L’Audiència de Navarra argumenta l’alliberament dels violadors de la Manada, sota fiança de 6.000 euros, en el fet que no hi ha risc de fuga i de reiteració delictiva. En aquest sentit, la interlocutòria del tribunal destaca que els condemnats viuen a més de 500 quilòmetres de la víctima i que no tenen antecedents per delictes sexuals, tot i que tenen una causa pendent per una violació a Pozoblanco (Còrdova).

En l’escrit, els jutges destaquen també que els violadors no tenen prou diners per a ‘procurar-se una fuga eficaç’ i que l’alarma social no justifica mantenir-los empresonats. A més, asseguren que el neguit de la víctima es pot calmar amb altres mesures ‘menys carregoses que la prolongació de la situació provisional [de presó]’.

Podeu llegir l’interlocutòria ací:

D’altra banda, els jutges també argumenten que la pressió social que ha generat el cas evitarà que els condemnats tornin a cometre una violació. Segons la interlocutòria, els membres de la Manada tindran ‘extraordinàries dificultats perquè puguin desenvolupar una vida social normalitzada en llibertat una volta tornin al seu entorn familiar i social. Tot això, conjuntament amb la pèrdua del seu anonimat fa menys que impensable el referit risc de reiteració delictiva.’

Els membres de la Manada eren a la presó d’ençà del 7 de juliol de 2016, el tribunal podia haver prorrogat l’internament dos anys i mig més, però per dos vots a favor i un en contra es va dictar el seu alliberament. El president del tribunal, Ricardo González, que en el seu moment va demanar l’absolució de la Manada i va menystenir la víctima, és un dels jutges que va votar a favor.

L’alliberament va desencadenar protestes arreu de l’estat espanyol. S’espera que els condemnats surtin avui d’Alcala Meco. Les defenses han confirmat que pagaran les fiances a primera hora del matí.

Per a VilaWeb el vostre suport ho és tot

Si podeu llegir VilaWeb és perquè milers de persones en són subscriptors i fan possible que la feina de la redacció arribe a les vostres pantalles.

Vosaltres podeu unir-vos-hi també i fer, amb el vostre compromís, que aquest diari siga més lliure i independent. Perquè és molt difícil de sostenir un esforç editorial del nivell de VilaWeb, únicament amb la publicitat.

Som un mitjà que demostra que el periodisme és un combat diari per millorar la societat i que està disposat sempre a prendre qualsevol risc per a complir aquest objectiu. Amb rigor, amb qualitat i amb passió. Sense reserves.

Per a vosaltres fer-vos subscriptor és un esforç petit, però creieu-nos quan us diem que per a nosaltres el vostre suport ho és tot.

 

Vicent Partal
Director de VilaWeb