L’Agència Europa del Medicament (EMA) ha donat llum verda a l’ús de l’antiviral molnupiravir, el primer medicament en forma de pastilla contra la covid-19, en persones amb alt risc de patir la malaltia de forma greu i que no necessiten oxigen addicional. L’EMA argumenta que n’aprova l’ús perquè les dades mostren que redueix les hospitalitzacions i les morts vinculades a la covid-19 i perquè els efectes secundaris són lleus o moderats.

En un comunicat, el regulador ​​europeu recomana administrar “com més aviat possible” el medicament després del diagnòstic i en els cinc dies posteriors a l’inici dels símptomes. S’ha de prendre dos cops durant cinc dies.

Actualment, el molnupiravir no està autoritzat en països de la Unió Europea, però la decisió de l’EMA obre la porta a què les diferents autoritats dels estats puguin fer-ne ús abans fins i tot de la seva autorització de mercat. Això vol dir que aquesta pastilla podrà ser utilitzada en casos d’emergència en vista als creixents ratis d’infecció de la malaltia.

El medicament, inicialment desenvolupat per combatre la grip, dificulta la replicació del virus, de manera que evita que pugui arribar a nivells prou elevats com per a arribar a causar complicacions respiratòries severes.

Segons dades de l’EMA, en un estudi amb 762 pacients no vacunats amb almenys un factor de risc de contraure la covid de manera greu, l’ús d’aquest medicament va reduir el risc d’hospitalització i de mort. Un mes després del tractament, el 7,3% dels pacients que van rebre molnupiravir van ser hospitalitzats mentre que entre el grup que va rebre placebo van ser hospitalitzats o van morir el 14,1%.

Pel que fa als efectes secundaris, els més usuals són diarrea, nàusees, marejos i mal de cap, tots lleus o moderats. El medicament tampoc no està recomanat durant l’embaràs, la lactància materna o en el cas de dones que es vulguin quedar embarassades. “Les dones que es puguin quedar embarassades han d’utilitzar contracepció efectiva durant el tractament i durant quatre dies després de l’última dosi. La lactància materna s’ha d’interrompre durant el tractament i els quatre dies posteriors a l’última dosi.

Combined-Shape Created with Sketch.

Ajuda VilaWeb
Ajuda la premsa lliure

VilaWeb sempre parla clar, i això molesta. Ho fem perquè sempre ho hem fet, d'ençà del 1995, però també gràcies al fet que la nostra feina com a periodistes és protegida pels més de 20.000 lectors que han decidit d'ajudar-nos voluntàriament.

Gràcies a ells podem oferir els nostres continguts en obert per a tothom. Ens ajudes tu també a ser més forts i arribar a més gent?
En aquesta pàgina trobaràs tots els avantatges d'ésser subscriptor de VilaWeb, a què tindràs accés a partir d'avui.