitució composta per màxims experts des del punt de vista ètic i jurídic’. També  ha afegit que la vaga de fam pot comportar cansament, alteracio del somni, pèrdua muscular i de la gana, pèrdua de nutrients essencials i símptomes sobre òrgans vitals. A més, ha especificat que serà una vaga només de fam, i no de set.

Ahir a la nit es va difondre la primera fotografia dels set presos polítics a l’interior de la presó dels Lledoners. Durant les últimes hores, diversos d’ells han reivindicat també Carme Forcadell i Dolors Bassa i han criticat que sovint són invisibilitzades.

Llegiu ací el comunicat sencer que han fet públic Turull i Sànchez:

DENUNCIEM:

el bloqueig a la justícia europea que el Tribunal Constitucional ens imposa

L’accés als tribunals sense dilacions ni traves innecessàries és un dret que tota persona té. Dificultar l’exercici d’aquest dret amb plenes garanties i en condicions justes pot comportar perjudicis i danys irreparables a drets fonamentals.

La causa que l’Estat espanyol instrueix al voltant del Referèndum de l’1 d’octubre evidencia un munt d’afectacions dels nostres drets fonamentals, entre ells el de la presumpció d’innocència, la llibertat, els drets polítics i el d’un procés judicial amb totes les garanties. Les vulneracions del Conveni Europeu de Drets Humans i del Pacte Internacional de Drets Civils i Polítics són ben visibles en moltes de les resolucions que tant el Tribunal Suprem com l’Audiència Nacional han dictat contra nosaltres des del 16 d’octubre del 2017, data en què es van produir les primeres ordres de presó preventiva.

La nostra determinació per tenir un procés i un judici justos segueix més viva que mai. No hem deixat de recórrer judicialment totes aquelles vulneracions que els tribunals espanyols han infringit contra els nostres drets. Però són els tribunals internacionals, i en particular el Tribunal Europeu de Drets Humans, on avui dipositem la confiança per rebre justícia.

El Tribunal Constitucional,però, ens imposa el bloqueig per accedir a la justícia europea. L’acció del TC és tan simple com indissimulada: admetre a tràmit el 100% dels nostres escrits d’empara per, posteriorment, no resoldre’n cap.

D’acord amb les dades oficials del TC, els escrits d’empara admesos es mouen entre un 1% i un 1,5% del total dels presentats. En el nostre cas se n’admeten el 100% per, seguidament, oblidar-los en un calaix. La legislació espanyola (Llei d’enjudiciament criminal) i la doctrina del mateix Tribunal Constitucional estableixen que els recursos contra els escrits de presó provisional han de gaudir de tramitació preferent i s’han de resoldre en un termini màxim de 30 dies. El primer recurs d’empara acceptat a tràmit pel Constitucional contra l’ordre de presó provisional decretada per l’Audiència Nacional es va presentar el 22 de novembre del 2017, fa més de 365 dies. Una demora injustificada i més quan tenim ben viu el record de resolucions exprés que el Tribunal Constitucional ha fet en diverses ocasions, on ha arribat a reunir-se en cap de setmana i amb només 24 hores després de ser requerida la seva intervenció.

Manifestem la necessitat d’un Tribunal Constitucional imparcial i diligent, que no obstaculitzi l’exercici dels nostres drets. Denunciem el bloqueig que de facto el Tribunal Constitucional espanyol ens imposa per accedir al Tribunal Europeu de Drets Humans (TEDH). Ens reafirmem en la nostra determinació, d’acord amb el Conveni Europeu de Drets Humans, a exercir amb plenitud de drets la nostra defensa. No renunciarem mai a un judici just.

No demanem al Constitucional cap tracte de favor. Però tampoc no acceptem passivament cap discriminació ni dilació injustificada. La qüestió ni tan sols és que es dictamini al nostre favor, sinó simplement que es desbloquegin (inadmetin o desestimin) els recursos d’empara presentats. Només així es desbloquejarà la via per accedir a la justícia europea. Som conscients que com més s’endarrereixi el nostre accés al Tribunal Europeu de Drets Humans més s’endarrerirà la recuperació de la nostra llibertat.

Denunciem el bloqueig a la justícia europea que el Constitucional ens imposa. I ho fem amb tota la força i dignitatd’una acció amarada en la no-violència. Una de les poques protestes legítimes que el fet d’estar empresonats ens permet: la vaga de fam.

No ho fem contra ningú sinó a favor de remoure consciències i voluntats per impedir que s’assumeixi com a normal allò que no ho és. El funcionament irregular del Tribunal Constitucional és d’una gravetat sense matisos en un Estat de Dret. I això ha d’interpel•lar tots els demòcrates pensin com pensin.

Demanem l’atenció i el suport de totes les persones demòcrates de Catalunya, Espanya, Europa i el Món. Convidem a preservar l’actitud cívica i pacífica que tan forts ens ha fet al llarg d’aquests anys. Instem a donar nova volada a la “revolució dels somriures” a través dels actes que els propers dies i setmanes es continuaran celebrant a Catalunya en forma de concentracions, sopars grocs i concerts. I demanem també que la nostra vaga de fam no alteri l’esperit ni les trobades de celebració que aquestes dates properes al Nadal i a Cap d’Any comporten per a la immensa majoria de nosaltres.

Agraïm, finalment, la solidaritat de totes les dones i de tots els homes que se senten interpel•lats i compromesos en la defensa efectiva dels drets i les llibertats, personals i col•lectius.

Junts i dignes fins la llibertat!

Jordi Sànchez i Jordi Turull
Lledoners, 1 de desembre del 2018.

Podeu recuperar ací el minut-a-minut de la roda de premsa:

11.22h

Jordi Pina: 'A partir d'ara tenim una preocupació més. I entomarem els problemes dia a dia.' '

11.21h

Jordi Pina: 'No sé si els altres presos faran vaga més endavant. De moment les dues persones que han pres aquesta decisió són Jordi Turull i Jordi Sànchez'

11.20h

Jaume Padrós: 'Els riscos per a la salut comencen des de l'inici de la vaga. I com més dies passin, més s'incrementaran.'

11.19h

Jaume Padrós explica que els metges penitenciaris han de respectar la decisió dels presos. 'La comissió d'experts vetllarà perquè no hi hagi cap tipus de coacció', afegeix.

11.17h

Padrós recorda la vaga de fam de Xirinacs

11.15h

Jordi Pina: 'Jo no els he aconsellat res. És una decisió que han pres ells'

11.12h

Jaume Padrós: 'Hi haurà una comissió de seguiment composta per experts en el punt de vista ètic, jurídic i mèdic' '

11.10h

Jaume Padrós: 'Donada l'excepcionalitat del fet i trascendència de la decisió, que no té precedents al nostre país des de la Transició, la vaga és indefinida.'

11.09h

Pren la paraula Jaume Padrós: 'Vaig ser requerit aquesta setmana pels dos presos, que em van expressar la seva voluntat d'iniciar una vaga de fam. Vaig expressar la meva preocupació i els vaig traslladar que la decisió tenia un potencial risc sever sobre la seva salut. Em vaig assegurar que la decisió s'havia fet lliure de coacció'.

11.08h

Jordi Pina llegeix una carta de Sànchez i Turull: 'Manifestem la necessitat d'un Tribunal Constitucional imparcial i denunciem el bloqueig que ens imposa de facto per accedir al Tribunal Europeu de Drets Humans'. Sànchez i Turull insten a donar 'una volada a la revolució dels somriures'. 'Farem vaga de fam per remoure consciències'.

11.05h

Jordi Pina llegeix una carta de Sànchez i Turull: 'Dipositem la confiança en el Tribunal Europeu. Però se'ns posen traves per accedir-hi. No es resolen els nostres escrits d'empara.'

11.04h

Jordi Pina llegeix una carta de Sànchez i Turull: 'Les vulneracions dels drets humans són ben visibles en les resolucions que han dictat contra nosaltres'

Junts encara podem anar molt més lluny. Amb VilaWeb.

Fes-te’n subscriptor i construeix amb VilaWeb el nou diari que els Països Catalans necessiten ara.
Fer-me'n subscriptor
des de 60€ l'any / 5€ el mes
Ara també ens pots ajudar fent una donació única.
Fer una donació
a partir de 10 €

Més notícies