La tertúlia proscrita

Els veïns de la Barceloneta: ‘Cada pis turístic és una família que se’n va al desert’

  • Entrevista a la presidenta de l'Associació de Veïns de l'Òstia i un membre la plataforma La Barceloneta Diu Prou abans de la manifestació contra el turisme 'Recuperem la Barceloneta'

VilaWeb
Oriol Bäbler
08.07.2016 - 22:00
Actualització: 09.07.2016 - 00:06

Barcelona s’omple de turistes, especialment a l’estiu. Les rambles són una riada de gent sense fi. Tothom vol una fotografia davant de la Sagrada Família, la Pedrera o el Camp Nou. Tanmateix, la Barceloneta és el barri que pateix més la pressió turística. El sol i el mar són massa seductor. A l’imaginari col·lectiu, com si fos un retrat atemporal del turisme de borratxera, hi ha la imatge d’un grup de joves despullats comprant en un supermercat de la Barceloneta (estiu del 2014). El problema, però, va molt més enllà: pisos turístics, gentrificació, incivisme…

La batllessa de Barcelona, Ada Colau, va assumir el càrrec ara fa un any. Malgrat les expectatives que va generar —proposant un nou model turístic per la ciutat i integrant activistes com Gala Pin (regidora de Ciutat Vella) al seu equip de govern—, els veïns del barri admeten certa decepció. Cansats de tot plegat, avui tornen a sortir al carrer. La manifestació començarà a les 5.30 de la tarda davant del Centre Cívic la Repla i el lema serà: ‘Recuperem la Barceloneta’. Es farà un parlament i es marxarà fins al Palau del Mar. Allà es farà un altre parlament i després es desfarà el camí.

VilaWeb parla de la situació del barri amb la presidenta de l’Associació de Veïns de l’Òstia, Maria del Pino, i un membre de la plataforma La Barceloneta Diu Prou (organitzadora de la manifestació), Sebastián Huguet.

— Quins són els motius de la protesta?

Sebastián Huguet (SH)— Convoquem la manifestació, com es porta fent des de fa dos estius, per protestar contra l’excedent de pisos turístics que hi ha a la Barceloneta. I totes les conseqüències que comporta. Com ara negocis que s’enfoquen totalment vers el turisme i el barri perd el teixit veïnal. Cada pis turístic és una família que se’n va al desert.

Maria del Pino (MdP)— Els motius són els de cada estiu. Els mateixos i que mai s’acaben de solucionar. Tornem a ser l’estiu i tornem a patir amb el turisme. La Barceloneta està pitjor no només pels pisos turístics, sinó que se li sumen coses, la massificació de bicicletes i segways.

— Com valoren la feina de la batllessa, Ada Colau?

SH — Hem parlat un parell de vegades amb ella. Hem tingut paciència perquè així ens ho va demanar. Hem intentat ajudar i col·laborar, però no s’ha fet cap actuació positiva vers el barri de la Barceloneta.

MdP— Sí, no ha donat del tot profit. Va fent però molt lent, massa lent.

— Què els hi semblen les seves mesures: moratòria hotelera, augment de les inspeccions de pisos turístics, etc.?

SH— Totes les mesures de xoc que s’han pres fa temps que fracassen. El senyor Trias ja les va començar aplicar. Han estat un fracàs i es tiren una barbaritat de diners. La gent dels pisos turístics es riuen d’ella.

MdP— No són mesures suficients. Fa falta que hi hagi més inspeccions. En un any només s’han tancat 29 apartaments il·legals, malgrat que n’hi ha moltíssims. L’any passat se’n van comptabilitzar 1500 al barri. Considerem que no és suficient i se n’haurien de tancar més. Necessitem més control.

—La regidora de Ciutat Vella, Gala Pin, és veïna del barri, activista i membre de l’associació de l’Òstia. Condiciona això les relacions amb l’ajuntament?

MdP— Era membre. Ara està a l’ajuntament i ja no ho és. Pel càrrec que té no pot ser a l’associació. Si vingués a la manifestació, no passaria res, la relació és bona. Ara bé, que hagi estat companya no vol dir que deixem d’exigir-li.

SH— La senyora Gala Pin és un membre més de l’ajuntament. Nosaltres li tenim afecte, és una veïna del barri, ha estat activista i ha lluitat per la Barceloneta. Però és una més de l’ajuntament i ens estan fallant. De moment.

—L’Associació de Veïns de la Barceloneta ha anunciat que no assistirà a la manifestació per discrepàncies amb l’organització, tot i compartir el motiu de la protesta. Ens poden explicar per què?

MdP— Desconec en què no estan d’acord, ja que la idea de la convocatòria és molt clara. El problema, potser, és pels manters. Nosaltres pensem que és un tema que s’ha de solucionar des de l’àmbit polític i no pas mitjançant la repressió policíaca, perquè així no s’aconsegueix res. Estem en contra de la venda il·legal, però a la manifestació no posarem pancartes en contra dels manters. És una problemàtica molt àmplia i que va molt més enllà d’assenyalar només unes persones.

SH— No ho sé. Estan el seu dret a no venir, no ens suposa un problema. És una associació que no té veïns que els segueixin.

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any