L’Audiència de Navarra argumenta l’alliberament dels violadors de la Manada, sota fiança de 6.000 euros, en el fet que no hi ha risc de fuga i de reiteració delictiva. En aquest sentit, la interlocutòria del tribunal destaca que els condemnats viuen a més de 500 quilòmetres de la víctima i que no tenen antecedents per delictes sexuals, tot i que tenen una causa pendent per una violació a Pozoblanco (Còrdova).

En l’escrit, els jutges destaquen també que els violadors no tenen prou diners per a ‘procurar-se una fuga eficaç’ i que l’alarma social no justifica mantenir-los empresonats. A més, asseguren que el neguit de la víctima es pot calmar amb altres mesures ‘menys carregoses que la prolongació de la situació provisional [de presó]’.

Podeu llegir l’interlocutòria ací:

D’altra banda, els jutges també argumenten que la pressió social que ha generat el cas evitarà que els condemnats tornin a cometre una violació. Segons la interlocutòria, els membres de la Manada tindran ‘extraordinàries dificultats perquè puguin desenvolupar una vida social normalitzada en llibertat una volta tornin al seu entorn familiar i social. Tot això, conjuntament amb la pèrdua del seu anonimat fa menys que impensable el referit risc de reiteració delictiva.’

Els membres de la Manada eren a la presó d’ençà del 7 de juliol de 2016, el tribunal podia haver prorrogat l’internament dos anys i mig més, però per dos vots a favor i un en contra es va dictar el seu alliberament. El president del tribunal, Ricardo González, que en el seu moment va demanar l’absolució de la Manada i va menystenir la víctima, és un dels jutges que va votar a favor.

L’alliberament va desencadenar protestes arreu de l’estat espanyol. S’espera que els condemnats surtin avui d’Alcala Meco. Les defenses han confirmat que pagaran les fiances a primera hora del matí.

Ajudeu VilaWeb, fent-vos subscriptors

Si podeu llegir VilaWeb és perquè milers de persones en són subscriptors i fan possible que la feina de la redacció arribe a les vostres pantalles.

Vosaltres podeu unir-vos-hi també i fer, amb el vostre compromís, que aquest diari siga més lliure i independent encara. Perquè és molt difícil de sostenir un esforç editorial del nivell de VilaWeb, únicament amb la publicitat.

Vicent Partal
Director de VilaWeb